Annons

Fler bostäder för äldre på Lidingö – men inte till studenter

Lidingö Alla politiska partier på Lidingö vill bygga fler bostäder för äldre. Men klyftorna mellan majoritet och opposition är stora i centrala frågor, till exempel om kommunen ska ha ett kommunalt bostadsbolag.
Politikerna på Lidingö fick bekänna färg med skyltar. Alla vill bygga bostäder åt äldre.
Foto: Cecilia Landmark
Politikerna på Lidingö fick bekänna färg med skyltar. Alla vill bygga bostäder åt äldre.

Två olika bilder av bostadssituationen på Lidingö blev tydliga när Hyresgästföreningen ordnade debatt i Ansgarskyrkan en månad före valet. Den styrande majoriteten manade till försiktighet medan oppositionen vill se en levande och växande ö.
– Vi vill bevara Lidingös unika karaktär. Vi är redan den fjärde mest exploaterade kommunen i länet, sa Per-Anders Pehrson, Lidingöpartiet, LP.
– Det behövs bra bostäder som fler har råd att bo i. Vi är extra oroliga över fri marknadshyra, en 35-50-procentig höjning skulle slå väldigt hårt mot hyresgästerna, sa Daniel Larson, S.

Debattens moderator, Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder, läste innantill ur stadens bostadsförsörjningsplan, där äldre, unga och funktionsnedsatta pekades ut som extra viktiga grupper. Att det ska byggas för äldre var alla överens om. Däremot var det blandade svar på frågorna om ungdomsbostäder och studentbostäder.
– Vi ska bygga för dem som vill bo här, få av mina kompisar bor kvar, de har flyttat till stan eller Lund där de studerar, sa Carl-Johan Schlyter, KD.
– Vi är glada att ha fått igenom ungdomsbostäder med en hyra som unga kan betala, och dessutom i expressfart, sa Patrik Buddgård, C, lite förvånat när han såg att de andra i majoriteten visade upp röda nej-skyltar på frågan om ungdomstäder.

Annons
Läs ocksåDebatt om hyresgäster i Uppsala som tvingas flytta väckte känslorRepresentanter för alla partier i kommunfullmäktige deltog i debatten (utom för det precis nystartade Utvecklingspartiet Demokraterna som tidigare politiska vilden Stefan Hanna är en av initiativtagarna till). Från vänster: Mohamad Hassan (L), David Perez (SD), Tobias Smedberg (V), Emil Karlsson (Fi), Marie Linder (förbundsordförande för Hyresgästföreningen), Jonas Segersam (KD), Freija Carlstén (C), Paul Eskilsson (MP), Erik Pelling (S) och Cecilia Forss (M).

Det kommunala bostadsbolaget Lidingöhem var annars ett ämne som återkom. Bolaget har under mandatperioden styckats och fastigheterna paketerats i nya bolag och delvis sålts.
– Den nya ägaren Podium var precis en sådan vi ville ha, ett långsiktigt familjeföretag med goda referenser, sa Per-Anders Pehrson, LP.
– Vi ville ha kvar Lidingöhem. Det går inte att binda en köpare mer än fem år, sa Amelie Tarschys Ingre, L.
– Lidingöborna krävde folkomröstning, men majoriteten vågade inte lyssna på vad folk tyckte, konstaterade Daniel Larson, S.

En av hyresgästerna som reste sig undrade hur politikerna ställer sig till höga hyreshöjningar.
– Jag bor i seniorbostad och för drygt ett år sedan damp det ner ett meddelande i brevlådan: 38 procent i hyreshöjning. Hur tänker ni, hur ska vi klara av en sådan hyreshöjning?
Carl-Johan Schlyter, KD, svarade att Lidingöhem varit misskött.
– Den höjningen som behövdes borde ha smetats ut successivt, jag önskar man hade gjort rätt för 30 år sedan, sa han och fick svar på tal av Sven Erik Wånell, V.
– Varje år har hyrorna höjts i förhandlingarna. Bolaget har haft usla ägardirektiv, det vilar ett tungt ansvar på den politiska majoriteten, sa han och fick applåder.

Annons
Läs också Social tvättstuga i nya ungdomslägenheter på Lidingö Kan tänka sig att sälja delar av Trelleborgshem Lidingö sist ut att höja hyran Podiums affär med Lidingöhem i hamn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.