Annons

Fler unga bor kvar hemma

Nyheter En fjärdedel av landets unga vuxna bor kvar hemma – de allra flesta av dem gör det ofrivilligt. Nu kräver Hyresgästföreningen en kommunal bostadsgaranti för alla under 25 år.
Foto: Sabo/Hem & Hyra
Knappt var fjärde ung vuxen bor kvar hemma, enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen har frågat drygt 4 200 unga vuxna mellan 20 och 27 år om deras boendesituation. Undersökningen har gjorts vartannat år sedan 1997. Efter att andelen som bor kvar hemma hos föräldrarna tillfälligt minskade något 2015 så visar årets undersökning på nytt på en ökning. Nästan var fjärde ung vuxen bor kvar hemma. När siffrorna räknats upp med hjälp av Statistiska centralbyråns befolkningsstatistik motsvarar det drygt 260 000 unga personer, av dem skulle 213 000 vilja flytta hemifrån. I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver nu Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder och förbundschef Jonas Nygren att regeringen inför en kommunal bostadsgaranti för unga under 25 år.

Men det är inte så lätt. I 33 kommuner anger att de har balans på marknaden vad gäller bostäder som unga efterfrågar. Resterande 251 kommuner uppger att de har ett underskott på bostäder.
Noterbart är att det är betydligt vanligare att bo kvar i pojk- än flickrummet mellan 20 och 27 år. Medan 20 procent av de unga kvinnorna bor kvar hemma så är hela 29 procent av männen kvar i föräldrahemmet. Den skillnaden har varit stabil genom åren, enligt Stefan Runfeldt, utredare på Hyresgästföreningen som tillsammans med senioranalytiker Love Börjeson tagit fram rapporten.

Annons
Läs ocksåSå blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstädSe upp för prisdumpade städtjänster när du köper hemstäd. Om timpengen är orimligt låg är det sannolikt städpersonalen som betalar det verkliga priset.

Hyresrätten är den mest populära boendeformen bland de ofrivilligt hemmaboende, men bostadsrätten har knappat in försprånget och i Stockholm och Göteborg är bostadsrätten mer populär. I riket i stort vill knappt 40 procent bo i hyresrätt och 35 procent i bostadsrätt.

– Jag tror det beror på att hyressektorn är mindre i de två största städerna. Man anpassar sin förväntan till vilket boende det är möjligt att få med en rimlig kötid. Dessutom har prisutvecklingen på bostadsrätter varit explosionsartad i dessa städer. Kanske hoppas man på att kunna hoppa på det tåget och göra boendekarriär, säger Stefan Runfeldt.

Annons
Läs också Rekordhöjning i Alingsås – kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?" Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.