Fixade mötesplats för fyrbenta vänner

Härryda Hundar i lägenhet mår bra av hägn där de kan leka fritt ute utan koppel. Elisabeth Hansen samlade 500 namnunderskrifter och fick Härryda kommun att bygga en hundrastgård.
Elisabeth Hansen och blandrashunden Wille i hundrastgården i Djupedalsäng.
Foto: Linn Bergbrant
Elisabeth Hansen gläds åt att hundrastgården i Djupedalsäng används och blev bra. En till i centrala Mölnlycke hade varit perfekt, tycker hon. Det hade blivit närmare för henne och blandrashunden Wille.

En kladdig, grön boll viner genom luften. Den amerikanska cockerspanieln Gösta rusar efter, tätt följd av cavalier king charles spanieln Ebbe.

Matte Johanna Månsson inväntar tålmodigt nästa kast med bollslungan. Hon har som vanligt kört de fyra kilometrarna från bostadsområdet Säteriet för ett pass i den inhägnade hundrastgården intill Djupedalsskolan i Mölnlycke.

Läs ocksåStördes av skällande hundar på skola – får ersättning och ny bostadBild på en lagbok och en ordförandeklubba. Inklippt i bildens högra kant syns en illustrerad hund som skäller.

– Vi är här nästan varje dag. Det är den enda rastgården som finns i Mölnlycke. Vi flyttade hit för bara några månader sedan, från Göteborg. Där finns det hur många rastgårdar som helst. Vi bodde i Kortedala, där fanns en nära, säger hon.

Johanna Månsson i hundrastgården med tre hundar runt sig.
Johanna Månsson med hundarna Gösta, Ebbe och Wille.

Utanför staketet närmar sig Elisabeth Hansen med blandrashunden Wille. Ebbe skäller misstänksamt mot permobilen. De båda hundägarna byter några ord, Johanna hälsar välkommen in och hjälper Elisabeth med grinden.

Faktum är att hundrastgården är just Elisabeth Hansens förtjänst. Idén föddes för sex år sedan, då hon som nyinflyttad i Mölnlycke centrum hörde grannarna drömma om en inhägnad hundlekplats. När Wille kom in i hennes liv ett halvår senare skred hon till verket.

Läs ocksåInga konkreta bevis för att hunden skäller – men därför går Harry ändå med på att flyttaEn tvådelat bild. En ylande hund och en skylt med texten: Förhandlings pågår.
Elisabeth Hansen.

– Jag började med en namnlista inne på zooaffären. Det blev 500 namn till slut, tror jag. Jag lade fram den ena listan efter den andra. Det var ett väldigt gehör, berättar hon.

Efter några månader lämnade Elisabeth över listorna till kommunen som ett medborgarförslag. Det tog skruv: 2015 invigdes Härrydas första hundrastgård.

– Det var många som tackade, säger Elisabeth Hansen.

Läs ocksåKöttbullar med spik - granne tvingas flytta efter hot mot hundEn tvådelad bild. Dels en illustration som visar spikar och köttbullar med instuckna spikar, dels ett faksimil från ett e-brev där text är suddad men viss text syns, "som jag kommer och döda", "gör något", "små köttbular med små spikar i".
Blandrashunden Wille mitt i ett skutt.
Wille föddes som gatuhund i Spanien. Att träffa nya hundkompisar är bland det bästa han vet.

Johanna Månsson skiner upp när hon hör historien, tackar hon också och bjuder de tre hundarna på tonfiskpastej direkt ur tuben. Egentligen finns det gott om fina strövområden alldeles utanför lägenheten hemma, konstaterar hon.

– Men jag vågar inte släppa dem lösa där. Ebbe blev biten i en skog, av två lösa hundar som attackerade honom. Här har man kontroll på ett helt annat sätt.

Attacken hade kunnat sluta riktigt illa för Ebbe, som då var en ettårig valp.

– Han fick hål på diafragman och bukväggen, knäckte revben och levern hängde på en tråd. Men han repade sig.

Hundrastgårdar kan upplevas som ett tryggare alternativ även ur andra aspekter under mörka höst- och vinterkvällar, åtminstone om de är belysta. De blir också en social mötesplats för hundintresserade i närområdet.

Hundar behöver stimulans och utmaningar för att må bra. En bollslunga är ett bra hjälpmedel.

Samspelet mellan de tvåfota besökarna är avgörande för hur hundarna fungerar och trivs. Alla måste visa hänsyn och ”känna in sin hund”, som Johanna Månsson säger.

– Den bästa rastgården i Göteborg är den i Långedrag. Där finns en agilitybana, gott om plats, sittbänkar. Det kan vara 25 hundar där, och alla går ihop. Det märks att folk där uppfostrar på ungefär samma sätt. I Kortedala fanns det en del missbrukare som inte hade samma koll, beskriver hon.

Elisabeth Hansen följer hundarnas lek från permobilen. Som rörelsehindrad hade hon egentligen önskat sig en rastgård närmare centrum. Men vem vet, det kanske kommer. Elisabeth har i alla fall kvitto på att det går att påverka.

– Man får ju göra något om man vill ha något. Det går ju inte annars!

Fakta: Medborgarförslag

Cirka 200 av landets 290 kommuner ger invånarna möjlighet att lämna så kallade medborgarförslag.
Den som är folkbokförd i en sådan kommun har rätt att väcka ärenden i kommunfullmäktige om frågor som kommunen ansvarar för.
Det gäller till exempel i Ale, Härryda, Lerum och på Orust och Öckerö.
Samma möjlighet finns i hälften av landets 20 landsting/regioner.

Fakta: Rastgård på flera sätt
  • Har din kommun inte infört medborgarförslag? Kontakta dina politiker och föreslå ändå. De kan nappa.
  • Agera genom din lokala hyresgästförening. Många värdar har pengar avsatta för boinflytande, och kan bekosta en hundrastgård om intresset är stort.
  • Lyft frågan när kommunen ska utveckla ett område och bjuder in till bred medborgardialog.
Fakta: Vett och etikett i hundrastgården
  • Ta bara med friska hundar till rastgården.
  • Om andra redan är där: fråga först, gå in sedan.
  • Håll rent. Plocka upp bajset efter din hund.
Fakta: Hund i lägenhet – 3 tips
  1. Hundar behöver ensamtränas för att inte skälla när du är borta. Det är extra viktigt i flerfamiljshus.
  2. Tänd, sätt på radion, lär hunden en rutin för när du går. Ha en korg med särskilda leksaker som enbart tas fram när hunden ska vara själv hemma.
  3. Genom gratisappar som Alfred, en slags övervakning för hemmabruk, kan du hålla koll via mobilen.
Fakta: Hunden som dörröppnare
  • En fyrbent kompis tvingar ut dig varje dag, i alla väder. Du får luft, dagsljus, motion och många nya bekantskaper som är ute i samma ärende.
  • En hund är ett utomordentligt sällskap, inte minst för den som lever själv.
  • På nätet finns otaliga hundforum. Surfa, chatta och utbyt tips och erfarenheter med andra hundvänner.
Läs också Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligt Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.