Fick inte överta mammans hyreskontrakt: ”Inte rimligt att bo i en tvåa med sitt vuxna barn och en till vuxen”

Uppsala Kvinnan hade köpt hus på landet och ville överlåta lägenheten till sin son, som hon sa att hon bott med i sex år. Men hyresnämnden trodde inte att kvinnan bott där över huvud taget och sa nej till överlåtelse. Kvinnan överklagade till hovrätten men har nu fått avslag även där.
Svea hovrätt i bakgrunden, en silhuett av en kvinna till höger.
Uppsalakvinnan ville att sonen skulle få ta över hennes lägenhet. Men det sa även Svea hovrätt nej till.

Enligt kvinnan hade hon och den vuxne sonen bott tillsammans i samma lägenhet sedan 2018. Enligt praxis har man rätt att överlåta sitt hyreskontrakt om man har bott ihop i minst tre år. Anledning till flytten var att hon hade separerat från sin man, som bodde kvar i den tidigare bostaden med de minderåriga döttrarna. Enligt kvinnan har de gjort försök att återförenas, men inte i den gemensamma villan.

2019 flyttade sonens kusin in i hyreslägenheten. Kvinnan ska ha sovit i sovrummet medan sonen och hans kusin kamperade i vardagsrummet på soffan respektive en extra säng.

Läs ocksåCamilla fick höra att hennes lägenhet skulle bli kontor – värdens lögn fick henne att flyttaEtt kollage som visar en kvinna som håller i en hund, ett gult tegelhus sett uppifrån samt ett brev från L. Jacobsens Fastighets AB och med texten "Vi meddelar härmed att hyresvärden beslutat att ändra er bostad till kontor".

”Inte rimligt”

Hyresnämnden sa nej bland annat för att de inte anser det rimligt att bo i en tvåa tillsammans med sitt vuxna barn och en till vuxen person. Kvinnan överklagade beslutet till hovrätten, som nu har meddelat att de avslår överklagandet. Hovrätten betvivlar inte att sonen bott i lägenheten, men däremot tror de inte på att hans mamma gjort det. När det gäller kusinen bedömer domstolen att han har bott där tillfälligt.

Under hovrättsförhandlingarna hördes kvinnan under sanningsförsäkran. När det gäller överlåtelse av hyreskontrakt ligger bevisbördan på hyresgästen, konstaterar hovrätten. Domstolen tycker att det är mycket som tyder på att kvinnan inte bott i den aktuella bostaden.

Bara herrskor i hallen

Störningsjouren har vid två tillfällen fått rycka ut till lägenheten. Personalen träffade bara på unga män där och ingen kvinna. I hallen fanns bara herrskor och ”inga kvinnliga tillhörigheter”, enligt störningsrapporterna. Sonen uppgav i hovrätten att han har bjudit över vänner medan mamman sov hos hans moster.
Inga grannar ska heller ha sett till kvinnan vid lägenheten. Hennes förklaring är att hon för tillfället har två jobb och därför aldrig träffar på några grannar.

För sitt första jobb går hon upp klockan fyra på morgonen, och kommer hem igen vid klockan 15. Därefter går hon till sitt andra jobb och är inte tillbaka hemma igen förrän klockan 22. Orsaken till att hon arbetar så hårt är att hon behöver spara pengar för att kunna renovera huset som hon har köpt tillsammans med sin exman.

Vet inte hur man betalar hyran

På grund av språkförbistringar ska det ha varit sonen som skött kontakten med hyresvärden och betalat in hyran. Hon uppger sig också vara tekniskt okunnig och vet inte hur man betalar hyran.
Hovrätten anser inte att kvinnan har närmare kunnat redogöra för hennes och sonens sammanboende, utöver vem som sov var. Och när det gäller var hon ska bo framöver och vad som händer med hennes hus, har hon varit svävande. Sammantaget tycker inte Svea hovrätt att kvinnan tillräckligt har kunnat visa på att hon och sonen bott tillsammans i bostaden så som hon beskriver.

Fakta: Överlåtelse av hyreskontrakt – det gäller

Du som ska överlåta bostaden ska ha haft gemensamt hushåll med den närstående som ska ta över. Ni ska dessutom ha använt lägenheten gemensamt.

Ni ska ha bott tillsammans under minst tre år, men ibland kan det räcka med kortare tid. Ett exempel på det är om hyresgästen oväntat går bort och det står klart att ni annars skulle ha bott tillsammans i cirka tre år eller längre.

Den som ska ta över lägenheten ska vara godtagbar som hyresgäst, det vill säga vara skötsam och kunna betala hyran.

Källa: Sveriges domstolar

Läs också Rikskänd springnota avslöjade förfalskning - nu tvingas gratisätare ge upp lägenhet Misstänks för falska varningsbrev – kan själv bli av med hyreskontraktet Överklagan hjälpte inte – måste flytta efter fyllemisstaget Silvia blev sexofredad av grannen – anklagas för att ljuga när kontraktet står på spel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.