Fel att låta hyresgäster betala vakter i kollektivtrafiken
Det var fel att kräva att Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag – och dess drygt 73 000 hyresgäster – skulle vara med och betala för trygghetsvakter och värdar i kollektivtrafiken och på hållplatser.
Det konstaterar förvaltningsrätten i en färsk dom.
Uppdraget har ingått i budgeten för Göteborgs stad, som klubbades av kommunfullmäktige i november förra året. Men domstolen slår nu alltså fast att denna del av budgeten är ogiltig och ska tas bort.
Lagen innehåller strikta begränsningar för hur mycket pengar kommuner får plocka ut ur sina bostadsbolag. Vissa undantag tillåts, men då måste pengarna gå till så kallade bostadssociala ändamål.
I det här fallet skulle pengarna inte ens gå till kommunal verksamhet överhuvudtaget, utan till Västra Götalandsregionen som ansvarar för kollektivtrafiken.
Göteborgs stad har inför domstolen medgett att uppdraget strider både mot gällande rätt, bolagens ägardirektiv och mot kommunallagen – kommunen kan inte besluta i frågor som inte är en kommunal angelägenhet.
Roger Höög (V) är den som, tillsammans med partikollegan Johan Svensson, har överklagat budgeten. Han är även andre vice ordförande för Göteborgs bostadskoncern Förvaltnings AB Framtiden.
– Det är roligt att vi vann, men det är också rimligt och rätt. Hade ingen överklagat så hade det gått igenom, säger han.
– Det här är ett sätt att skyffla över extra kostnader på hyresgästerna, som borde hamna på hela skattekollektivet. Det är inte försvarbart att man belastar en boendeform och en grupp som vi vet har lägre inkomster än bostadsrättsinnehavare och villaägare. Hyresgästernas pengar ska stanna i allmännyttan, eller så får man ta ut det som Allbolagen föreskriver.
Eftersom beslutet att överföra pengar ingick i budgeten var det också möjligt att överklaga, konstaterar Roger Höög. När kommunala bostadsbolag tar liknande beslut på eget initiativ är de svårare att komma åt.
Hyresgästföreningen har exempelvis tidigare försökt hindra Mölndals stad från att ta ut stora belopp från Mölndalsbostäder, utan framgång.
De upprepade uttagen fick skarp kritik från såväl Boverket som bolagets egna revisorer, som slog fast att de var olagligt stora. Men det har inte funnits några sanktioner.
För några år sedan ändrades rutinen, så att Mölndalsbostäder bara ska krävas på pengar som ryms inom lagens råmärken.
Inom kort väntas den kommunala hyresvärden Förbo få lämna ifrån sig 20 miljoner kronor till sina fyra ägarkommuner Härryda, Mölndal, Kungälv och Lerum. Dessa pengar är öronmärkta för bostadssociala ändamål.