Annons

Fiffi tog strid – fixade 200 000 kronor till sig och grannarna

Dalarna Något brände och kändes fel. Både magkänslan och den tomma plånboken. Kallhyran på 12 000 kronor verkade lite väl hög. Fiffi Jenkins tog strid, fick rätt och fixade så att hon och tre grannar fick tillbaka 200 000 kronor i överhyra.
Kvinna i soffa med en hundvalp
Foto: Anna Rytterbrant
Fiffi Jenkins misstänkte att hyran var för hög. Hon tog strid så att både hon och grannarna fick sänkt hyra och pengar tillbaka.

Livet. Det tar ibland ett oväntat språng och man hamnar på platser man inte alls tänkt sig. Så var det för Fiffi Jenkins. Hon bodde i Stockholm när hennes pappa i Karlstad blev väldigt sjuk.
– Jag kände att jag ville vara nära honom när jag insåg att det var allvar, säger hon.
Hon stod inte i någon bostadskö. Hon hade ju aldrig tänkt bo i Karlstad. Men hon hittade ett vackert boende i ett gult trähus centralt.
– Jag älskar det här huset, det måste framgå i artikeln. Det påminner lite om charmen i Vita Bergen i Stockholm, säger hon.

Trots det kändes hyran på 12 000 kronor för boendet på drygt 70 kvadrat väl hög med tanke på standarden.
– Jag har bott i andra hand i Stockholm och är van att de saltar, men det här kändes jättemärkligt. Samtidigt var jag desperat att hitta ett boende nära pappa.

Läs ocksåFörfattarens unika bostadsadress – en scen för flera brott: "Mordet skedde i mitt gamla vardagsrum"En man i 50-årsåldern med glasögon, kavaj och jeans står i en hotellkorridor utanför rumsdörrarna.

Därutöver hade hon en elräkning på 7 000 kronor under de kalla månaderna eftersom det är kallhyra.
– När jag dessutom hörde att grannarna som bor i större lägenheter betalade mindre än jag, bestämde jag mig för att kontakta Hyresgästföreningen.

Ärendet hamnade på förhandlaren Anna Nykvists bord. Hon kunde direkt konstatera att hyran för boendet inte alls låg på några 12 000 utan skulle vara 5 200 kronor.
– Hyran är inte förhandlad med oss sedan 2004 – men ändå har hyresvärden höjt den. Framförallt när en hyresgäst flyttat och en ny flyttar in, säger Anna Nykvist.

Men så får inte hyresvärdar göra när det som i det här fallet finns ett avtal som säger att hyrorna ska förhandlas med Hyresgästföreningen.
– En del värdar gör så här av ren okunskap och andra drar en rövare för att tjäna mer, säger Anna Nykvist.

Annons
Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

Att dra en rövare och höja hyran kan ge utdelning. Många hyresgäster känner inte till sina rättigheter och andra är rädda att vräkas om de konfronterar sin värd. Få känner till att den med förstahands kontrakt har rätt att få tillbaka överhyror retroaktivt i tio år. Och det gäller även den som redan flyttat, om överhyran uppdagas inom två år från flytten.

Anna Nykvist kontaktade Fiffis hyresvärd som medgav felet.
– Vi kan begära skadestånd för en sådan här sak, men det är få hyresvärdar intresserade av, så oftast sänker de hyran och betalar tillbaka. I sällsynta fall nekar värden och vi får ta ärendet till hyresnämnden, säger Anna Nykvist.

För Fiffis del innebar det att hyran sänktes och hon fick 62 000 kronor tillbaka.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Det visade sig dessutom att även grannarnas hyror höjts felaktigt, trots att de var lägre än Fiffis.

Annons

Deras hyror sänktes också och totalt fick de fyra grannarna tillbaka över 200 000 kronor.

Kvinna i en hall med speglar
Fiffi Jenkins hoppas att fler hyresgäster vågar ta strid mot sina värdar när man misstänker att något är fel.

Varför flyttade du inte när hyran var så hög?
– Många sa det till mig ”flytta, så kan du inte bo”. Men jag kom hit för att starta ett nytt liv. Jag har inga kö-poäng i Karlstad och har bott i andra hand och flyttat runt i så många år i Stockholm att jag känner att jag är färdig med att flytta. Jag ville kämpa i stället. Och det är något jag hoppas att fler hyresgäster vågar göra, man ska inte vara rädd för sin hyresvärd.

Den privata hyresvärden vill inte uttala sig om varför hyran höjts felaktigt.
– Det är ett avslutat kapitel för mig. Jag har inget intresse av att medverka i något reportage, säger han.

Fakta: Tips för dig som misstänker att din hyra är för hög

• Kontakta Hyresgästföreningen och fråga om huset du bor i har förhandlingsordning och vad den framförhandlade hyran är.

• Har du betalat för mycket kan du och grannarna få tillbaks en del av hyran, och värden kan få sänka hyran framöver.

Fakta: Vad är förhandlings­ordning?

• Förhandlingsordning är en överenskommelse som innebär att fastighetsägaren måste förhandla hyran med en hyresgästorganisation, till exempel Hyresgästföreningen.

• Förhandlingsordningen följer med fastigheten vid ägarbyte.

• Förhandlingsordning behövs inte om det finns färre än tre hyresrätter i en fastighet.

• Om det inte finns avtal om förhandlingsordning får värden begära hyreshöjning av, och förhandla med, varje hyresgäst individuellt.

Läs också Jamie fick ett hem till slut: "Jag gick runt och kände på saker för att försäkra mig om att det var mitt" Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.