Annons

Fler värdar använder ”outhärdligt ljud” för att stoppa häng i trappan

Nyheter Ett outhärdligt, skärande ljud ska skrämma bort oönskade personer från trapphus och källare. Hälften av landets största hyresvärdar har antingen börjat använda använda tekniken eller planerar att införa den, visar Hem & Hyras granskning. "Det är enormt effektivt", säger Krister Bergh, säkerhetsansvarig på Svenska bostäder.
Folkets hus i Helsingborg.
Foto: Anders Eeg-Olofsson
Hyresgästerna upplever att problematiken försvunnit och att tryggheten ökat, berättar Krister Bergh på Svenska bostäder. "Man tycker det är skönt".

Att sätta upp kameror har blivit en allt populärare metod att försöka stävja brottlighet och skapa trygghet i hyreshus. Problemet är bara att många hyresgäster upplever själva övervakningen som otrygg. Hårdare regler kring kameraövervakning ställer därtill tuffa krav på när tekniken får användas.

På senaste tiden har landets värdar i stället börjat vända sig till en ny teknisk lösning: små apparater som ger ifrån sig ett djupt obehagligt, skärande ljud ska skrämma bort störande och obehöriga personer som hänger i trapphus eller källare. Något som heller inte kräver tillstånd.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.
Krister Bergh, säkerhetsstrateg på Svenska Bostäder, säger att ljudstörarna är effektiva.

Som Hem & Hyra tidigare berättat har Stockholmshem och Svenska bostäder gått i bräschen för den nya trygghetsmanicken. Det sistnämnda bostadsbolaget har de senaste åren minskat antalet övervakningskameror med 85 procent – bland annat genom att i stället installera de så kallade ljudstörarna.

– Vi började använda dem för drygt två år sedan, främst för att förhindra häng i portuppgångar, uteliggare och så vidare. Det har varit effektivt – vi ser resultat bara inom någon dag, säger Krister Bergh, säkerhetsansvarig på Svenska bostäder.

Nu följer flera av de stora hyresjättarna efter. Hälften av landets tio största hyresvärdar har antingen börjat använda ljudstörare i sina hyreshus eller planerar att installera tekniken, visar Hem & Hyras rundringning.

Läs ocksåAlice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"

– Ja, vi tittar på frågan och har ett pågående test, bekräftar Jennie Wolmestad, kommunikationschef på Rikshem.

Krister Bergh tycker det är kul att intresset för den högljudda apparaten spridit sig.

– Det vore vågat att sticka ut hakan och säga att ljudstöraren löser 100 procent av fallen … men i alla fall 98. Det är otroligt hög träffsäkerhet med den här insatsen.

Annons
Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

Lyssnar efter oss

Själva tekniken går ut på att den väl dolda maskinen lyssnar efter särskilda frekvenser av mänskliga aktiviteter såsom prat, fotsteg, harklingar och rörelser. Om ljuden pågår en längre tid under en viss tid på dygnet avger ljudstöraren en mycket obehaglig, skärande signal.

I nuläget har Svenska bostäder mellan 20 och 30 ljudstörare installerade. Hur maskinen ser ut har han dock ingen lust att berätta.

– Det kommer vi aldrig att avslöja. Vi vill ligga steget före. Bostadsbolag som visat hur produkten ser ut har fått den saboterad.

Svenska bostäder har använt den nya tekniken i drygt två år.

Ska inte höras in i bostaden

Hyresvärdarna vill av säkerhetsskäl inte berätta för Hem & Hyra i vilka hus tekniken används. Enligt Krister Bergh har responsen från de boende varit ”mycket positiv”.

– Vi har fått in ett klagomål under hela tiden, men då var det vi som gjort fel. Vi hade ställt in fel tid, så att ljudstöraren gick i gång på dagen.

Sannolikheten är dock stor att du som hyresgäst inte ens märkt av att tekniken installerats, berättar han.

– Metoden är så enormt effektiv att de boende sällan hinner upptäcka att vi använder den. De störande personerna söker sig någon annanstans.

Annons

Blir ljudet inte störande för dem som bor i huset?

– Nej, signalen letar sig inte in i lägenheten utan studsar runt i trappuppgången, som oftast är betong eller sten. Dörren är så pass välisolerad.

Enligt Krister Bergh används tekniken bland annat för att stoppa ungdomar som hänger i trapphus och hemlösa som söker sovplats samt för att förebygga exempelvis narkotikaaffärer.

Många av de här personerna är utsatta i samhället – borde man inte försöka hjälpa dem i stället?

– Jag har full respekt för att man tänker så. Vi har även ett samarbete med polisen och en ordinarie trygghetsverksamhet. Men som hyresvärd ansvarar vi i första hand för våra hyresgästers trygghet och säkerhet. Vi kan inte ta ansvar för ungdomsgäng som inte ska vara där och inte bor i huset.

Läs också Hyresvärd misstänkte svartuthyrning – anlitade privatdetektiv Kommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.