Annons

Fattiga och rika lever mer åtskilda

Nyheter Rika umgås med rika och fattiga människor isoleras tillsammans. Det är resultatet av de två senaste decenniernas stadsplanering och bostadspolitik, visar färska studier.

Segregationen i Stockholm ökar. Och en av orsakerna är att stadsplaneringen i första hand är inriktad på att främja tillväxten – på bekostnad av sociala målsättningar.

Det visar studier på forskningsprogrammet ”Mångfaldens dilemma” vid Institutet för bostads- och urbanforskning i Uppsala.

Läs ocksåHyresgästerna trodde de stoppat dyr renovering – nu blir de överkörda: ”Ingen lyxåtgärd”Oroliga hyresgäster på Siriusgatan i Bergsjön trotsade iskalla januarivindar för att tidigare i år protestera mot renoveringsplanerna som återigen höjer deras hyror rejält.

Ett tydligt mönster är att fattiga människors omgivning i större utsträckning än tidigare utgörs av andra fattiga. På samma sätt har rika individer de senaste 20 åren isolerat sig i högre grad än tidigare och kommer alltmer sällan i kontakt med personer utan goda ekonomiska förutsättningar.

Som resultat hamnar fattiga människor oftare i sämre bostadsmiljöer, med sämre hälsa och skolresultat som följd.

Annons

– Det får konsekvenser på flera olika nivåer. All social sortering i samhället påverkar individernas livschanser, säger forskningsledaren Roger Andersson.

Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

En orsak till utvecklingen är att nya svenskar ofta hänvisas till hyresområden vars tidigare invånare valt att flytta när det börjat anlända folk från olika kulturer.

Rättigheten att bestämma över sitt eget liv blir på så vis en del av problemet.

– Valfriheten är i sig ett dilemma, men dessvärre inget lösbart sådant. Det finns ingen makthavare som skulle hindra folks rätt att välja var de ska bo.

Annons
Läs ocksåJens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”Hyresvärden Boöbolagen försökte säga upp alla hyresgäster i huset, men fick avslag i både hyresnämnd och hovrätt.

Men det finns politiska vägar runt problemet, framhåller Roger Andersson.

– Man kan bygga med en större blandning. Med olika upplåtelseformer, standard och priser inom ett område. Det finns flera positiva effekter med blandade bostadsområden.

Fakta: Slutsatser från "Mångfaldens dilemma"

De senaste 20 åren har fattiga bostadsområden blivit fattigare och segregationen ökat.
Fattiga bor i bostadsområden med mer buller och sämre tillgång till samhällsservice.
Det är lättare att komma tillbaka i jobb om du bor i ett område där många är sysselsatta.
Det är särskilt viktigt att blanda socioekonomiska grupper i storstäder – annars riskerar man att skapa geografiska ”problemområden” där människor isoleras. 
Affärsmässiga principer bland bostadsbolagen leder till att fattiga hyresgäster oftare tvingas flytta vid stora renoveringar. 

Läs också Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Beslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.