Felicia och Manfred skrev hyreskontrakt på att vara sociala
I ett av rummen på Helsingborgshems kollektivboende brukar det scrapbookas och här leder Ann-Kristin Andersson varannan tisdag en grupp på sex. I dag slår sig också 26-åriga Felicia Feurstein och 70-plussaren Manfred Bacharach sig ner på stolarna runt bordet och får instruktioner.
Kollektivboendet som öppnade i slutet av 2019 visade sig vara så speciellt att tidningar så långt ifrån som Sydkorea har skrivit om det och engelska BBC har varit här och gjort inslag. Även flera forskare följer hyresgästerna. Ann-Kristin Andersson är en aktiv person i huset, hon sjunger ihop med sina grannar, spelar canasta och fixar frågesporter när det grillas ute på gården. Hon bor i en 2:a på 39 kvadratmeter tillsammans med sin man i en av husets 51 lägenheter.
Lägenheterna är relativt små men i hyran ingår 580 kvadratmeter gemensamma ytor med allt från bibliotek till sy,-film- och spelrum. Förutom ett stort allrum och gemensamt kök på bottenvåningen finns det på varje våningsplan tre gemensamhetsutrymmen och kök med olika teman som bakning och trädgård. Allt designat för socialt umgänge.
Hälften av hyresgästerna i kollektivhuset är 70+
I Ann-Kristin Andersson och alla andras hyreskontrakt står det att hyresgästerna ska ”leda eller delta i gemensamma aktiviteter minst två timmar i veckan”. Drygt hälften av hyresgästerna är 70 + och resten är mellan 18 och 25 år varav några personer nyligen har fått uppehållstillstånd. Idén om kontrakt på socialisering väcktes av Dragana Curovic, bosocial utvecklare på Helsingborgshem.
– När man skriver på något tar man det på allvar, ser det som ett åtagande och anstränger sig. Inte minst tänkte jag att det kan få med de som är mer blyga, säger hon.
Reglerna i huset är få:
- Man ska vara med på månadsmöten. (Varje lägenhet har en röst.)
- Hyresgästerna ska socialisera minst två timmar i veckan. Gärna i olika aktiviteter men det räcker att sitta ner tillsammans med andra och till exempel titta på en film eller plugga.
- Utekatter är inte tillåtna.
- Det är förbjudet att röka i gemensamma utrymmen.
- Hyresgästerna kan inte boka gemensamhetsutrymmen enbart till sig själva. Här ska alla alltid känna sig välkomna.
För Ann-Kristin, Felicia och Manfred var ”klausulen” med två timmars socialisering enbart positiv.
– Absolut, det var hela meningen med att jag flyttade hit. Jag gör praktik på lasarettet och känner ingen i stan. Sedan är det inte så att vi klockas, det räcker med att man stannar och pratar med någon i lobbyn, säger Felicia Feurstein.
”Det var klockrent”
Den som vill kan engagera sig mer formellt. I Felicias fall har det blivit i trädgårdgruppen och i den är också Manfred med. När han ville flytta från sin bostadsrätt och sökte lägenhet på Helsingborgshems hemsida såg han annonsen om den nya typen av gemensamhetsboende.
– Det var klockrent. Jag har snackat i tio år om att när jag blir pensionär ska jag bo i ett kollektivboende. Jag gillar andra människor och här känner jag mig aldrig ensam, det kunde jag göra förut. När kvällen kom var det tradigt, det var bara en känsla. Jag har problem men hjärtat så det är klart att det också är tryggt att ha människor runtomkring.
För flera hyresgäster har den sociala tillvaron lett till nya vänner. Manfred har övningskört med en av de yngre och när vi träffas ska Ann-Kristin nästa dag fira en av sina nya vänner.
– Han fyller 75 år och vi ska ha kalas, alla som vill får vara med.
Kollektivhuset har fått namnet Sällbo
I huset har Helsingborgshem en person anställd. Hyresgästerna vittnar också om att hon är viktig. Det är hon som fångar upp om någon börjar dra sig undan, om det börjar bli grupperingar och eventuella konflikter är på väg att blossa upp. Klassiska konflikter i tvättstugan och diskmaskiner som inte plockas ur finns här också.
– Det har hänt att någon inte känt sig välkommen. Man kommer inte ifrån att vi alla är olika som bor här. Man får heller inte glömma att för vissa är det socialt att bara hälsa och prata lite, säger Manfred Bacharach.
Tanken med kollektivhuset som har fått namnen Sällbo är integration mellan olika åldrar och bakgrunder och att motverka ofrivillig ensamhet.
– Vi vill skapa ett samhälle i miniformat med olika åldrar, etniciteter, yrkesbakgrunder, erfarenheter, intressen, värderingar och blanda blyga med utåtriktade, säger Dragana Curovic.
Hyresgästerna intervjuas för att få rätt balans, och för att kolla om de ställer upp på kravet att vara sociala.
– Det är klart att det inte håller juridisk och än mindre att vi skulle kunna vräka någon för att de inte lever upp till det. Men det har visat sig fungera, alla anstränger sig.
Tvåårigt projekt
Sällbo hann vara igång ungefär fyra månader innan coronapandemin slog till. Alla aktiviteter och all socialisering ställdes in. Månadsmötena hölls digitalt. Nu har huset öppnat upp igen men man undviker stora samlingar.
Sällbo drivs som ett tvåårigt projekt och grund av omständigheterna har det förlängts. Nu kommer ett beslut att tas om det ska permanentas 2022.
Månadsmötena är obligatoriska och viktiga för den direktdemokrati som man vill ska råda i huset. Helsingborgshem står för ramarna men månadsmötena diskuterar och beslutar saker som: Är hyresgästernas besökare välkomna överallt? Eftersom yogarummet knappt används ska vi gör om det till ett syrum?
Huset som ligger i miljonprogrammet Fredriksdal i Helsingborg var länge ett äldreboende som ägdes av kommunen. Det såldes till Helsingborgshem som skulle göra om det till trygghetsboende men innan det blev av kom flyktingkrisen. Huset blev ett hvb-hem för ensamkommande barn. I samband med att hemmet avvecklades föddes idén om att föra samman olika grupper: äldre, yngre och ensamkommande, som blivit myndiga och fått uppehållstillstånd.
Här finns 51 mindre lägenheter. Hyrorna ligger mellan 4 650 och 5 410 kronor i månaden.
70-plussarna flyttar in under formen trygghetsboende och skulle projektet inte förlängas kan de bo kvar. De yngre måste flytta men har under hyrestiden fått dubbla köpoäng för att i så fall kompenseras.
– Integration mellan olika åldrar och personer med olika bakgrunder.
– Motverka ofrivillig ensamhet och otrygghet.
– Bidra till social inkludering.
Källa: Helsingborgshem