Finansministern: ”Är man felaktigt folkbokförd så är det ett brott”
Vad tycker du om att nära hälften av alla som åtalats är hemlösa?
– Som hemlös är det viktigt att ta kontakt med skatteupplysningen för det finns särskilda förfaranden kring hur man ska kunna lösa sin folkbokföring. Man kan, om jag har förstått det rätt, uppge en adress dit man får sin post men man kan också få stöd via kommunen och få post skickad dit, säger Magdalena Andersson.
Men vad tänker du när du hör att nära hälften av de som åtalats är hemlösa som bara vill lösa praktiska detaljer i livet?
– Det är det jag försöker säga. Det är viktigt att hemlösa vet om att det finns andra sätt, som också är förenliga med lagstiftningen.
När man skärpte lagen, var det verkligen meningen att åtala de här personerna?
– Nej, det var verkligen inte hemlösa som var i åtanke då. Syftet med det här var att vi vet att felaktig folkbokföring ligger till grund för en lång rad andra brott, inte att komma åt hemlösheten eller hemlösa.
Vad säger du till de som har råkat illa ut nu?
– Det är personer som har en tuff situation till att börja med och det är klart att det här gör det ännu tuffare. Då är det viktigt att det här uppmärksammas.
Har inte lagen slagit snett när så många hemlösa åtalas?
– Jag tror det är för tidigt att utvärdera lagstiftningen. Däremot tycker jag att lagstiftningen skickar en tydlig signal om att man ska vara folkbokförd på rätt sätt.
Men är det inte fel på lagen när den slår snett?
– Lagen är till för att folk inte ska fuska med bidrag och att vi ska komma åt svartkontrakt och handel med adresser. Men det är klart att det är olyckligt om det gör att hemlösa hamnar i kläm.
Om det är olyckligt, ska man inte sluta med det då?
– Syftet med lagen var inte att jaga hemlösa utan att komma åt handeln med svartkontrakt och människor som bidragsfuskar.
Men borde man inte sluta jaga hemlösa då?
– Är man felaktigt folkbokförd, oavsett om man är hemlös eller inte, så är det ett brott man begår.
Justitieminister Morgan Johansson (S) sa inför lagskärpningen att ringa fall, de som saknar uppsåt, inte skulle åtalas. Ändå är det precis det man har gjort. Hur har det kunnat bli så?
– Det är en fråga man måste ställa till myndigheterna och domstolarna. Men vi kommer naturligtvis att utvärdera lagstiftningen och det är en av de saker vi får titta på, vad som har hänt och hur det har dömts i ringa fall.
Men när en minister uttalar sig om hur lagen ska tillämpas, kan man inte lita på det då?
– Den frågan måste du nästan ställa till Morgan.
Han hänvisar till dig.
– Ja. Det är jättesvårt för mig att svara på vad Morgan har sagt och tänkt.
Av 200 000 felaktigt folkbokförda har man åtalat 123. Går det att åtala bort problemet?
– Nej, det tror jag inte. Det här är en av flera åtgärder som man behöver vidta för att komma tillrätta med folkbokföringen.
Vad skulle du själv ha gjort i den här sitsen?
– Det är alltid svårt att ge råd till människor. Och det är oavsett vilken situation man är i. Men om det är praktiska problem som man vill lösa behöver man vända sig till kommunen eller skatteupplysningen.
Fotnot: Hem & Hyra har sökt justitieminister Morgan Johansson (S) som har avböjt att delta i en intervju.
Hemlösa drabbas när staten jagar kriminella och fuskare i adresskaosets Sverige, det visar Hem & Hyras unika granskning av folkbokföringsbrott. Läs alla artiklarna här. Hårdare lagstiftning var tänkt att stoppa bidragsfuskare. Men av de 123 personer som hade åtalats vid årsskiftet var fyra av tio hemlösa, den klart största gruppen. Lagen har använts allra flitigast i Göteborg.
När vi använder termen hemlöshet syftar vi på Socialstyrelsens definition i fyra delar: Uteliggare, personer på institutioner som är på väg ut men saknar eget boende, de som bor långsiktigt genom socialtjänsten samt de som bor tillfälligt och utan eget kontrakt. Den sista varianten är vanligast bland fallen som vi har tittat på.