Annons

Fler Öboförsäljningar kan komma

Örebro 666 miljoner saknas, avkastningskravet stiger och Öbo har gått med i Fastighetsägarna. H&H träffade Öbo:s ordförande Karin Sundin (S). För - vart är Öbo på väg?

666 miljoner saknas till renoveringar hos Öbo. Det har bolagets tjänstemän räknat fram. De har också gjort en lista på hur pengarna kan komma in; höjda hyror, lägre avkastningskrav, försäljningar, sänka ambitionsnivåer, redovisa kostnaderna på balansräkningen.

Samtidigt har Öbo, som första stora kommunala bostadsbolag, gått med i de privata bostadsbolagens organisation, Fastighetsägarna.

Läs ocksåHyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyrorJacop Lindholm, halvkroppsporträtt, står med korslagda armar i en mörk tshirt framför en vitmålad gungställning inhängad med ett vitmålat staket. Han och grannarna har reagerat över att brister åtgärdats på ett slarvigt sätt.

Frågan är vad politikerna egentligen vill.

Hem & Hyra träffade Öbo:s ordförande, socialdemokraten Karin Sundin.

I en intervju i Hem & Hyra med Öbo:s ekonomichef Björn Forsberg, sa han lite uppgivet att inget politiskt parti verkar vara för försäljningar längre. Men det kanske inte stämmer – helt.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Vad säger du om försäljningar?
– Vi har försäljningen av de 849 lägenheterna i färskt minne och det var en försäljning vi motsatte oss. Så jag ser inga storskaliga försäljningar framför oss.  Försäljningen av 849 lägenheter var en ideologisk försäljning. Man sålde för säljandet skull. För att man tyckte att Öbo var för stort. Jag är för ett starkt Öbo.

Ideologiska försäljningar är ju en sak. Men i nuläget skulle ju försäljningar kunna lösa stora delar av de pengar som fattas.
– Vi är inte där ännu att jag kan svara på det. Vi måste diskutera det i styrelsen först.

Men som princip. Hur ställer sig (S) till det? Är dörren helt stängd?
– Vi har inte haft en principdiskussion i partiet om försäljningar för att få in pengar. Vi är emot den typ av ideologiska utförsäljningar som gjordes 2010 och som görs i till exempel Stockholm. Men det innebär inte ett totalstopp – man kan av olika anledningar sälja någon enstaka fastighet. Det kan finnas praktiska skäl till en försäljning eller ett byte, till exempel för att få in pengar.  Så vi har inte sagt nej av princip till alla försäljningar. Men erfarenheterna från den förra försäljningen är att ingen står på barrikaderna och säger att de vill sälja. Men – vi har ett underskott att hantera. Det enklaste vore ju att sälja – men jag tycker också vi ska ta ansvar för våra miljonprogramsområden och framtidens hyresgäster.

Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

Avkastningskravet är en annan del. Sänks det finns mer pengar över till renoveringar.
– Det har tillkommit en ny lagstiftning och den är så ny att man inte vet hur den ska tolkas. I Örebro tycker jag vi har en rätt försiktig tolkning av lagen. Men det är en diskussion som fortgår och ska fortgå tycker jag. För jämför vi oss med andra bolag kan de ha betydligt tuffare krav att leva upp till.

Men hur ställer du dig till att försöka få dina partikollegor att hålla tillbaka på avkastningskravet under några år när budgeten ser ut som den gör?
– Det är något man kan diskutera. Avkastningskravet är trots allt en försvinnande liten del av de här 666 miljonerna. Eller, kanske inte försvinnande men det är ändå bara en liten del.

Om du skulle komma fram till att sänkta avkastningskrav skulle vara ett sätt att få mer pengar till renoveringar. Är det något du kommer föra fram till ditt parti då? Och kommer de lyssna på dig som styrelseordförande?
– Jag är utsedd till ordförande av mitt parti för att de anser mig vara en klok person som tar kloka beslut. Jag förutsätter därför att man lyssnar till mig som företrädare för Öbo om jag skulle föra fram sådana åsikter. Å andra sidan är avkastningskravet ett ägardirektiv från Örebro kommun och Örebro Rådhus och jag kan ju tycka vad jag vill om de 40 miljonerna. Jag kan inte obstruera i det här men jag kan säga vad jag tycker.

Annons

Vad tycker du då?
– Det är en diskussion som pågår. Det är inget jag kan säga här, säger Karin Sundin och skakar häftigt på huvudet.

Att Öbo gick ut med att de 666 miljonerna saknas – var det ett sätt att bädda inför förhandlingarna i höst?
– Nej det vore oansvarigt av oss att göra så. Vi är beroende av goda relationer med Hyresgästföreningen, att köra med sådana taktiska knep vore dumt. Vi har skjutit problemet framför oss men att inte prata om det är också oansvarigt. Det är inget vi berättat för att provocera utan för att föra en öppen diskussion.

HGF har varje år förhandlat ned de hyreshöjningar som Öbo begärt, hur mycket betyder det för att det nu saknas pengar?
– Jag vill och ska inte recensera Hyresgästföreningen. Vi är beroende av en god relation och de representerar många av våra hyresgäster. Men vi har olika intressen.

Kan vi förvänta oss högre hyresyrkanden i höst?
– Alltså, nästa förhandling är precis som alla andra förhandlingar.

Ja, förutom att ni säger att det saknas 666 miljoner…
– För att få ihop till dem behövs andra åtgärder också. Men vi kan inte gå in och lägga allt detta som hyreshöjning. Det vet vi framförallt efter förra årets förhandling. Vi har noggrant gått igenom det här och tagit fram en siffra. Innan har vi vetat av problemet men inte haft en siffra att gå på. Vi kan inte sopa det här under mattan nu men när vi kommer till hyresförhandlingarna blir den som vilken förhandling som helst. De flesta inser att vi inte kan gå ut och yrka på de 16 procent som vi skulle behöva.

Nej, men det kanske finns en känsla för om yrkandena de kommande åren kommer ligga över det ni fått de senaste åren. Jag talar om kanske 5-6 procent i stället för runt 2-3?
– Vi är inte framme vid det än. Att svara på det vore att föregripa hyresförhandlingen. Det är en diskussion som vi kommer att ta i styrelsen under hösten.

I höstas gick Öbo med i de privata bostadsbolagens branschorganisation, Fastighetsägarna, FÄF, som första stora kommunala bostadsbolag. Under våren har fler bolag i Stockholm följt Öbos exempel. FÄF är en organisation som bland annat vill öppna upp för individuella hyror. Något som skulle kunna innebära att den som är beredd att betala högst hyra när en lägenhet blir ledig, är den som får kontraktet.

Varför gick ni med där?
– För att få ett bättre samtal. Samtal kan man alltid ha men det är alltid bättre att sitta runt ett bord på lika villkor. Det gör vi nu.

Men kan man inte samtala utan att vara med?
– Jag tror att det här är en bra plattform för oss fastighetsägare som vill vara med och bygga stad. Det kan vi göra om vi pratar med varandra på lika villkor. Vi kommer att kunna ha en jämnare produktion av nya hyresrätter, jobba med miljöfrågor, studenter och sociala frågor på ett helt annat sätt.

Hur har det här tagits emot inom Socialdemokraterna?
– Det är klart att en del har höjt på ögonbrynet. Men ingen av de framträdande personerna har haft något emot det utan det har varit mer hurrarop och det har jag fått även från andra partiers politiker. Men vi gick faktiskt till val på det här. I vårt valprogram sa vi att vi vill investera i Örebros utveckling tillsammans med näringslivet och föreningslivet – vi behöver fler goda idéer, initiativ och satsningar. Utifrån det vore det att bryta ett vallöfte att inte försöka utveckla det här samarbetet med Fastighetsägarna. Vi går med varsamt och vi kommer följa upp det. Ger det inte det vi hoppas, går vi ur.

Annons

Men hade ni någon diskussion om det innan, rent ideologiskt måste man ju säga att Socialdemokraterna och Fastighetsägarna står en bit ifrån varandra?
– Det är klart att vi hade det. Skillnaden är att vi är kvar i Sabo. Så vi har inte gjort någon ideologisk svängning, det här innebär inte någon ideologisk förändring alls. Vi vill bygga stad ihop och det ena behöver inte utesluta det andra. Det är lite tråkigt när man har ideologiska skygglappar på sig och låter det styra. Jag tror att det här kan bli bra.

På Hyresgästföreningen är det flera som varit undrande hur ni som Socialdemokrater kan gå med i FÄF.
– De som tänker så ”hur kan ett sossestyre gå med i Fastighetsägarna” de skulle jag vilja att de läser ”handslag för Örebro” det är näst intill revolutionärt. Man kan ha synen att privata fastighetsägare bara är ute efter att stoppa pengar i den egna fickan. Eller så kan man se att det ofta handlar om fastighetsägare som i generationer varit med och byggt upp den här staden och som vill den väl.

– Det här är en riktig kioskvältare!

Karin Sundin tar fram läsplattan, bläddrar fram rätt dokument och läser högt:

– ”Fastighetsägarna ska även arbeta för fler arbetstillfällen för långtidsarbetslösa, fler praktik- och ferieplatser för ungdomar samt öppna dörren för grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden…”

– Alltså. Jag har svårt att se några högerspöken som fladdrar förbi i den texten! Det handlar om långtidsarbetslösa och studenter. Jag säger: ge det här en chans!

Så man kan säga att ni nästlat in lite sosseideologi i FÄF?
– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Det här handlar inte om höger eller vänster utan om att vi alla vill ha ett gott klimat i vår stad.

Under försäljningen av Öbolägenheterna skruvade HGF upp tonläget i sin kritik mot försäljningarna. De partier som de kunde luta sig mot var er och vänstern. Tror du att det spelar in nu, när ni valt att gå med i FÄF?
– Du menar att de känner sig svikna? Jo, det kan hända, men jag tycker ändå att man måste ge det här en chans. Jag kommer gärna till Hyresgästföreningen och förklarar hur jag ser på det här och varför vi är med. Jag är inte alls glad över hur man hänvisar till Örebro och Öbo i Stockholm när bolag där går med i FÄF. De är inte med i Sabo, vilket vi är. Sabo är fortfarande vår moderorganisation. Så i Stockholm förstår jag verkligen att Hyresgästföreningen är upprörda. Man har faktiskt förskingrat stockholmarnas allmänna bästa. Själv är jag förbannad på Joakim Larsson som går ut och hänvisar till oss när de går med i FÄF. ”Hitta på egna argument” vill jag säga! Jag känner mig lite kladdig när han hänvisar till oss för jag förstår Hyresgästföreningens oro för social housing och för utförsäljningar.  Men här i Örebro kan jag känna ”varför pratar ni inte med oss?”

– Förlåt, men varför sitter de och surar på sin kammare? Prata med oss!

Läs också Sökes: hyresgäster – från byggboom till brist på inflyttare på bara några år Britt-Marie tar fighten när hyresvärden vill sälja hennes lägenhet: "Det handlar ju om människor"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.