Annons

Allt fler barn vräks – i Stockholms län står allmännyttan för hälften av fallen

Stockholm Stockholms län toppar statistiken – 274 barnfamiljer har vräkts de senaste fem åren. Kommunala bostadsbolag och kommunerna låg bakom nästan hälften av barnvräkningarna förra året. "Vi har en nollvision," säger bostadsborgarrådet i Stockholms stad, Clara Lindblom (V).
Clara Lindblom (V), bostadsborgarråd i Stockholms stad, säger att hon ser allvarligt på utvecklingen.
Foto: Jessica Segerberg/Getty Images
Clara Lindblom (V), bostadsborgarråd i Stockholms stad, säger att hon ser allvarligt på utvecklingen.

Hem & Hyra har berättat om Jennie och hennes barn som efter år av våld och osäkert boende vräktes av kommunen – trots larm från läkare och psykologer.

Stockholms län har haft flest avhysningar av barnfamiljer bland länen – 274 stycken från 2019 till 2023. 

Läs ocksåBarnvräkningarna ökar – Jennie kämpar för ett tryggt hem: "Vill att mina barn ska få lugn och ro"Hem & Hyra träffade Jennie för tre år sedan när hon och barnen vräktes. Nu fortsätter hennes kamp för en bostad.

– Det är oerhört allvarligt att utvecklingen går åt fel håll. Vi vet hur viktigt ett stabilt boende är för barn för att kunna ha en stabil uppväxt, en fast punkt i tillvaron och för att kunna klara skolan. Tyvärr är det här en spegling av en allt hårdare bostadsmarknad där många barnfamiljer bor i andrahand och inte kan ta sig in på den ordinarie bostadsmarknaden, inte minst för att fastighetsägare har höga inkomstkrav och i många fall inte accepterar försörjningsstöd som inkomst. Det är också en spegling av ett ekonomiskt läge där många barnfamiljer har det väldigt tufft, säger Clara Lindblom (V), bostadsborgarråd i Stockholms stad.

De kommunala bostadsbolagen och kommunerna stod för 49 procent av barnvräkningarna i Stockholms län förra året. Vad tänker du om det?

– Jag kan bara tala för allmännyttan i Stockholms stad. Vi har en tydlig nollvision vad gäller vräkningar av barnfamiljer och också väldigt tydliga rutiner för hur man ska hantera situationer när familjer har hyresskulder eller har hyrt olovligt i andra hand. Vi har ett aktivt vräkningsförebyggande arbete.

Läs ocksåForskaren: ”Krävs lagändringar för att stoppa barnvräkningar”"Många av barnen som vräks flyttar till hemlöshet. De förlorar relationen till närmiljön där de har vuxit upp och platsen som de har en känslomässig koppling till. Det kan påverka hela deras vuxna liv," säger Pia Kjellbom, forskare, som studerat barnvräkningar.

– När någon sägs upp i allmännyttan undersöker vi alltid om det bor barn stadigvarande i lägenheten. Misstänker man det kopplas socialtjänsten in för att säkerställa att inga barn vräks. I de fall som kommit till min kännedom de senaste åren så har allmännyttan inte vräkt några barn. I de fallen man har gjort uppsägningar i allmännyttan har det inte bott barn i lägenheten, utan barnen har bott på en annan plats.

Hem & Hyra har begärt ut uppgifter från Kronofogdemyndigheten om antalet barnvräkningar i Stockholms län. Tvärtemot vad Clara Lindblom uppger visar Kronofogdens siffror att även allmännyttan har vräkt barnfamiljer där barn har bott permanent på adressen. År 2023 bodde alla barn som vräktes av Stockholms stads allmännyttor permanent på adressen.

Läs ocksåExperter kritiska: Fler barn vräks – trots att barnkonventionen blivit lag"Ett välfärdsland som Sverige ska inte ha barn i hemlöshet," säger Juno Blom, barnombudsman.

Kronofogden får uppgifter från flera källor

Enligt Davor Vuleta, analytiker på Kronofogdemyndigheten, bygger myndigheten sin statistik på information från hyresvärdarna, men även från berörda hyresgäster, socialtjänsten, Skatteverkets folkbokföringsregister samt från egna utredningar. Den statistik Clara Lindblom hänvisar till bygger på information som bostadsbolagen har lämnat in.

Davor Vuleta Kronofogdemyndigheten
Davor Vuleta, analytiker på Kronofogdemyndigheten.

När Hem & Hyra tar kontakt med de kommunala bostadsbolagen i Stockholm uppger flera bolag att de inte har fullständig statistik. Bland annat hänvisar hyresvärdarna till att de bara har uppgifter om förstahandshyresgäster och inte om barn som vräks i samband med olovliga andrahandsuthyrningar. Det finns ett mörkertal.

SHIS, Stockholms stads bostadssociala resurs, berättar att de själva inte samlat in uppgifter om barnvräkningar förrän från och med 2023. Men uppgifter om SHIS barnvräkningar finns med i den statistik som Kronofogdemyndigheten samlat in.

Clara Lindblom säger att det kan finnas fall där familjer vräks efter olovlig andrahandsuthyrning där man i ett sent läge upptäcker att det också har bott barn permanent.

– Något sånt fall känner jag inte till, men det betyder inte att det inte har hänt.

Annons

Barnvräkningarna har minskat i Stockholms stad de senaste åren men Svenska bostäder och Familjebostäder har vräkt barnfamiljer vid 13 tillfällen 2020-2023 enligt Kronofogdemyndigheten. Hur ser du som ordförande för bolagen på det?

– Hur man arbetade under den förra mandatperioden vet jag inte. Jag kan bara svara på hur vi har jobbat sedan jag tog över ordförandeskapet hösten 2022. Det är glasklart att vi ska göra allt vi kan för att undvika vräkningar av barnfamiljer. Det är just därför det är så viktigt med en tät samverkan med socialtjänsten. Där har vi i flera fall hittat lösningar för barnfamiljerna till exempel genom avbetalningsplaner om det gäller hyresskulder. Nollvisionen är tydlig och bolagen vet exakt vad som gäller, säger Clara Lindblom.

Barnkonventionen har blivit lag. De allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm har en nollvision för vräkningar av barnfamiljer. Varför vräks barnfamiljer ändå?

– Generellt så har vi fastighetsägare som inte jobbar lika aktivt som allmännyttorna med vräkningsförebyggande arbete. Sedan är det en spegling av en allt tuffare bostadsmarknad där många hamnar i osäkra andrahandsuthyrningar. Många barn växer upp i familjer som har det oerhört tufft ekonomiskt och där man inte har möjlighet att ta sig in på den ordinarie bostadsmarknaden.

Vad betyder det att de kommunala bostadsbolagen har en nollvision?

– Det betyder att allmännyttan tillsammans med stadsdelarna och stadens yttersta ledning ska göra allt man kan för att säkerställa att vi inte ska ha en enda vräkning av en barnfamilj på adresser där barn bor permanent. Att bli av med sitt boende påverkar barn oerhört negativt och det ska vi göra allt vad vi kan för att undvika. Vi ska inte vräka barnfamiljer för barn behöver de stabila uppväxtvillkor som ett eget hem innebär.

Tycker du att ni lever upp till nollvisionen när ni fortfarande vräker barn?

– Återigen, jag känner inte till något enskilt fall där det faktiskt har vräkts barn som bott i lägenheten på heltid. Jag tittar på den statistik jag får från bostadsbolagen och socialtjänsten och vårt stadsledningskontor. Utifrån min kännedom så har inga barn som har bott heltid i en bostad blivit vräkta. Barn ska inte behöva flytta runt i andrahandskaruseller eller bo på vandrarhem.

Lägenheten som Jennie och hennes barn hade fått i Bandhagen hade blivit deras fasta punkt. Kommunen avhyste familjen, trots larm från läkare och psykologer om att det skulle slå för hårt mot barnen.
Lägenheten som Jennie och hennes barn hade fått i Bandhagen hade blivit deras fasta punkt. Men kommunen avhyste familjen, trots larm från läkare och psykologer om att det skulle slå för hårt mot barnen.

Vräktes av kommunen

Vi har följt en familj, Jennie med tre barn. Jennie har varit våldsutsatt och ärvt hyresskulder från sin man. Hyresskulderna har gjort det svårt för familjen att få en fast bostad. Så fick de till slut ett boende hos Svenska bostäder i Bandhagen som blev deras fasta punkt. De fick löfte om att det tillfälliga kontraktet skulle kunna omvandlas till ett permanent kontrakt. Men så beslutade Farsta stadsdelsförvaltning att familjen skulle vräkas.

Vad tänker du om att utsatta familjer rycks upp på det här sättet?

– Jag kan inte kommentera enskilda ärenden men på ett generellt plan är det för jävligt när såna här situationer uppstår. Det är inte ovanligt att kvinnor som utsatts för psykisk och fysisk misshandel av en före detta partner också blir utsatta för ekonomisk misshandel, och kanske får skulder i sitt namn. Vi har nyligen infört mer generösa förtursregler till ett fast boende för den som lämnar en relation där man blivit utsatt för våld. Förhoppningsvis har Stockholms stad kommit längre nu i att förstå hur våld i nära relation kan te sig. Det är oerhört viktigt för att den våldsutsatta kvinnan ska kunna gå vidare och inte minst när det även är barn inblandande.

Annons

Gängskjutning på adressen

Familjen har sedan bott en period hos Svenska bostäder på en adress med otrygghet och drogförsäljning. Sedan fick de via Stockholms stads bostadssociala resurs, SHIS, flytta in i en av Familjebostäders lägenheter där det precis varit en gängskjutning. Skott hade gått rakt genom lägenheten.

Vad tänker du om att tidigare våldsutsatta hamnar på adresser där de känner stor otrygghet?

– SHIS får lägenheter från Familjebostäder och Svenska bostäder. Det är ett högt tryck på SHIS. Hur SHIS arbetar och vilka lägenheter de anser lämpliga för olika familjer kan jag inte svara på. Allmännyttan tillhandahåller bara möjliga lägenheter, sedan är det SHIS som placerar och gör bedömningen kring vilka som är lämpliga att använda.

Jennie vittnar om att det blir ett stort trauma för barnen att flytta runt. Vad tänker du om det?

– Inga barn ska behöva växa upp så. Det är därför vi har lättat upp förtursreglerna för den som är våldsutsatt så att man inte ska behöva flytta runt. Ett tryggt boende påverkar barns livschanser. Man behöver en punkt att landa på om man upplevt våld. Hemmet är grundläggande för att allt annat ska fungera.

Kan inte allmännyttan bara ge ett förstahandskontrakt till Jennie och hennes barn?

– Jag kan inte kommentera ett enskilt fall. Det är svårt att dela ut hyreskontrakt. Det vi kan göra är det vi har gjort – att lätta upp förtursreglerna så att det ska bli lättare att gå före i bostadskön om man har en våldsam relation bakom sig. Syftet är att underlätta för Jennie, och andra i hennes situation, att komma in på bostadsmarknaden och få ett stabilt boende för sig själv och sina barn.

Vad är ditt råd till Jennie idag?

– Jag kan bara säga att vi gör allt vi kan för att underlätta för personer som är i hennes sits. Det hon och hennes barn har varit med om är ingenting jag önskar någon. Allt det som den rödgröna majoriteten i Stockholm gör syftar just till att andra inte ska behöva ha det som hon har haft det och att hon ska kunna få ett stabilt boende för sig själv och barnen.

”Finns mycket kvar att göra”

Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad, hänvisar till att han inte kan uttala sig om ett enskilt fall men svarar inte på om det är lämpligt rent generellt att någon som har varit våldsutsatt får en bostad av SHIS där det några månader tidigare skett en gängskjutning.

Alexander Ojanne
Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Han skriver i ett mejlsvar att stöttning till kvinnor och barn som upplever våld i nära relationer är en av de högst prioriterade frågorna, men att det fortfarande finns mycket kvar att göra. ”Vårt mål är att den våldsutsatta ska komma till så trygga sammanhang som möjligt”.

Fakta: Så stor andel av barnvräkningarna stod kommunala bolag och kommuner för i Stockholms län
År Andel
2019 46,5%
2020 44,6%
2021 44,9%
2022 38,0%
2023 49,0%

Källa: Kronofogdemyndigheten

Fakta: "Inga barn ska vräkas" enligt bostadsbolagen

I en rapport om vräkningsförebyggande arbete i Stockholms stad står att målet är att ”inga barn ska vräkas”. Där beskrivs att stadsdelsnämnderna bör ha rutiner för att säkerställa att inga barnfamiljer vräks.

Det står också att socialtjänsten vid beslut om boendelösningar för barnfamiljer bör utgå ifrån barns rätt att gå kvar i sin skola.

Stockholms stad har riktlinjer för vilka som ska få hjälp med bostad. Barnfamiljer är en ”prioriterad målgrupp”.

I budgeten för Stockholms stad står att de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm aktivt ska verka för att en nollvision ska gälla för vräkningar av barnfamiljer.

Och i ägardirektiven för stadens bolag står att bostadsbolagen ska ”förstärka sitt vräkningsförebyggande arbete och aktivt verka för att en nollvision ska gälla för vräkningar av barnfamiljer”.

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.