Filipstadsbostäder vill tvinga Migrationsverket att betala
Det rör sig om småpengar i sammanhanget. Filipstadsbostäder vände sig till Kronofogden efter att en skuld på nästan 30 000 kronor inte blivit betald av Migrationsverket.
Det kan jämföras med de cirka fyra och en halv miljon kronor som Ljusnarsbergs fastighetsavdelning anser att Migrationsverket är skyldiga dem på grund av onormalt slitage och skadegörelse i över 30 lägenheter.
Skulden i Filipstad rör en enda lägenhet som utsatts för onormalt slitage, dålig flyttstädning samt stulen tv-utrustning som någon av Migrationsverkets andrahandshyresgäster tagit med sig när hen flyttat ut.
– Det är en principsak för oss. Migrationsverket beter sig som att de har en egen gräddfil där de dikterar regler som vi ska följa, men för oss är de som vilken förstahandshyresgäst som helst, säger fastighetschefen Pär Green i Filipstad.
Enligt honom är det stor skillnad i hantering: när en privatperson hyrt och något gått sönder i bostaden, begär Filipstadsbostäder ersättning för det som skadats. Men när Migrationsverket hyrt och något gått sönder måste värdar fylla i blanketter och mallar som sedan Migrationsverket använder för att bestämma vilket belopp som ska ersätta skadan.
– De har egna regler för detta och det köper inte jag. Det gäller småpengar denna gång och jag vet att många hyresvärdar låter det gå, men det kan få stora påföljder framöver eftersom vi sitter med framtida krav eftersom de lämnar våra lägenheter nu, säger han.
Enligt handlingar från tingsrätten i Norrköping framgår det att Migrationsverket godtar skulden för städning och onormalt slitage. Men att de motsätter sig att betala för den stulna tv-utrustningen för 3000 kronor.
– De säger att det är någon av deras andrahandshyresgäster som stulit det. Men precis som vid all annan andrahandsuthyrning är det förstahandshyresgästen som är ansvarig. Det gäller oavsett om man är staten eller en privatperson, säger Per Green.
Att Filipstadsbostäder tar strid mot Migrationsverket för 3000 kronor beror enligt Pär Green på att de hoppas få vägledning från tingsrätten för att veta hur de ska förhålla sig mot Migrationsverket framöver. För det handlar inte om de 3000 kronorna eller ens om de närmare 30 000 kronorna. Filipstadsbostäder vill veta om Migrationsverket är att räkna som vilken hyresgäst som helst, eller om de åtnjuter privilegier som statlig myndighet.
– Jag har sett hur de dikterar och ändrar villkoren under resans gång. De vill att vi ska fylla in blanketter och de gör avdrag enligt mallar. Det betyder att de gör åldersavdrag på ytskikten. Men bara för att en matta har många år på nacken, innebär det inte att den saknar värde. Är den hel och fräsch har den ett stort värde för oss men så förstör deras andrahandshyresgäster den på ett litet kick utan att vi ersätts alls.
Vad skulle det innebära för er om Migrationsverket betalar enligt sina mallar och inte vad renoveringen verkligen kostar ?
– Som jag ser det kommer vi behöva riva vissa lägenheter. Som litet bostadsföretag mäktar vi inte med summorna det innebär att rusta upp allt som förstörts. Det är ju helrenoveringar för många hundratusen per lägenhet, det klarar inte vi.
River man inte, kommer kostnaden i stället hamna hamnar på hyresgästerna.
– Även om vi är en allmännyttig stiftelse och ska ta ett samhällsansvar måste vi gå runt och det gör vi inte, utan det blir på bekostnad av att våra andra hyresgäster får betala och så får det inte vara. Som statlig myndighet tycker jag Migrationsverket agerar skamligt. De har ett regelverk som inte fungerar i den vanliga världen och i längden är det ingen som är vinnare i det här för man vill inte ha Migrationsverket som hyresgäst i framtiden.