Annons

Felipe blev blåst av värden – fick tillbaka ockerhyra på 100 000

Göteborg Det var först när Felipe var på väg att lämna sin lägenhet som han insåg att allt inte stod rätt till med hyresavtalet. Han bestämde sig för att kolla om kontraktet följde lagen. Det resulterade i att han fick 100 000 kronor i återbetald hyra.
Hyresavtal och sedlar.
Foto: Gry Ellebjerg och Getty Images
Har du betalat överhyra som andrahandshyresgäst har du rätt att få den återbetald.

Felipe flyttade till Göteborg våren 2018. Det var snabba ryck. Han hade fått jobb som ingenjör i staden, behövde snabbt ordna med flytten från Storbritannien och hade inte mycket tid på sig att leta bostad i Göteborg. Han fick hjälp av sin arbetsgivare, som i sin tur anlitade en firma som ordnar med praktiska saker kring flytt för nyanställda.

– Jag hade ingen anledning att tro att något var fel, säger Felipe. Allt var nytt för mig i Sverige, jag hade som hastigast försökt sätta mig in i bostadsmarknaden och förstått att det var väldigt svårt att få tag i en lägenhet, samt att hyrorna var väldigt höga. Så jag reagerade inte nämnvärt på hyran till en början. Jag var tvungen att ha någonstans att bo som fungerade för mig, och accepterade det erbjudande jag fick.

Läs ocksåSmåbarnsmamman Saifon lurades på 44 000 kronor – Hem & Hyra granskar ockerhyrorna

Felipe, vars flickvän bodde utomlands, reste ofta för att hälsa på henne på helgerna och behövde ett boende med bra kommunikationer där han snabbt kunde ta sig till flygplatsen. Lägenheten han erbjöds låg centralt och passade hans behov. Att vissa detaljer var lite märkliga fick han leva med.

– Jag hyrde möblerat, men det fanns till exempel inga köksredskap eller bestick, berättar han. Det fick jag köpa själv efterhand. Och ett rum i lägenheten var låst, det hade jag inte tillgång till.

Nyckel som sitter i ett dörrlås.
Ett av rummen i lägenheten Felipe hyrde var låst, det fick han inte tillgång till.

Hans arbetsgivare betalade de första månadshyrorna, därefter stod han själv för hyran. När han inrättat sig i Göteborg och börjat lära känna staden, insåg han snart att den hyra han betalade var väldigt hög. Samtidigt var läget bra, så han lät saken bero.

Men förhållandet till hyresvärden var ansträngt.

– Varje gång jag kontaktade värden i någon fråga, fick jag till svar att jag skulle ta det med min arbetsgivare. Men jag visste ju att det inte stämde, jag betalade ju själv hyran.

Annons

Under coronapandemin spenderade Felipe mer tid hemma. Då märkte han att det var ganska stökigt i huset, flera lägenheter som stod tomma verkade användas till fester, andra verkade hyras ut via airbnb.

Läs ocksåKraftig ökning av lurade hyresgäster som tar strid mot ockerhyra i storstädernaAntalet andrahandshyresgäster som kräver tillbaka olaglig ockerhyra i hyresnämnden har ökat kraftigt i Stockholm och Göteborg.

Mot slutet av 2020 kallades Felipe till ett samtal på värdens kontor.

– Jag fick veta att min lägenhet skulle renoveras, köket skulle rivas ut, så jag kunde inte bo kvar, berättar han. Jag var ärligt talat ganska trött på den märkliga situationen så jag hade inget emot att flytta.

Oklarheter i hyreskontraktet

Under uppsägningstiden uppträdde värden vid flera tillfällen så märkligt att Felipe började ana oråd. Han kontaktade Hyresgästföreningen för att få råd. Och först då uppdagades att det fanns flera oklarheter i det hyreskontrakt Felipe hade skrivit på.

Kontraktet var tidsbegränsat på ett år, med villkor att avtalet därefter löpte vidare om det inte sades upp. Och eftersom det inte hade sagts upp, innebar det i praktiken att Felipe satt på ett tillsvidarekontrakt. Han kunde alltså inte bli uppsagd hur som helst.

Hyreskontraktet - viktigt att ha koll på.
Hyresavtalet var rubricerat som ett andrahandskontrakt, men ”förstahandshyresgästen” var samma person som den som ägde fastigheten.

Hyresavtalet var också rubricerat som ett andrahandskontrakt. Hyresgästföreningens jurist upptäckte dock att förstahandshyresgästen var samma person som fastighetsägaren, vilket kan vara ett sätt att kringgå hyreslagen och utnyttja hyresgästen genom att ta ut en högre hyra.

– I det här ärendet var den uttagna hyran mycket högre än den hyra som Hyresgästföreningen förhandlat fram för lägenheten, säger Cassandra Cramér, jurist på Hyresgästföreningen som företrädde Felipe. Vi ansåg att hyresgästen skulle ses som förstahandshyresgäst, och att värden därför skulle betala tillbaka den hyra som översteg förhandlad hyra.

Annons
Läs ocksåÖverhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycketSå mycket pengar har du rätt att få tillbaka om du betalat överhyra i andrahand

Och även om Hyresnämnden skulle anse att Felipe var andrahandshyresgäst, ansåg Hyresgästföreningen att det fanns grund för återbetalning av oskälig andrahandshyra.

”Ett skamligt utnyttjande”

– Jag hade ingen aning om att det var något fel på kontraktet, säger Felipe. Anledningen till att jag kontaktade Hyresgästföreningen var att jag ville försäkra mig om att jag inte gjorde något olagligt. Jag ville bara veta vilka rättigheter jag hade som hyresgäst.

Efter att fallet tagits upp i hyresnämnden inleddes förhandlingar med hyresvärden, och de båda parterna kom fram till en förlikning – värden skulle betala tillbaka 100 000 kronor till Felipe för överhyra uttagen under loppet av två år.

– Det här är ett skamligt utnyttjande av människor som kommer hit och inte känner till hur bostadsmarknaden fungerar, säger Felipe.

Fotnot: Felipe vill avstå från att ha med sitt fullständiga namn i artikeln.

Fakta: Överhyra
  • Sedan den 1 oktober 2019 har lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra stramats åt.
  • Du kan bland annat bli uppsagd direkt utan att först varnas om du hyr ut i andra hand utan tillstånd.
  • Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.
  • Om ”förstahandshyresgästen” även är fastighetsägare till fastigheten där lägenheten finns, kan det vara ett sätt för en fastighetsägare att kringgå hyreslagen och ge en hyresgäst sämre skydd. I en sådan situation finns en bestämmelse i lagen som ger en andrahandshyresgäst samma förhållande till fastighetsägaren som om hen varit förstahandshyresgäst.
  • Hyr du en lägenhet i andra hand och misstänker att du betalar för hög hyra? Kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.
  • Vill du ha tillbaka överhyra vänder du dig med en ansökan till hyresnämnden.
Läs också Författarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum" Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.