Annons

Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned

Göteborg Femårige Nima dog efter att ha fastnat mellan hissdörrarna hemma i hyreshuset. Utrymmet mellan inre och yttre hissdörr var otillåtet stort. Ändå lägger åklagaren nu ner förundersökningen om vållande till annans död. Dagens säkerhetsmått räcker inte för att förhindra liknande dödsolyckor.
Femårige Nima dog efter att ha fastnat mellan hissdörrarna hemma i hyreshuset. Utrymmet mellan inre och yttre hissdörr var otillåtet stort. Ändå lägger åklagaren nu ner förundersökningen om vållande till annans död. Dagens säkerhetsmått räcker inte för att förhindra liknande dödsolyckor.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Privat

Det är en vanlig torsdagmorgon i maj som hissolyckan inträffar i ett hyreshus i Johanneberg, Göteborg. Femårige Nima är på väg till förskolan med sin mamma. De brukar ta hissen från lägenheten på fjärde våningen.

Huset är från 1939, men hissen är ombyggd 2015 och godkänd i besiktning. Ändå är den en riskmodell. Branschen har i flera år varnat för att små barn kan klämmas fast i utrymmet mellan hissdörren och den inre skjutdörren.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissarNimas mamma Frida Dahlin har tusentals bilder på sin son i mobilen. Han skulle ha fyllt sex år i september, men miste livet på grund av hissen hemma i hyreshuset. Nu vill ansvarig minister Andreas Carlson (KD) skärpa lagen för att förhindra fler olyckor.

Sekunder senare är katastrofen ett faktum. Nima fastnar i det smala utrymmet mellan dörrarna. Här finns ännu inte det enkla plåtskydd som hyresvärden Familjebostäder senare ska montera dit, och som hade kunnat förhindra olyckan.

Olyckshissen i Göteborg är nu försedd med skyddsutrustning. Hissen är av äldre modell med en inre vikdörr innanför dörren mot trapphuset.
Olyckshissen i Göteborg är nu försedd med skyddsutrustning. Hissen är av äldre modell med en inre vikdörr innanför dörren mot trapphuset.

Femåringen är liten och tunn. Hissen känner inte av att han sitter fast mellan dörrarna. Den hinner börja köra en bit innan säkerhetssystemet reagerar. När den stannar är Nima fastkilad mellan två våningsplan.

Räddningstjänsten är snabbt på plats. Men under räddningsarbetet faller Nima ner i hisschaktet. Han dör senare på sjukhus.

Läs ocksåÄr det farligt att åka hiss? Så vet du om hissen är säkerLåt inte barn åka själva, håll hundkopplet kort, kontrollera besiktningsmärket i hissen och kräv att din hyresvärd sätter in skydd i äldre hissar. Hem & Hyra tipsar om hur du blir trygg i hissen.

Beslutet: Inget åtal efter dödsolyckan

Polisen har i snart nio månader utrett misstankar om vållande till annans död. Men nu läggs förundersökningen ned, utan att någon har blivit delgiven misstanke om brott.

Håkan Johansson är vice chefsåklagare i Göteborg, och den som har hållit i utredningen hela vägen.

– Det är en tragisk händelse. Oavsett om räddningsarbetet hade kunnat utföras på ett annat sätt bedömer jag med hänsyn till den kritiska och akuta situation som räddningstjänstens personal stod inför, att det inte går att straffrättsligt lasta någon av dem för att ha vållat pojkens död, säger han.

Annons
Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.
Håkan Johansson är vice chefsåklagare vid Göteborgs åklagarkammare.
Håkan Johansson är vice chefsåklagare vid Göteborgs åklagarkammare.

För stort mellanrum i olyckshissen

Fastighetsägaren, kommunala Familjebostäder, åtalas inte heller. Detta trots att utrymmet mellan dörrarna där Nima fastnade överskred maximal säkerhetsstandard, som i dag är 15 centimeter.

– Man kan konstatera att avståndet var större än 15 centimeter. Men för att jag straffrättsligt ska kunna anse någon vållande till den här olyckan så måste jag också kunna visa att det är den bristen som orsakar pojkens död. Och det har jag inte kunnat visa, säger Håkan Johansson.

– Jag får inte driva ett ärende eller åtala någon för något som man inte kan vara säker på att det är det här som har orsakat olyckan.

Vilka omständigheter skulle ha krävts för ett annat beslut?

– Att någon har varit oaktsam på ett sätt som har orsakat dödsfallet. Det är både att man har varit vårdslös, slarvat, brutit mot en regel som finns. Men sedan måste man också visa att det har ett samband med utfallet. Att det är den här bristen som har orsakat den här pojkens död. Och där är svårigheten, i det här läget.

Dagens regler hindrar inte att barn kläms fast

Familjebostäder bröt alltså mot säkerhetsreglerna i olyckshissen. Men dödsolyckan hade kunnat ske även om hyresvärden hade hållit sig inom säkerhetsmarginalen, enligt Håkan Johansson. Dagens maxmått fortsätter således att möjliggöra dödsfällor, och gör det i princip omöjligt att ställa fastighetsägare till svars.

– Det är många barn i den här pojkens ålder, och även yngre, som är mindre än 15 centimeter. Som jag bedömer det, och med de uppgifter som finns och går att få fram, så kan den här pojken ha varit mindre än 15 centimeter. Och då hade det inte spelat någon roll om det hade varit gjort efter den säkerhetsstandard som finns.

Annons

Dagens skyddsgräns rymmer alltså fortfarande ett litet barn?

– Ja, det gör den. Hissen åker iväg när han står där emellan. Och förmodligen rör han på sig. Sparkar med benen eller rör armarna. Då kommer han åt vikdörren, och då stannar hissen.

Sju år kvar innan skärpt lag får effekt

Dödsolyckan i Göteborg har fått regeringen att skärpa säkerhetsreglerna för minst 5 800 äldre hissar. Alla fastighetsägare som har hissar där det finns risk att bli instängd mellan två dörrar måste sätta dit ett skydd som gör det omöjligt att fastna.

Fastighetsägarna har dock gott om tid på sig att infria de nya lagkraven. Först i oktober 2031 ska alla farliga hissar av denna typ vara försedda med skydd.

Ett gammalt mjölkskåp intill Nimas ytterdörr har dekorerats med leksaker, godis och hjärtan till minne av femåringen som miste livet i hissolyckan här.
Ett gammalt mjölkskåp intill Nimas ytterdörr dekorerat med leksaker, godis och hjärtan till minne av femåringen som miste livet i hissolyckan här.

Vice chefsåklagaren i Göteborg konstaterar att aktörer i hissbranschen redan nu rekommenderar ett minskat utrymme mellan dörrarna i den här sortens hissar: max 12 centimeter. En sådan tajtare gräns hade sannolikt påverkat hans bedömning av att Familjebostäders hiss överskred säkerhetsreglerna.

– Förmodligen. Det är spekulationer, men då hade man nog kunnat utgå från att en sådan brist hade haft betydelse. Så om den här fruktansvärda olyckan för något gott med sig så kan det vara att det sätter fokus på säkerheten i den här formen av hiss, som det finns väldigt många av.

Fakta: Hem & Hyra granskar: Farliga hissar

Minst 26 000 äldre hissar är farliga i Sverige, trots att de är godkända vid besiktning och följer lagen. Riskerna är kända sedan länge och lösningar finns. Ändå dog en femårig pojke efter att ha fastnat i just en sådan hiss förra året. Här kan du läsa Hem & Hyras tidigare granskning i sin helhet.

Läs också Värden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.