Fejkbyte avslöjades efter anonymt tips – misstagen som tvingar bort vd:n från paradvåning
Att försöka byta bort sin lägenhet mot en lägenhet på en ökänd adress – känd för mindre smickrande händelser – kan skapa problem. Att dessutom uppge vilseledande information och fel namn på hyresvärden – då kan det sluta riktigt illa.
Och det var precis var som hände en vd som driver flera företag.
Det som började med att han flyttar in i en femrummare på en av Stockholms bästa adresser 2016 slutar nu med att han ska lämna lägenheten städad och tömd i sommar.
Efter flera års rättsprocesser har han förlorat lägenheten på 142 kvadratmeter med en hyra på 15 000 kronor, en lägenhet som det krävs åtskilliga år i bostadskön för att få.
Men ett tag såg det ut som att mannens trepartsbyte sommaren 2021 skulle gå vägen.
Tanken var att en myndighetsanställd man skulle få mannens stora paradvåning mot att den myndighetsanställde lämnade sin trea på Kungsholmen till en kvinna på Södermalm. Kvinnans tvåa på 72 kvadratmeter skulle vd:n flytta in i.
Men enligt handlingarna i hyresnämnden förändrades läget när värden fick ett anonymt tips – budskapet var tydligt – det verkar vara något fuffens med bytet.
Värden upptäckte då att en av byteslägenheterna låg på Åsögatan 190 – en känd skenbytesadress som spelade en stor roll i en svartkontraktshärva där en mamma och dotter dömdes till fängelse.
Vid en djupare granskning såg värden flera uppgifter som fick dem att höja på ögonbrynen, allt enligt handlingar i hyresnämnden där ärendet till slut hamnade.
Enligt byteshandlingarna från 2021 ska värden på Åsögatan vara ett företag som också figurerade i svartkontraktshärvan, detta trots att en bostadsrättsförening har ägt huset sedan 2017.
Vd:n uppgav också att han bodde ensam i femrummaren – men enligt handlingarna i hyresnämnden bodde han med sin sambo som var gravid och födde barnet kort efter bytesansökan skrevs.
I samband med bytet så folkbokförde sig sambon hos vd:ns mamma. Men enligt handlingarna har hon under ed berättat att hon inte bodde i sin svärmors bostad utan hos sin sambo, vd:n.
Sambon inte trovärdig
”Hennes förklaring att hon ändrade folkbokföringen för att hon eventuellt skulle behöva hjälp efter förlossningen finner hyresnämnden inte särskilt trovärdig”. Hyresnämnden anser att det troliga är att hon och vd:n inte ville att det skulle framgå att de bodde tillsammans.
När historien uppdagades stoppades bytet och företagaren blev uppsagd. Men mannen hävdade att han inte alls hyrt ut olovligt i andrahand utan haft en inneboende och vägrade flytta ut 31 januari. Han hävdade också att han inte medvetet lämnat oriktiga uppgifter vid bytet. Att han och sambon skulle försökt dölja var de bodde kallar han rena spekulationer.
”Inga bevis för olovlig uthyrning”
Värden däremot hävdade att mannen skulle sägas upp eftersom han hyrt ut paradvåningen olovligt i andrahand, att lägenhetsbytet i själva verket var ett skenbyte där syftet var att sälja kontraktet. Utöver det menade värden att företagaren hade vilselett bolaget genom felaktigt ifyllda byteshandlingar. Men även att han saknade behov av lägenheten eftersom han ägde ett hus tillsammans med sin sambo.
Men hyresnämnden slog fast att värden inte kunnat bevisa att lägenheten hyrts ut olovligen i andrahand.
Hyresnämnden prövar inte heller om mannen ska sägas upp på grund av att han påstås ha sålt sitt kontrakt – skälet är att det inte framgår att värden sagt upp vd:n på grund av det.
Men hyresnämnden slår ändå fast att hans kontrakt ska sägas upp eftersom han har vilselett värden i samband med bytet. I huvudsak genom att ange fel hyresvärd och genom att inte uppge att hans gravida sambo bott i lägenheten.
”Försökt dölja att de bodde tillsammans”
Hyresgästen överklagade till hovrätten som nyligen avslog överklagandet och slog fast att mannen måste flytta till sommaren.
Hovrätten skriver att det har lämnats felaktiga uppgifter om familjeförhållandena för att vd:n och hans sambo ”ville dölja att de bodde tillsammans i prövningslägenheten”.
I hovrättshandlingarna framgår också att vd:n känt till att det var en bostadsrättsförening som ägde Åsögatan 190.
Men mannen har trots det undertecknat den felaktiga bytesansökan där det står att ett annat bolag är hyresvärd – hovrätten slår fast att han med det och genom att uppge felaktiga familjeförhållanden har vilselett sin hyresvärd och det är därför han sägs upp.