Fel part skulle betala – ingen upptäckte fel i dom
Tvistemålet rör en lägenhet i Tomelilla som ett företagarpar hyrt ut till en kvinna. Eftersom kvinnan var en vecka sen med en hyresinbetalning sade paret upp kontraktet.
Hyresgästen hävdar att hon inte visste att hon själv skulle sköta hyresinbetalningarna, eftersom hon har kontakt med en socialsekreterare som sköter detta.
Tingsrätten går dock på hyresvärdarnas linje. Eftersom hyresgästen inte betalat i tid har hyresrätten förverkats. Så står det i domskälen, där domstolen resonerar kring hur de kommit fram till sitt beslut. Vidare står det att kvinnan bott kvar i lägenheten utan att ha rätt till det och att hon därför genast ska flytta. Annars kan hon komma att avhysas. I domskälen skriver tingsrätten också att det som hyresvärdarna ”yrkat i ersättning för rättegångskostnader bedöms som skäligt” och att kvinnan ”ska förpliktigas att ersätta dem”.
Men i själva domslutet har det blivit tvärtom. Där står det att makarna ska ersätta hyresgästen med 85 625 kronor i rättegångskostnader. När det gäller hyresskulden är det dock fortfarande hyresgästen som ska betala runt 50 000 kronor.
Mats Lindahl är jurist på Hyresgästföreningen, och enligt honom är det inte någon tvekan att den som skrivit domen helt enkelt har råkat kasta om namnen så att de handlat i fel ordning när det gäller rättegångskostnaderna.
– I det här fallet kan man tycka att det är en uppenbar felskrivning, säger han.
Mats Lindahl har svårt att se att felskrivningen kommer att få någon praktisk betydelse för någon av de inblandade, eftersom det framkommer att domstolen i stort går på hyresvärdarnas linje.
– Om hyresgästen med stöd av domen skulle försöka få in pengarna med hjälp av Kronofogden så får motparten begära en rättelse, säger han.
Någon begäran om rättelse har dock inte skickats in till Ystads tingsrätt. Domen har inte heller överklagats, och tiden för att göra detta gick ut i början av december.