Märkliga lägenhetstrenden i Stockholm: Därför står husen halvöde trots skriande brist
I Barkarbystaden i Järfälla norr om Stockholm har byggtakten varit hög de senaste åren. En av anledningarna döljs bakom ett högt staket. Det är den nya tunnelbanan som ska stå klar om tre år.
14 000 nya bostäder planeras här och i en del har inflyttningen redan börjat. I en trappuppgång är hissen fortfarande täckt av skyddsplats. Ett schema sitter uppe för när hyresgästerna ska få använda hissen för att flytta in sitt bohag. I trappuppgången luktar det nytt.
Mjukvaruutvecklaren Islam Abouzeid med hustru och treåriga dottern flyttade in för några dagar sedan. Han ursäktar sig över flyttlådorna i hallen och bjuder in till sitt lilla arbetsrum med tre dataskärmar. Islam jobbar till stora delar hemifrån.
Tröttnade på att flytta runt
Hyperinflationen i hemlandet Egypten gjorde att Islam började fundera på att skapa en ny framtid för hustrun och den nyfödda dottern. Han började googla och kom fram till att Sverige var ett land med bra arbetsmarknad och där man kommer långt med engelska. När Islam Abouzeid fick ett erbjudande från en svensk arbetsgivare fattade han och hon hustrun det stora beslutet: Vi flyttar till Sverige.
Första taket över huvudet blev ett vandrarhem i Kista, följt av flera tillfälliga boenden norr om Stockholm. Efter nästan tre år av runtflyttande började familjen Abouzeid tröttna.
Via HomeQ, en sajt där värdar annonserar ut lägenheter, fick familjen erbjudande om ett förstahandskontrakt på en helt ny fyra på 84 kvadrat.
Planerade bostadsrätter blev hyresrätter
I kvarteret finns 300 lägenheter. Från början var det tänkt att 200 av dem skulle bli bostadsrätter, men försäljningen gick så trögt att fastighetsägaren Sundvall/Obos beslöt sig för att låta alla lägenheter bli hyresrätter.
Hälften av lägenheterna har inflyttning om mindre än två månader, när detta skrivs. Av dem är fortfarande varannan outhyrd. En förklaring kan vara hyran. Den ligger på från 8000 kronor för en etta på 25 kvadrat till 22 700 kronor för ett stadsradhus på 122 kvadratmeter.
Islam Abouzeids fyra kostar närmare 18 000 kronor i månaden plus varmvatten och hushållsel. Det är mycket pengar. Speciellt eftersom hans hustru, som också är ingenjör, inte börjat jobba än.
– Det är dyrt men vad ska man göra. Det är jobbigt att flytta runt och smärtsamt att dottern ska behöva byta förskola gång på gång.
Även om hustrun får jobb tycker Islam att hyran är hög. Därför är han tveksam till hur länge familjen kommer att bo kvar. Han står i Stockholms stads bostadskö och hoppas på att få en annan lägenhet med lägre hyra. Alternativt att kunna köpa en bostadsrätt eller hus. Men det är svårt att lägga undan så mycket pengar varje månad när hyran är så hög.
Förstahandskontrakt utan kötid
Det är framför allt små lägenheter tänkta till singlar som är svårast att hyra ut i kvarteret, enligt Susanna Lemar, ansvarig för uthyrningen på Åke Sundvall förvaltnings AB.
– Klart att det oroar. Jag tror inte vi kommer ha allt uthyrt vid inflyttning, men på sikt.
Det innebär alltså att den som uppfyller era krav för att få hyra kan höra av sig och få ett förstahandskontrakt med ingen kötid alls?
– Absolut!
Finns det några funderingar på att sänka hyran för att få allt uthyrt?
– Nej, det har vi inga planer på. Däremot kommer det inte att bli någon hyreshöjning direkt vid årsskiftet, säger Susanna Lemar.