Annons

Fler i syd bor med otrygga kontrakt

Skåne Utvecklingen fortsätter i samma riktning, tusentals hyresgäster i sydsverige bor under osäkra hyresvillkor. På fyra år har antalet tredubblats. Det visar Hem & hyras kartläggning.
Foto: Anders Paulsson

En hyresgästs rätt till den egna bostaden sträcker sig långt. Men den går att avtala bort.

Hittills i år har 1 719 hyresgäster i Skåne och Blekinge skrivit på avtal där de lagt över makten över sitt framtida boende i hyresvärdarnas händer. De bor utan så kallat besittningsskydd och måste därför vara beredda på att flytta så fort hyresvärden säger upp kontraktet.

Läs ocksåAllt fler i Skåne bor med osäkra hyreskontrakt

Förra hösten kunde Hem & Hyra avslöja att antalet hyresgäster som bodde utan besittningsskydd hade fördubblats. Och ökningen fortsätter.

I fjor landade siffran på 2 563 vilket är en tredubbling på fyra år. Personerna med de osäkra kontrakten finns inom flera kategorier: flyktingar, personer med särskilda behov, boende med rivningskontrakt samt student- eller tjänstebostäder.

Avtalen om ”avstående från besittningsskydd” ligger vid sidan av hyresavtalet och godkänns av hyresnämnden för fyra år åt gången.

Annons
Läs ocksåKvinna som anklagades för störningar får bo kvar – hyresnämnden: "Brist på bevis"Störningsärende i hyresnämnden.

Hyresgästföreningen har inte märkt av någon ökning i antalet ärenden kopplat till just de osäkra kontrakten, även om de som har avstått från besittningsskyddet kan driva mål som rör hyresnivåer, brister eller uteblivet underhåll precis som alla andra hyresgäster. Däremot är Hyresgästföreningen bekymrad över utvecklingen.

– Det är naturligtvis inte bra att det ökar eftersom ökningen visar att det är fler hyresgäster som lever under otrygga förhållanden, säger Nan Kinnander, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Hon menar att bostadsbristen är problemet.

Läs ocksåKommunen tog bort Catharinas rättigheter bakom hennes rygg – nu tvingas hon flytta

– Hade vi inte haft bostadsbrist hade situationen inte uppkommit över huvud taget, säger Nan Kinnander.

Annons

Fotnot. Uppgifterna kommer från Hyresnämnden i Malmö och rör antalet ansökningar om avstående från besittningsskydd i Skåne och Blekinge. Enligt hyresnämnden godkänns 98-99 procent av fallen.

Fakta: Så funkar besittningsskyddet

Hyresgäster har genom besittningsskyddet rätt att begära att hyreskontraktet förlängs, även om hyresvärden har sagt upp det. Om hyresgäst och hyresvärd inte kan komma överens kan frågan avgöras i hyresnämnden och fram tills det är avgjort där får hyresgästen bo kvar. Vi andrahandsuthyrning inträder skyddet först efter två år.

Läs också Därför är skyddet svagt för tiotusentals hyresgäster – Robin och Louise tvingades flytta från två radhus Betalade alla hyror i tid – ändå vräktes fyrabarnsfamiljen två gånger på ett år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.