Fler ska få rätt till bostadsanpassning – nytt lagförslag på regeringens bord

Nyheter Det har blivit tuffare för funktionsnedsatta att få bidrag för anpassning av hemmet så att de kan bo kvar. Det sätter i sin tur större press på kommunen. Boverket har därför lagt fram en rad förslag som ska lätta upp regelverket.
En man i rullstol i ett kök. i nedre högra hörnet sitter en långhårig katt.
Foto: Åsa Eriksson
Anpassat. För att kunna använda sitt kök som rullstolsburen kan köket behöva anpassas. Bidrag kan sökas för till exempel sänkt bänkhöjd, varmluftsugn på lagom höjd och höj- och sänkbara hyllplan.

Som funktionsnedsatt har du laglig rätt att få hjälp med att kunna leva ett så självständigt liv som möjligt i din bostad.

Om du behöver anpassa ditt hem kan du därför söka bidrag hos kommunen. Pengarna ska användas till åtgärder så att du får en fungerande vardag.

Läs ocksåSkador för tre miljoner efter sprängdåden – Elisabeths lägenhet sprack

Ofta handlar bostadsanpassning om små, praktiska åtgärder – att möjliggöra förflyttning i och ur bostaden, matlagning, personlig hygien och andra grundläggande behov. Exempel på anpassning kan vara en entréramp, automatisk dörröppnare till hissen, ett mer tillgängligt badrum eller borttagande av trösklar inomhus.

Mer än bara praktisk hjälp

Genom bostadsanpassning ökar självständigheten, samtidigt som det minskar behovet av hemtjänst och andra resurser.

Exempelvis kan en enkel duschanpassning betyda väldigt mycket för självkänslan när man efter det kan sköta sin egen hygien.

Läs ocksåS-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 årVänster sida av bilden visar en stadsbild, en gågata. Högra delen av bilden en förhandlingssal i Sundsvalls tingsrätt. Över dessa en bild på hyreslagboken med en domarklubba.

Bostadsanpassningsbidraget nyttjas av många tusen behövande varje år som då kan bo kvar i sitt hem.

Om du vill anpassa något i din bostad eller i huset måste du ha fastighetsägarens tillåtelse. Du behöver också styrka ditt behov, genom ett läkarintyg till exempel.

En rad parkerade rollatorer utomhus i snölandskap.
Boverkets rapport visar på brister i nuvarande lagstiftning och föreslår flera konkreta ändringar för att förbättra tillgången till bostadsanpassning.

2018 ändrades reglerna för bostadsanpassning. Tanken var att det skulle bli lättare att söka bidrag och att fler värdar skulle ge sitt godkännande.

Men omskrivningen av lagen gav utrymme för tolkningar gällande till exempel förvaringsgarage för permobiler och elrullstolar. Från att ha varit godkända för bidrag blev det inte alls lika självklart. Och efter ett prejudicerande beslut i Högsta förvaltningsdomstolen började allt fler kommuner avslå ansökningar för minigarage per automatik.

Ingen förvaring – inget hjälpmedel

För att få tillgång till permobil ställs krav på god förvaring. Ett avslag på anpassningsbidrag till ett rullstolsgarage kan därför innebära att permobilen inte lämnas ut – eller att brukaren själv får bekosta och uppföra garaget.

Alternativet är att göra en tillbyggnad, vilket är betydligt dyrare i förhållande till de mindre garagen som dessutom går att flytta.

Läs ocksåFel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande"siluetten av en man, pengar och en hand som håller en penna i begrepp att skriva i ett kontrakt
Ett permobilgarage med möjlighet till laddning. Kallas även för flyttbart minigarage. Förvaringen är begärlig av rullstolsburna som annars har svårt att hitta en plats för sitt transportfordon.

Kritiken mot de nuvarande reglerna hörsammades av regeringen redan för flera år sedan. Boverket fick i augusti 2021 i uppgift att utvärdera bostadsanpassningslagen och komma med förslag på ändringar.

Den 28 februari 2023 presenterade Boverket sin rapport för Socialdepartementet. Några av förslagen som regeringen ska ta ställning till är:

  • Ett återinförande av bidrag för rullstolsgarage, så att personer med elrullstol och permobil kan ha tillgång till sina hjälpmedel även i flerbostadshus.
  • Ett förtydligande av lagen för att minska avslag på grund av bostadens skick, vilket idag ofta hindrar installation av fungerande duschlösningar eftersom bidraget inte ges för ”renovering” av dåligt skötta fastigheter.
  • Förenklingar som ger fastighetsägare stöd för underhåll och reparation av godkända anpassningar.

Boverkets utredning visar också att en stor del av dem som ansöker om bostadsanpassning har en medelålder på 76 år, en grupp som redan är i en utsatt situation. Med tanke på det föreslår Boverket att kommunen ska vara mer behjälplig vid ansökan, som kan vara orimligt krånglig med krav på intyg, offerter och digital identifiering.

Boverkets rapport ligger i dagsläget på regeringskansliets bord för beredning.

Läs också Hela vinden var full av mögel – värden ber om ursäkt Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.