Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag

Fagersta Över fem år har gått – men nu är Fagerstas nya kommunala bostadsbolag Bergslagsbo på plats. Förhoppningen är att bolaget på sikt ska växa och att fler ska välja att flytta till Fagersta.
Tvådelad bild: till vänster porträtt på Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd i Fagersta. Till höger arkivfoto på byggarbete. Fagersta kommun startar ett nytt allmännyttigt bostadsbolag och hoppas att bolaget ska växa framöver, men i och med det ekonomiska läget är byggprojekt inte aktuella just nu,
Foto: Fagersta kommun/Gry Ellebjerg/arkiv
Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd, hoppas att det nystartade kommunala bostadsbolaget växer framöver. Att bygga nya bostäder har funnits med i diskussionerna, men i nuläget är det för dyrt.

Det har varit lite av en följetong. Redan i slutet av 2017 fattade kommunen beslut om att ta steg i riktning mot att starta ett allmännyttigt bostadsbolag. I april 2020 siktade det dåvarande kommunalrådet Marino Wallsten (S) på att ha bolaget på plats runt halvårsskiftet. I juli året därpå räknade han med att bostadsbolaget skulle vara i drift vid årsskiftet. Men först i november 2022 registrerades Bergslagsbo i Fagersta kommun AB – och 1 maj i år kommer bolaget att ta över de flesta bostäder kommunen äger.

Vad är det egentligen som har tagit så lång tid?
– Kommunala beslut tar tid. Varje beslut ska tas i kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Och det är viktigt att det får ta tid, säger Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd.

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Det förväntade startdatumet har skjutits fram flera gånger, är det något som har hänt under tiden som har försenat arbetet?
– Nej, det är inget särskilt som har hänt, säger hon.

Köper lägenheterna av kommunen

Till att börja med kommer Bergslagsbo att köpa större delen av kommunens lägenhetsbestånd, som idag förvaltas av Norr Västmanlands kommunalteknikförbund (NVK), en teknisk förvaltning Fagersta delar med Norbergs kommun. Totalt handlar det om 188 lägenheter som kommunfullmäktige har godkänt att Bergslagsbo köper, med tillträde 1 maj. Tanken är att främja bostadsförsörjningen genom att ta ett större grepp om allmännyttan, enligt Åsa-Märta Sjöström.

Finns det något ni kan göra i bolagsform som inte har gått att göra tidigare?
– Det blir lite rörigt när bostäderna ligger under en teknikförvaltning. Det blir tydligare nu att hyrespengarna verkligen går till bolaget och bostäderna. Det är dessutom otroligt få kommuner idag som inte driver bostadsförvaltning i bolagsform, säger hon.

Läs också"Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klorMontage

Fram till 1990-talet hade Fagersta en allmännyttig bostadsstiftelse, som fick lägga ned på grund av ekonomiska problem. En del hus revs och resten togs över av NVK.

Hur ska ni försäkra er om att något liknande inte händer den här gången?
– Det går inte att jämföra att driva en stiftelse och ett bolag. Det där ligger väldigt långt tillbaka i tiden och vi kan inte hela tiden tänka tillbaka och stanna upp i utvecklingen. Det här är en expansiv region med växande industrier. Alla kan eller vill inte köpa villa eller bostadsrätt och då måste det finnas bra hyresbostäder, säger Åsa-Märta Sjöström.

Ska inte påverka hyran

Hur påverkar det hyresgästerna att de får Bergslagsbo som ny hyresvärd?
– Jag tror att det blir en positiv förändring, i och med att det blir tydligt att hyrespengarna går tillbaka in i bolaget och husen. Men jag tror inte att de kommer märka någon större skillnad.

Köpet finansieras ju genom lån från kommunen, till marknadsmässig ränta. Kommer det att påverka hyran?
– Enligt våra kalkyler kommer det inte att bli någon skillnad jämfört med om de varit kvar under den tekniska förvaltningen, säger Åsa-Märta Sjöström.

De lägenheter som inte säljs till det kommunala bolaget i nuläget är hus i Västanfors med få lägenheter per hus – men det finns inte heller några planer på att sälja dem till en privat fastighetsägare.

Vill att bolaget växer

Åsa-Märta Sjöström vill att Bergslagsbo på sikt ska växa. Att bygga nya bostäder har funnits med i diskussionerna, men i och med inflationen och de ökade byggkostnaderna är det inte aktuellt i dagsläget.

– I dag är det 2000 personer som pendlar in till Fagersta och 1000 som pendlar ut från Fagersta. Det vore fantastiskt att framöver kunna vända på den siffran. Då behöver vi attraktiva bostäder, säger hon.

Köp från privata värdar blev inte av

2021 rapporterade Hem & Hyra att Fagersta kommun inlett diskussioner om köp av två privata fastighetspaket i Fagersta med totalt 550 lägenheter, som i så fall skulle ingå i det nya allmännyttiga bolagets bestånd. Det handlade om flerfamiljshus i Kolarbyn, som då ägdes av Hyresbostäder i Fagersta och VS-Hus. Men köpet godkändes aldrig av kommunfullmäktige.

– Det beslutet hade inte med bildandet av Bergslagsbo att göra. Det handlade om att det är ett område som är i dåligt skick och vi ville göra något åt situationen. Men priset de hade satt var väldigt högt och det var ont om tid för fullmäktige att sätta sig in i affären, säger Åsa-Märta Sjöström.

Läs ocksåPrivata hyreshus i Fagersta kan tas över av kommunen

1 mars tillträdde Bergslagsbos första vd Ulf Egerfält sin tjänst. Hem & Hyra har sökt honom, men han har inte gått att nå för en intervju.

Fakta: Köper 188 lägenheter – så finansieras det
  • Fagerstas nya allmännyttiga bostadsbolag heter Bergslagsbo i Fagersta kommun AB.
  • Bolaget ägs till 100 procent av kommunen.
  • 1 maj tar bolaget över 188 lägenheter som tidigare ägts direkt av kommunen.
  • Köpet finansieras genom att Fagersta kommun tecknar två reverser (värdepapper som reglerar en skuld mellan två parter) på vardera 28,28 miljoner kronor och ger ett lån till bolaget på 2,3 miljoner kronor. Kommunen går också in med ett aktieägartillskott på 30 miljoner kronor.
  • Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet om försäljning och la en motion om att riva upp beslutet om ett kommunalt bostadsbolag. Motionen röstades ner.
  • Av Sveriges 290 kommuner hade 249 ett allmännyttigt bostadsbolag eller en allmännyttig bostadsstiftelse när Boverket ställde frågan 2022.
Läs också Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Hyresgäster reagerar mot chockhöjda hyror i slitna hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.