Flugor invaderar topplägenheterna i Mars
– Välkommen till flugornas rike! säger Ulf Ericsson och visar oss in.
Lägenheten ligger på femtonde våningen i kvarteret Mars, intill Resecentrum i Trollhättan. Härifrån har man utsikt över stora delar av stan och ända bort till Stallbackabron. Huset stod färdigt i november förra året, så hösten 2019 är Ulfs och de andra hyresgästernas första. En höst som inte riktigt blev som Ulf hade tänkt sig.
Problemet började i slutet av augusti. Plötsligt förmörkades Ulf Ericssons fönster och inglasade balkong av tusentals små flugor som pressade sig mot rutorna.
– Det kryllade av dem. Jag kunde inte ha något fönster det minsta öppet för då kom de in i lägenheten. En dag hade jag 47 grader på balkongen, eftersom jag inte kunde skjuta fönstren åt sidan för att vädra, säger Ulf Ericsson.
Så har det varit sedan dess. Även om antalet flugor minskat de sista veckorna när temperaturen gått ner.
– Jag undviker fortfarande att öppna fönstren, säger Ulf Ericsson och visar horderna av flugor som kryper på utsidan av fönstren samt drivorna av döda flugor som ligger på hans balkong.
Ulf är inte ensam om sitt problem. Grannarna som bor på våning fjorton, femton och sexton vittnar om liknande fluginvasion.
– Det är visst vi som bor här högst upp i huset som drabbats värst, konstaterar Ulf Ericsson.
När problemet med flugorna uppstod gjorde Ulf Ericsson en felanmälan till sin hyresvärd, det kommunala bostadsbolaget Eidar.
– De svarade att saneringsfirman Anticimex, som de brukar anlita, inte kan göra något eftersom det inte handlar om skadedjur. Men för oss som bor här måste problemet lösas, säger Ulf Ericsson.
Joel Lindén är distriktschef för Eidars område Nord. Han bekräftar att bolaget först gav Ulf Ericsson besked om att ingenting kunde göras åt flugproblemet. Men säger att man nu har tänkt om.
– Efter att ha förstått vidden av problemet gör vi nu allt vi kan. Men det handlar om ett komplext problem, säger Joel Lindén.
För att få reda på vilken sorts fluga det rör sig om skickade Eidar iväg ett exemplar till jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuséet i Stockholm. Där kunde man konstatera att det rör sig om en så kallad gräsfluga som gärna söker sig högt upp på husfasader för att övervintra.
– Enligt experterna lämnar flugorna doftspår efter sig på väggarna. Därför kommer vi nu att tvätta fasaden, så att doftspåren försvinner, och vi slipper flugorna nästa år, säger Eidars förvaltningschef Sanny Mattelin.
Men insatsen är knepig. Flugproblemet är på så hög höjd att en skylift inte räcker till. Istället måste sanerarna fira ner sig från taket.
– Just nu jobbar vi på att planera insatsen. Både utifrån sanerarnas säkerhet och bästa tidpunkt för att saneringen ska lyckas, säger Sanny Mattelin, som beklagar att hyresgästerna drabbats.
Hade ni kunnat göra något annorlunda?
– Givetvis hade vi kunnat vara snabbare med våra åtgärder. Men eftersom vi först fick beskedet att de inte handlade om skadedjur så stannade det hela upp. Vi kommer i dagarna att gå ut med skriftlig information till hyresgästerna om vilka åtgärder vi ska vidta, säger Sanny Mattelin.
Hyresgästerna i kvarteret Mars i Trollhättan är inte ensamma om sina flugproblem. Även i Fristad utanför Borås har hyresgäster drabbats. Här handlar det om det kommunala bostadsbolaget Fribos sexvåningshus på Åsbovägen. Husen, som är byggda helt i trä, stod färdiga 2015.
– Vi har haft problemet de senaste två åren och det är främst hyresgästerna som bor högst upp som drabbas, säger Fribos vd Kjell-Ove Sethson.
För hjälpa hyresgästerna har Fribo satt in nät i vädringsfönstren, så att flugorna inte ska ta sig in. Man har även kalkat gräsmattorna kring husen, samt låtit gräset växa sig högt. Målet är att göra miljön för gräsflugorna så ogästvänlig som möjligt.
– Flugorna trivs bäst på stora kortklippta gräsytor där de livnär sig på rotbladlöss. Kalkningen gör att jordens surhetsgrad sjunker. Då trivs inte rotbladlössen och gräsflugans larver förlorar sitt matförråd, säger Kjell-Ove Sethson.
Har era insatser hjälpt?
– Vi upplever att invasionen inte var riktigt lika kraftfull den här hösten. Och vi hoppas att det vi gjort i år får effekt på nästa säsong, säger Kjell-Ove Sethson.
Hur kompenserar ni hyresgästerna som drabbats?
– Jag har varit i kontakt med Hyresgästföreningen och diskuterat en strategi för att hjälpa hyresgästerna som drabbats, säger Kjell-Ove Sethson.