Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned
Det är en vanlig torsdagmorgon i maj som hissolyckan inträffar i ett hyreshus i Johanneberg, Göteborg. Femårige Nima är på väg till förskolan med sin mamma. De brukar ta hissen från lägenheten på fjärde våningen.
Huset är från 1939, men hissen är ombyggd 2015 och godkänd i besiktning. Ändå är den en riskmodell. Branschen har i flera år varnat för att små barn kan klämmas fast i utrymmet mellan hissdörren och den inre skjutdörren.
Sekunder senare är katastrofen ett faktum. Nima fastnar i det smala utrymmet mellan dörrarna. Här finns ännu inte det enkla plåtskydd som hyresvärden Familjebostäder senare ska montera dit, och som hade kunnat förhindra olyckan.
Femåringen är liten och tunn. Hissen känner inte av att han sitter fast mellan dörrarna. Den hinner börja köra en bit innan säkerhetssystemet reagerar. När den stannar är Nima fastkilad mellan två våningsplan.
Räddningstjänsten är snabbt på plats. Men under räddningsarbetet faller Nima ner i hisschaktet. Han dör senare på sjukhus.
Beslutet: Inget åtal efter dödsolyckan
Polisen har i snart nio månader utrett misstankar om vållande till annans död. Men nu läggs förundersökningen ned, utan att någon har blivit delgiven misstanke om brott.
Håkan Johansson är vice chefsåklagare i Göteborg, och den som har hållit i utredningen hela vägen.
– Det är en tragisk händelse. Oavsett om räddningsarbetet hade kunnat utföras på ett annat sätt bedömer jag med hänsyn till den kritiska och akuta situation som räddningstjänstens personal stod inför, att det inte går att straffrättsligt lasta någon av dem för att ha vållat pojkens död, säger han.
För stort mellanrum i olyckshissen
Fastighetsägaren, kommunala Familjebostäder, åtalas inte heller. Detta trots att utrymmet mellan dörrarna där Nima fastnade överskred maximal säkerhetsstandard, som i dag är 15 centimeter.
– Man kan konstatera att avståndet var större än 15 centimeter. Men för att jag straffrättsligt ska kunna anse någon vållande till den här olyckan så måste jag också kunna visa att det är den bristen som orsakar pojkens död. Och det har jag inte kunnat visa, säger Håkan Johansson.
– Jag får inte driva ett ärende eller åtala någon för något som man inte kan vara säker på att det är det här som har orsakat olyckan.
Vilka omständigheter skulle ha krävts för ett annat beslut?
– Att någon har varit oaktsam på ett sätt som har orsakat dödsfallet. Det är både att man har varit vårdslös, slarvat, brutit mot en regel som finns. Men sedan måste man också visa att det har ett samband med utfallet. Att det är den här bristen som har orsakat den här pojkens död. Och där är svårigheten, i det här läget.
Dagens regler hindrar inte att barn kläms fast
Familjebostäder bröt alltså mot säkerhetsreglerna i olyckshissen. Men dödsolyckan hade kunnat ske även om hyresvärden hade hållit sig inom säkerhetsmarginalen, enligt Håkan Johansson. Dagens maxmått fortsätter således att möjliggöra dödsfällor, och gör det i princip omöjligt att ställa fastighetsägare till svars.
– Det är många barn i den här pojkens ålder, och även yngre, som är mindre än 15 centimeter. Som jag bedömer det, och med de uppgifter som finns och går att få fram, så kan den här pojken ha varit mindre än 15 centimeter. Och då hade det inte spelat någon roll om det hade varit gjort efter den säkerhetsstandard som finns.
Dagens skyddsgräns rymmer alltså fortfarande ett litet barn?
– Ja, det gör den. Hissen åker iväg när han står där emellan. Och förmodligen rör han på sig. Sparkar med benen eller rör armarna. Då kommer han åt vikdörren, och då stannar hissen.
Sju år kvar innan skärpt lag får effekt
Dödsolyckan i Göteborg har fått regeringen att skärpa säkerhetsreglerna för minst 5 800 äldre hissar. Alla fastighetsägare som har hissar där det finns risk att bli instängd mellan två dörrar måste sätta dit ett skydd som gör det omöjligt att fastna.
Fastighetsägarna har dock gott om tid på sig att infria de nya lagkraven. Först i oktober 2031 ska alla farliga hissar av denna typ vara försedda med skydd.
Vice chefsåklagaren i Göteborg konstaterar att aktörer i hissbranschen redan nu rekommenderar ett minskat utrymme mellan dörrarna i den här sortens hissar: max 12 centimeter. En sådan tajtare gräns hade sannolikt påverkat hans bedömning av att Familjebostäders hiss överskred säkerhetsreglerna.
– Förmodligen. Det är spekulationer, men då hade man nog kunnat utgå från att en sådan brist hade haft betydelse. Så om den här fruktansvärda olyckan för något gott med sig så kan det vara att det sätter fokus på säkerheten i den här formen av hiss, som det finns väldigt många av.
Minst 26 000 äldre hissar är farliga i Sverige, trots att de är godkända vid besiktning och följer lagen. Riskerna är kända sedan länge och lösningar finns. Ändå dog en femårig pojke efter att ha fastnat i just en sådan hiss förra året. Här kan du läsa Hem & Hyras tidigare granskning i sin helhet.
- Nima, 5, dog i hissolyckan: ”Ska inte hända”
- Trots kända risker med livsfarliga hissar – regeringen dröjer med krav på bättre säkerhet
- Hyresvärden hade inte satt in skydd i dödshissen: ”Borde absolut ha gjort det”
- Ministern om skärpt lag för hissar: ”Mycket angeläget höja säkerheten”
- Är det farligt att åka hiss? Så vet du om hissen är säker