”Flera bra förslag på gång”
Året 1930 förknippar många som är hitorisk intresserade av bostadsfrågor med Stockholmsutställningen och funktionalismens genombrott. Samma år hade Hyresgästföreningen sin senaste bostadskongress – i dag var det dags igen.
Finansminister Magdalena Andersson (S) var en av talarna. Trots att de bostadspolitiska samtalen legat i träda en tid, menade finansministern att det kommit fram förslag som regeringen kommer att gå vidare med och få majoritet för i riksdagen.
– Men det är oklart om det kommer att bli en bred uppgörelse som alla sju partier presenterar på en pressträff, säger Magdalena Andersson.
De som hoppats på nya specifika förslag för att stimulera byggandet av hyresrätter och förslag som ska minska den orättvisa mellan upplåtelseformerna som bland annat Hyresgästföreningen ofta pekar på, torde dock blivit besvikna. De bostadspolitiska samtalen har inte fokuserat på att förändra skattevillkoren mellan hyresrätter och ägt boende, enligt Magdalena Andersson. Investeringsstödet till nya hyresrätter med rimliga hyror ligger nere i Bryssel i väntan på ett avgörande om huruvida det är förenligt med EU:s regelverk.
I stället kom mycket av fokus i samtalet ligga kring skattefrågor för att öka rörligheten i det ägda boendet. Generösare uppskovsregler för dem som sålt en bostad med vinst tycks vara det förslag som är mest realistiskt att införa, enligt finansministern. Att helt avskaffa reavinstbeskattningen skulle medföra enorma kostnader och gynna dem som redan tjänat stora summor på sitt boende. Att minska på ränteavdragen skulle slå hårt mot högt belånade familjer som fått ihop kalkylen med dagens villkor. Även om alliansregeringens avskaffande av fastighetsskatten medfört ökad förmögenhetsspridning är den inte heller aktuell att återinföra.
– Jag har inte för avsikt att pressa ner huspriserna med en fet fastighetsskatt, säger Magdalena Andersson.
För att få fram fler och billigare bostäder finns också förslag som ska minska överklagandeprocessen, bland annat att titta över länsstyrelsernas roll, förenklade kontroller av serietillverkade hus, exempelvis Sabos kombohus. Det finns också tankar för hur konkurrensen ska öka och arbetskraftsförsörjningen säkras genom att locka fler utländska byggbolag till Sverige. I förra veckan var Magdalena Andersson i Danmark för att locka byggbolag till Sverige.
Det finns också tankar på att bryta ner var de 700 000 bostäder som Boverket aviserat behövs fram till 2025 ska ligga. På regional och kommunal nivå. Några sanktioner mot kommuner som inte bygger är dock inte aktuellt.
– Men då får kommuner som inte bygger skämmas, säger Magdalena Andersson.