Annons

Fler brott i Centrum än i baktalade Vivalla

Örebro I Örebro överfölls 242 personer i city och 61 personer i Vivalla i fjol: sannolikheten att bli överfallen eller rånad är mycket större i centrala Örebro än i till exempel. Ändå är det i centrum många vill bo.

​Bostadspriserna är högre och hyresköerna betydligt längre i stan än i typiska bostadsområden.  Ändå är det i de centrala stadsdelarna som flest brott sker.

Det stämmer i alla sju städer som Hem & Hyra granskat brottsligheten i och jämfört centrum med ett baktalat område i städerna Karlstad, Borlänge, Örebro. Västerås, Eskilstuna, Gävle och Uppsala.

Annons
Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.
Även personrånen är fler i de populära centrala stadsdelarna.
 
I Örebro rånades 20 personer i city och 11 personer i Vivalla i fjol.
 
I de flesta städer är även bostadsinbrotten fler i centrum, men inte i Örebro. Här är det till skillnad mot flera andra städer vanligare med bostadsinbrotten i ytterområdet. Förra året hade Vivalla 39 bostadsinbrott och Centrum 7.
 – Det är olika typer av brott. Där krogarna finns blir det bråk, vid affärerna snatterier och i bostadsområden inbrott, säger Torbjörn Carlsson på Örebropolisen.
 

Gemensamt för de impopulära bostadsområdena är att det finns fler kriminella som bor där.
– Många av missbrukarna bor i området Tjärna Ängar. De begår inte brotten där, men vi kommer ofta dit för att plocka upp dem, säger Sven-Åke Petters på Borlängepolisen.
 
Det kan förstås påverka hur tryggheten uppfattas i ett bostadsområde.

Annons

Enligt Brottsförebyggande rådet känner sig folk trygga om det är rent och städat, belysningen är bra och affärerna är öppna, och det stämmer kanske oftare i centrum än i bostadsområden med hög arbetslöshet.
 
– Trygghet handlar om mycket annat. I områden med hög arbetslöshet finns det stora samlingar med unga vuxna ute dagtid, det upplever en del som hotfullt, berättar polisen Mikael Andersson.
 
Mest rädda är äldre damer, men det är väldigt sällan som de är brottsoffer.
 

Läs ocksåAlice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"
Läs också Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Kommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete" Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.