Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: ”Måste spara pengar på något annat”

Emmaboda Förhandlingarna med Hyresgästföreningen bröt samman i höstas efter att det kommunala bostadsbolaget Emmaboda bostads AB (EBA) yrkade på en hyreshöjning på hela 17,1 procent. Efter beslut i Hyresmarknadskommittén blir nu hyreshöjningen 5,4 procent. ”llla”, säger EBA:s VD Ivan Lindmark. ”Det var ett orimligt yrkande”, säger Hyresgästföreningens förhandlare David Broo.
Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.
Foto: Tindra Englund
Det kommunala bostadsbolaget i Emmaboda får inte igenom hyreshöjningen på 17,1 procent. Det slutar istället på 5,4 procent från och med 1 januari.

EBA hävdade inför årets hyresförhandlingar att en höjning på 17,1 procent var nödvändig för att täcka de kostnader bolaget står inför. Det ville inte Hyresgästföreningen gå med på. Efter flera försök till förhandling så lämnades ärendet över till Hyresmarknadskommittén, HMK.

Bolagets yrkande låg högt över genomsnittet, som ligger på 10,28 procent i år.

Läs ocksåFlyttade utomlands – värden får ändå inte säga upp henneKvinnan har bott utomlands i flera år och är registrerad som utvandrad. Ändå får hon behålla sin hyresrätt i Sverige.

”Problemet är kostnadsökningarna. Det är många och stora. Men det är klart att framför allt räntehöjningarna har en oerhörd inverkan. Tyvärr är vi tvungna att få igenom kraftiga hyreshöjningar eftersom det är de enda intäkter vi har”, sa EBA:s vd Ivan Lindmark till Hem & Hyra efter att ärendet gått vidare till Hyresmarknadskommittén.

Historiskt höga nivåer

Allmännyttan i Emmaboda har i flera år lämnat in några av de högsta yrkandena i landet. Det var också det fjärde året i rad som EBA valde att lämna förhandlingsbordet.

HMK har nu kommit med ett beslut och hyrorna för EBA:s hyresgäster höjs med 5,4 procent. De nya hyrorna börjar gälla från den första januari 2024 vilket innebär att det blir en retroaktiv höjning för hyresgästerna.

Läs ocksåChristopher slapp betala femtiolapp när värden plockade ner skyltenEtt kollage som visar en leende man som står vid en vägg där det suttit en skylt, en överkryssad skylt med texten "trygghetsbevakad fastighet Fastighetsägarna", samt en hand som håller i en femtiokronorssedel.

Nivån ligger i nivå med andra överenskommelser i länet. Hyresgästföreningens förhandlare David Broo berättar att Hyresgästföreningen rättar sig efter HMK:s beslut, men är ändå inte helt nöjd.

– Utfallet i HMK på 5,4% är historiskt höga nivåer, och därtill kommer retroaktiviteten från och med 1 januari 2024 som inte är bra.

Vad säger du om yrkandet från första början?

Läs också”Hemlig” villa och familj avslöjade i sociala medier – nu sägs hyresgästen upp

– Det var ett orimligt yrkande och bolaget tog inte hänsyn till hyresgästintresset i sitt yrkande.

David Broo, förhandlare
David Broo, förhandlare för Hyresgästföreningen.

Besparingar väntar

Ivan Lindmark å sin sida menar att beskedet kommer att drabba hyresgästerna framöver.

– Det är naturligtvis illa. För vi hade yrkat det vi behövde och fick så mycket mindre. Nu måste vi spara pengar på något annat. Det är många saker vi blir tvungna att spara på.

Vilka besparingar kan det bli tal om?

– Det är inget klart än, men det rör sig om stora belopp på verksamheten och det drabbar tyvärr våra hyresgäster.

David Broo reagerar på Lindmarks besked.

– Gällande effektiviseringar och besparingar har bolaget enligt treparten en skyldighet att se över sina utgifter. Det är inte rimligt att hyresgästerna ska ta hela kostnaden för fastighetsägarens intäktsminskning, säger han.

Fakta: Trepartsöverenskommelsen

Från och med förhandlingsåret 2023 rekommenderas fem olika faktorer som grund för de årliga förhandlingarna.

Två reflekterar lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, vatten och avlopp och avfall samt värdarnas förvaltnings- och underhållskostnader.

Tre faktorer är nationella – räntor, BNP och BNP per capita samt inflation exklusive hyror.

Bakom trepartsöverenskommelsen ligger Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna.

Källa: Hyresgästföreningen

Fakta: Årets förhandlingar

Läs också Så illa kunde det ha gått när hyresvärden ville gottgöra för sitt misstag Så fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.