Fick nog av kall lägenhet – polisanmäler Svenska Bostäder
– Alla människor är inte engelska majorer och vinterbadare. De måste höja temperaturen och se över ventilationssystemet i väntan på att vi får treglasfönster. Det går inte att slappna av i lägenheten och det här orsakar både fysiskt och psykiskt lidande, säger Gunilla Skoglund, 79 år som för två dagar sedan polisanmälde hyresvärden med brottsrubriceringen, Fara för hälsa.
Hon sitter vid köksbordet bredvid fönstret som har tejpats för att bli tätare. I ett av sovrummen har hon tejpat igen ventilen i fönstret med silvertejp.
– Det är nödvändigt för att kunna vara här.
Allting började 2009 när Svenska Bostäder bytte stammar i huset på Barnängsgatan på söder och installerade fjärrvärme och ett nytt fläktsystem.
– Då sänkte de inomhustemperaturen samtidigt som fläkten gjorde att det blev väldigt dragigt. Vi har fyra extra el-element i lägenheten nu och det får vi betala via elräkningen, säger Gunilla Skoglund som har samlat in tio underskrifter av hyresgästerna i trappuppgången, som också de klagar på kyla och drag.
En hyresgäst som bor med sin åttaårige son på sjunde våningen skriver i en kommentar till namnunderskrifterna som lämnats in till Svenska Bostäder: ”Vi fryser och oljuden från fläkten är tortyr ( Vi har ju eländet precis framför våra huvuden)!!!”
Miljöförvaltningen har i en utredning slagit fast att det inte finns risk för olägenhet på grund av för låg temperatur. De konstaterar dock att det finns risk för olägenhet på grund av drag i lägenheten. De skriver i en utredning att Svenska Bostäder måste vidta åtgärder för att få bukt med problemet.
Igår fick hon ett brev från Kenneth Claesson, distriktschef Innerstaden på Svenska Bostäder, där han skriver att de ska göra en ny och grundlig utredning av lägenheten. På måndag ska de tillsammans med Miljöförvaltningen i Stockholm besöka Gunilla Skoglund.
Men Gunilla Skoglund gillar inte tonen i brevet där det står att de ska utreda ”den upplevda kylan”.
– Jag tycker det är oförskämt, de antyder att vi är inbillningssjuka, säger hon.
Anne Kuylenstierna Arnström, kommunikationschef på Svenska Bostäder, säger att fönsterna ska bytas 2015 och att de tar frågan på allvar.
– Det är ett känt ärende och vi har gjort väldigt mycket redan. Nu ska vi dit igen på måndag och göra en ny utredning och vi kommer att göra allt vi kan för att det ska bli bra, säger hon.