Annons

Fiasko för stöd till renovering

Örebro Värdarnas intresse för stödet till upprustning och energieffektivisering i utsatta områden är minst sagt svalt. Så svalt att 300 miljoner omfördelats. Listor för hela landet!
Foto: Örebrobostäder
Bild på hus i Vivalla, som Örebrobostäder beviljats stöd för.

Nej, regeringens stöd för renovering och energieffektivisering i områden med socioekonomiska utmaningar har hittills inte blivit någon succé. Stödet gick att söka från den första oktober 2016. Från början var 778 miljoner kronor avsatta under 2017. I maj valde regeringen att omfördela 300 av dessa pengar till stöd för utemiljöer i samma områden – som intresset varit betydligt större för. Numera finns det 478 miljoner kronor reserverade för i år. Fram till den 26 juni hade endast bidrag på sammanlagt 60 miljoner kronor beviljats.

– Stödet är mer komplext. Det kräver mer administration. Dessutom krävs det att både renovering och energieffektivisering görs samtidigt, säger Amelie Fast, jurist på Boverket som jobbar med stödet.

Läs ocksåFlopp för statligt miljonstöd till utsatta områden

En annan omständighet är att stödet till renovering ska gå direkt till hyresgästerna i form av en hyresrabatt under sju år. Av den kakan får inte värden behålla någonting. Men om det i samband med renoveringen görs energibesparande åtgärder som beräknas minska energianvändningen med minst 20 procent så får hyresvärden en miljöbonus som ökar och blir som störst om användningen halveras i energislukande hus.

Therese Rydstedt, energiexpert på  allmännyttans paraplyorganisation Sabo, menar att det är ganska många parametrar som ska uppfyllas för att det ska gå att söka stöden. Husen ska ha en relativt hög energiförbrukning och ligga i ett utsatt område. Dessutom har det befarats att det kan uppstå diskussioner om ett hus i ett område renoveras med stöd och hyresgästerna får hyresrabatt, medan dem som bor i ett hus som ansiktslyfts innan stöden fanns får klara sig utan.

Annons

– Vi skulle hellre se att stöden gick till fastighetsägaren. För att det ska bli några pengar till bostadsbolaget att prata om krävs det att energiförbrukningen halveras. Det är ganska tufft. Dessutom är stöden förknippade med mycket administration, vilket är krävande. Inte minst för de mindre bolagen, säger Therese Rydstedt.

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Två bostadsbolag som valt att söka – och beviljats – stöd är Nyköpingshem och Örebrobostäder. Det förstnämnda svarar för över hälften, mer än 30 miljoner, av de redan beviljade stöden. Pengarna går till en renovering av 280 lägenheter i miljonprogramsområdet Brandkärr i Nyköping. Hyresgästerna får en rabatt på hyreshöjningen under sju år, de första två åren är den på 20 procent, för att sedan successivt trappas ner.

– Stödet ger oss helt andra ekonomiska möjligheter. Utan det hade vi bland annat inte kunnat byta ut köken. Jag står i en sådan lägenhet nu och har visning. Stödet betalas tillbaka krona för krona. Vi har en överenskommelse med Hyresgästföreningen, säger Per Morelius, marknads- och affärsutvecklingschef.

Örebrobostäder renoverar hus i områdena Vivalla och Norrby med hjälp av stöden. Drygt 10 miljoner kronor har bostadsbolaget beviljats.

Annons
Läs ocksåKommunerna mjölkar bostadsbolagen – över en halv miljard i värdeöverföringarPengar från allmännyttiga bostadsbolag går bland annat till övervakningskameror och simhall.

– Fler hyresgäster kan bo kvar efter renoveringen. Vi har ett stort underhållsfokus och kommer att fortsätta söka stöd för fler områden, säger Emma Ahlén, fastighetsekonom på Örebrobostäder.

Län/kommun Hyresvärd:  Sökt energistöd, kr  Sökt renoveringsstöd, kr Beslut
Gävleborgs län
Ockelbo Ockelbogårdar                              75312                                 1046 000 Beviljat
Kronobergs län
Alvesta Allbohus                         1 250000                                 3 222 000 Ej klart
Ljungby Ljungbybostäder                            785 750                                 3 143 000 Beviljat
Växjö Växjöbostäder                            595 500                                 1 191 000 Beviljat
Älmhult Älmhultsbostäder Avslag
Skåne län
Landskrona Kronan 1 Landskrona AB                                 1 570 000 Beviljat
Stockholms län
Sigtuna Sigtunahem Avslag
Södermanlands län
Nyköping Nyköpingshem                         1 729 994                               29 742 000 Beviljat
Nyköping Nyköpingshem Ej klart
Västmanlands län
Arboga Byggnadsfirman Lund                            152 000                                     152 000 Beviljat
Västra Götalands län
Falköping Falköpings hyresbostäder                            167 407                                 5 857 000 Beviljat
Göteborg Stena fastigheter Ej klart
Mariestad Francis och Lillian Howard Ej klart
Svenljunga Svenljunga bostäder Ej klart
Tanum Utsökta lägen AB Ej klart
Örebro län
Hallsberg Kent Skagvik                                 8 488                                       28 274 Beviljat
Ljusnarsberg Halina Myslinska                            797 000                                 2 911 000 Beviljat
Örebro Örebrobostäder                         1 358 869                                 9 363 000 Beviljat
Totalt beviljade stöd                         5 670 320                               55 003 274

Fotnot: I de fall uppgifter om ansökt belopp saknas har inte länsstyrelserna angett det. Källa: Boverket

Läs också Efter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster Betalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.