Annons

Flest ställer upp för (S) i valet

Gävleborg Socialdemokraterna är det parti som har flest anställda och förtroendevalda inom Hyresgästföreningen på sina valsedlar. Mona Kolarby, personalchef i Aros-Gävle är en av dem.

Mona Kolarby har varit partipolitiskt aktiv i snart 20 år. I dag sitter hon för socialdemokraterna i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, kultur- och fritidsnämnden och är ledamot i Gästrike räddningstjänst.

Hon lägger en halv dag per vecka på sina politiska uppdrag. Inför höstens val kandiderar hon till ordförandeposten i Gavlefastigheter, det kommunala bolag som sköter kommunens kommersiella fastigheter och skolor, och till kommunfullmäktige.

Läs ocksåHär är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystareCollage av bilder med en ung kvinna och husfasader.

Krockar inte det uppdraget med ditt jobb på Hyresgästföreningen?

– Nej, det tycker jag inte. Det gäller att alltid veta vilken stol jag sitter på; när jag är på Hyresgästföreningen är jag anställd och när jag sitter i sammanträde är jag politiker. Ibland händer det att frågor kommer upp som rör det som Hyresgästföreningen arbetar för och då brukar jag välja att inte rösta och anmäla intressejäv.

Men du har suttit i kommunfullmäktige när försäljningarna av kommunala Gavlegårdarnas lägenheter har diskuterats och utförsäljningar är något Hyresgästföreningen är emot, där hade du ju kunnat påverka beslutet i en annan riktning?

Läs ocksåSå renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

– När försäljningarna var uppe deltog jag inte i beslutet men jag för alltid min egen talan i den socialdemokratiska gruppen. Där kan jag argumentera emot och istället för Hyresgästföreningens åsikter som jag ju delar.

Annons

Din man sitter i Gavlegårdarnas styrelse, hur hanterar ni det hemma vid köksbordet?

– Vi kan skilja på person och uppdrag. Vi berättar ingenting för varandra om vad som händer i styrelsen eller på Hyresgästföreningen. Och jag själv skulle aldrig sätta mig i Gavlegårdarnas styrelse, det skulle inte fungera.

Läs ocksåMauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgästerMauritz står på gården där han bor. Till vänster skymtar en parkerad bil

Har det hänt att dina lojaliteter ifrågasatts i partiet eller inom föreningen?

– Nej, det har aldrig hänt.

Men måste du inte välja ändå var du lägger din lojalitet?

Annons

– Jag blev politiker för att jag har ett samhällsengagemang, jag vill vara med och påverka till det bättre och det kan jag inte göra om jag inte har stöd av partiet och medborgarna. Men jag ser det som sagt inte som ett problem att vara partipolitiskt aktiv och samtidigt anställd i Hyresgästföreningen. Politiken är oerhört berikande men det är inget jag sysslar med bara för min skull utan för att alla ska få det bättre.

Varför tror du att de allra flesta partipolitiskt aktiva från Hyresgästföreningen är just socialdemokrater?

– Det kan jag inte riktigt svara på, men det har alltid varit så. Hyresgästföreningen är en folkrörelse och den har ju kommit ur arbetarrörelsen, det är den som är vaggan så det är väl förklaringen.

I de båda regionerna Aros-Gävle och Mitt ställer ett trettiotal anställda och förtroendevalda upp i höstens val. De flesta är socialdemokrater. Fyra av dem finns på de S-märkta riksdagslistorna; Gustaf Lantz, jurist på Hyresgästföreningen i Uppsala, Lars Eriksson, förtroendevald i Västerås, Alaa Idris, Örebro sitter i förbundsstyrelsen och Helena Frisk, Örebro, är nyvald regionordförande i Mitt.

Läs också Många betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningen Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.