Fler hyresrätter går till företag i stället för bostadssökande
I huset på Förrådsgatan 9 i Solna hyrs flera lägenheter ut till företag och på korttidskontrakt.
– Jag tror vi är fem stycken som har förstahandskontrakt nu, säger Robert Johansson.
Han och flera grannar säger att det var trevligare och tryggare förut när det fanns fler hyresgäster med förstahandskontrakt.
– Nu vet man knappt vem som bor i trappuppgången, det är nya folk hela tiden. Flera klagar också över att inte tvättstugeregler följs, säger han.
Robert Johanssons hyresvärd, Johan Fahlin skriver i ett mejl att han inte känner igen kritiken men ska informera tydligare om tvättstugereglerna. Han vill inte säga hur många lägenheter som hyrs ut till företag eller på korttidskontrakt. Men en kontroll hos hyresnämnden visar att åtta av husets 30 lägenheter hyrs ut till företag. Hur många som hyrs ut på korttidskontrakt är oklart.
Hem & Hyra har även pratat med hyresgäster hos andra fastighetsägare som inte tycker att det är problem när värden hyr ut till företag.
Men oavsett hur hyresgästerna upplever situationen så visar vår genomgång att antalet hyresvärdar som blockuthyr lägenheter till företag, idrottsklubbar och anställda inom försvaret ökar.
År 2010 fick hyresvärdar klartecken av hyresnämnden att blockuthyra 121 lägenheter, 2015 hade siffran ökat till 383 stycken, i till exempel Stockholms innerstad, Solna och på Lidingö.
För värden är blockuthyrning en bra affär. Lagstiftningen för blockuthyrning innebär konkret att värden på Förrådsgatan i Solna tar ut 30 procent mer i hyra av företagen, som dessutom får stå för underhållet.
Thomas Simonson, fastighetschef på ett annat fastighetsbolag, Fastighets AB Stettin, säger att de hyr ut fem procent av bolagets 462 lägenheter, 23 stycken, till företag.
Enligt en ansökan om blockuthyrning till hyresnämnden hyrs tre av lägenheterna i innerstaden ut för 2 200 kronor per kvadratmeter och år, en bra bit över den hyra som kan tas ut utan blockhyresavtal.
– Vi blockuthyr av två skäl, dels ekonomiska, dels är det lättare för oss att använda lägenheterna när vi behöver de som evakueringslägenheter eftersom kontrakten är tidsbundna och att hyresgästerna saknar besittningsskydd, säger han.
Enligt honom har de inga planer på att öka andelen hyresrätter som hyrs ut till företag.
– Vi tycker fem procent är lagom, det behövs lägenheter till de som bor i Stockholm, säger han.
På senare år har det dykt upp allt fler aktörer vars affärside är att hyra lägenheter av hyresvärdar och sedan i sin tur hyra ut dem till företag. Några exempel är Bostad Direkt, Företagsbostäder i Sverige och Stay in Sweden, Apartdirect och New Stay.
Hem & Hyra har pratat med personer på två företag som hyr ut företagslägenheter men som vill vara anonyma. Båda personerna bekräftar att intresset är stort både från hyresvärdar som vill hyra ut och företag som vill hyra lägenheter. De säger också att antalet företag som hyr ut företagslägenheter ökar.
– Intresset från hyresvärdar i Stockholm ökar hela tiden, säger en person som inte vill uppge hur många lägenheter de hyr ut.
En annan person säger att intresset ökar och att fler nya hyresvärdar hör av sig eller så vill befintliga kunder hyra ut fler hyresrätter.
– En starkt bidragande orsak till att de vill hyra ut till oss är att de tjänar mer pengar. Vi märker att det sprider sig bland hyresvärdar genom att fler hör av sig och undrar hur mycket de kan få om de hyr ut. Vi betalar mellan 6000 – 9000 kronor för en etta i innerstaden, sedan lägger vi på ett par tusenlappar när vi hyr ut till företag, säger personen.
Jonas Alberg, hyresråd på Hyresnämnden i Stockholm, säger att lagstiftningen för blockuthyrning gör att man kan avtala bort saker och ta ut en högre hyra.
– Vår uppgift är att granska att lagen följs och att blockuthyrning inte missbrukas. Men mig veterligen har vi inte sagt nej till någon ansökan i Stockholm, säger han.
Möjligheten att hyra ut lägenheter med hjälp av blockuthyrning har funnits i över 30 år men någon statistik över hur många hyresrätter i Stockholm som idag hyrs ut med blockhyresavtal finns inte, enligt Jonas Alberg.
– Jag har ingen aning om hur många lägenheter det är som hyrs ut, säger han.
Men mörkertalet över hur många lägenheter som hyrs ut till företag är större än den dåliga statistiken över blockuthyrning ger sken av. När en värd hyr ut färre än tre lägenheter till ett företag eller en idrottsklubb eller dylikt krävs inget tillstånd alls av hyresnämnden.
En av landets största uthyrare av företagsbostäder säger att majoriteten av lägenheterna som de hyr av värdar är en eller två och därmed faller under radarn. Så länge hyresvärd och företag är överens om hyresnivån finns det ingen insyn i verksamheten.
Från början var tanken med blockuthyrning att kommuner, studentorganisationer och företag skulle kunna blockhyra ett antal lägenheter som sedan hyrdes ut till företagets anställda, studenter eller till kommunens pensionärer. Men de senaste åren har företagen i allt högre grad slutat hyra ut lägenheter till sina anställda. Denna uppgift har istället tagits över av företag som i sin tur hyr ut till företag och dess anställda.
– Dessa företag fyller en funktion eftersom det behövs företagslägenheter. Men det blir ju en konflikt mellan de som står i bostadskön och företagen där företagen får en lägenhet för att de betalar en hög hyra, säger han.
Vissa företag sysslar med kortvarig uthyrning av hyresrätter, i en ansökan står det uttryckligen att hyresrätterna ska användas som lägenhetshotell. Att blockuthyrning skulle leda till hotellverksamhet var inte meningen enligt Jonas Alberg.
– Den ansökan sticker ut och det var jag som godkände den för ett år sedan. Vi diskuterar ofta var går gränsen för när blockuthyrning missbrukas, säger han.
Generellt sett tycker han att det är svårt att bedöma om iden med blockuthyrning missbrukas, när han sitter i hyresnämnden och bedömer ansökningarna.
– Vi är ju inte Pinkertons detektiver som går ut och granskar deras verksamhet på plats. Vi kollar om lagen följs och om bolaget verkar seriöst, säger han.
Blockuthyrning innebär att en hyresgäst hyr minst tre lägenheter av en hyresvärd och sedan hyr ut dessa i andrahand.
Den som blockhyr kan vara en kommun som sedan hyr ut till pensionärer eller personer som behöver vård, ett företag som i sin tur hyr ut till andra företag och dess anställda, en idrottssklubb som hyr ut till basket- eller fotbollsspelare.
Antalet ansökningar till hyresnämnden om att få blockuthyra hyresrätter ökade från 24 stycken år 2000 till 94 stycken 2015.