Annons

Fattas: 20 000 bostäder

Nyheter 160 studentlyor har byggts de senaste tre åren. Det borde ha varit 20 000. Fler struntar nu i plugget eller flyttar till en billigare ort.
Foto: Lars Hejdenberg
Med tre vänners ekonomier har man råd med fyra rum – och slipper äta frukost ensam.

Cirka fyra terminer. Så lång var bostadskön för en student i Stockholm och Uppsala vid början av höstterminen. I Göteborg och Lund är situationen blott snäppet mindre katastrofal, med en väntetid på två terminer.

Och studenterna blir fler. Den senaste ansökningsstatistiken, bearbetad av Hem & Hyra, skvallrar om att 22 av landets 25 större studieorter har upplevt ett ökat tryck de senaste tre åren.

Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

Ändå har det under samma period bara byggts 160 studentlägenheter per år i hela riket.

Enligt regeringens egen utredare finns det i landet ett samlat behov av 20 000 studentbostäder.

Nu varnar flera studentorganisationer för att bostadsbristen urholkar de större lärosätenas – och därmed Sveriges – konkurrenskraft.

Annons
Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

En undersökning från Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, avslöjar att nästan var tredje student i huvudstaden funderat på att flytta på grund av svårigheten att få tak över huvudet. Hälften har planer att göra det när studierna är klara, av samma skäl.

Konsekvenserna är redan synbara, menar SSCO:s ordförande Martin Sahlin.

– Förra året var det ovanligt många som valde att tacka nej trots att de kommit in på en utbildning. Så höga siffror har det inte varit tidigare. Man väljer att avstå.

Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Vinnarna blir i stället mindre studieorter som kan garantera bostad.

Hem & Hyras genomgång visar att Högskolan i Kristianstad, Luleå tekniska universitet samt Mittuniversitetet är de fyra senaste årens största vinnare med cirka 70 procent fler sökande studenter.

Annons

Samtidigt som fler är hänvisade till den dyrare andrahandsmarknaden visar en färsk rapport från Sveriges förenade studentkårer, SFS, att snittstudenten går 759 kronor back. Varje månad.

Situationen leder till stressjukdomar och behov av extra pengar, uppger vice ordförande Erik Pedersen.

– En mycket oroväckande utveckling. Risken är att högre utbildning bara blir för dem som har råd.

Läs också Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Gyllene dynamon till Hem & Hyra – prisas för bästa arbetsledning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.