Finansministern: ”Vi har inte gjort tillräckligt”
Finansminister Magdalena Andersson säger att förhållandena i Hem & Hyras artikel var kända för regeringen och att det är något de jobbat med i flera år.
– Jag har läst artikeln och det är väldigt bra att det här uppmärksammas. Det här är en fråga som sträcker sig långt bortom folkbokföring: det handlar om bostadsbrist, om att vi hade en ohållbar migrationspolitik och det handlar om grov kriminalitet. Men också om att utsatta människor utnyttjas på ett hänsynslöst sätt.
Magdalena Andersson pekar på flera saker som regeringen hittills gjort för att försöka få bukt med problemen: de har skärpt migrationspolitiken och infört investeringsstöd för hyresrätter. Dessutom återinfört folkbokföringsbrottet, tillsatt särskilda resurser för att stärka kvalitén i folkbokföringen och gjort det möjligt för Skatteverket att göra kontrollbesök.
De myndighetspersoner vi intervjuat i artikeln menar att folkbokföringslagen är tandlös eftersom det är svårt att bevisa uppsåt. Vad kan ni göra där?
– Jag håller med om att det vi gjort hittills inte räcker och det är därför vi har ytterligare lagförslag på gång. Precis som det efterfrågas i artikeln – att folkbokföringen och den brottsbekämpande delen inom Skatteverket ska kunna dela information mellan sig – så är det något vi har på gång. Men vi har också ett förslag om att myndigheter och kommuner som upptäcker fel i folkbokföringen ska vara skyldiga att upplysa Skatteverket om det. Därutöver så har vi tillsatt en utredning som ska se över hela folkbokföringssystemet i grunden som ska vara klar om ett år ungefär. För jag delar bilden av att vi har problem med folkbokföringen och att det är något vi behöver vi åtgärda, men flera av de saker som beskrivs i artikeln har inte alls ursprunget i folkbokföringen. Det har sitt ursprung i bostadsbrist och det kommer vi aldrig kunna åtgärda med folkbokföringslagstiftning. Utan det finns bara ett sätt att åtgärda bostadsbrist: att bygga.
Artikeln som Hem & Hyra publicerade fick moderaten Niklas Wykman att ta initiativ till att bjuda in finansminister Magdalena Andersson till skatteutskottet för att hon där skulle svara på vad regeringen gör för att få ordning och reda i folkbokföringen.
– Det är lite lustigt att han gör det eftersom Moderaterna avskaffade folkbokföringsbrottet, något som vi återinfört. Och det är intressant att notera att Moderaterna, som är så upprörda i dag, vill ta bort investeringsstödet som regeringen infört för att underlätta byggandet av hyresrätter. Att bygga är ju ett sätt att lösa det som är grundproblemet, nämligen bostadsbristen, säger Magdalena Andersson.
Många av dem vi talat med känner sig tvingade att begå folkbokföringsbrott, vad vill du säga till dem?
– Där är det viktigt att kommunerna jobbar aktivt på flera plan. För som det fungerar nu blir färre förstahandskontrakt lediga när de binds upp som svarta kontrakt. Det har Södertälje jobbat aktivt med genom att systematiskt försöka upptäcka och beivra fusk. På så sätt har de fått loss 427 förstahandskontrakt som i stället kunnat gå in i den riktiga bostadskön för att få slut på den här karusellen med svartkontrakt och köpta folkbokföringsadresser. Det är det ena. Det andra är att kommunerna är ansvariga för att ta fram mark där det kan byggas och de behöver göra det mer än i dag. En del kommuner som Örebro och Uppsala har gjort mycket där, medan andra inte gör lika mycket. Från regeringen sida försöker vi underlätta för det här med investeringsstöd för hyresbostäder och med hyrestak för att politiskt kunna pressa ner byggkostnaderna.
Men innan alla de här förslagen och lägenheterna kommit till – finns det något du vill råda de här människorna till? De begår ju folkbokföringsbrott för att de inte har en bostad att skriva sig på just nu.
– Jag ger liksom aldrig råd till enskilda individer för hur de ska agera… det kan inte en minister göra. Däremot är jag tydlig mot de kommunpolitiker jag träffar att de har ett ansvar att se till att det finns bostäder för människorna som bor i deras kommuner.