Annons

Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

Stockholm En barnfamilj som hyrde en källarlägenhet i södra Stockholm får tillbaka över 183 000 kronor efter att ha betalat för mycket i hyra, beslutar hovrätten. ”Det var en enormt stor överhyra, under två års tid," säger Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen.
Foto: Getty Images
När familjen flyttade in i källarlägenheten dokumenterade de saker som var smutsiga och trasiga. Nu får familjen tillbaka drygt 183 000 kronor efter att ha betalat för mycket i hyra under ungefär två års tid.

I juni 2020 flyttade en familj – en mamma, en pappa och deras tonårsdotter – in i källaren på en enplansvilla i Tallkrogen i södra Stockholm.

Familjen möttes av en smutsig tvårummare, med trasig säng och otvättade lakan. Hyran låg på 14 000 kronor i månaden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

När familjen två år senare flyttade därifrån började de undersöka om de verkligen betalat en skälig hyra. Det hade de inte. Det skulle visa sig att de hade betalat 7 747 kronor för mycket – varje månad.

Hyresvärden menade att hyresgästerna inte kunde kräva tillbaka pengar för överhyra i efterhand, eftersom uthyrningen gick under lagen om uthyrning av egen bostad, där det inte är möjligt.

När hyresgästerna flyttade in dokumenterade de hur det såg ut i källarlägenheten som de hyrde för 14 000 kronor i månaden.

Har aldrig bott i huset

Men familjen och deras juridiska ombud från Hyresgästföreningen kunde visa att den 58-åriga man som ägde villan aldrig hade bott där själv. Mannen hyrde istället ut både husets markplan och källarplan. Både hyresnämnden och hovrätten kom fram till att det är under hyreslagen som uthyrningen skett, där det finns möjlighet för hyresgäster att kräva tillbaka överhyra i efterhand.

– Vi hittade ett protokoll från ett annat gammalt ärende, där hade mannen själv sagt att han inte bor där utan har huset som en ren investering inför pensionen. Så lagen om uthyrning av egen bostad var inte tillämplig, säger juristen Mikael Areskog från Hyresgästföreningen som företrädde familjen.

Annons

För att få tillbaka på hyran behövde barnfamiljen även bevisa att de hade ett andrahandskontrakt, och inte ett förstahandskontrakt. Som förstahandshyresgäster hade familjen nämligen inte heller haft möjlighet att kräva tillbaka överhyra.

Mikael Areskog Hyresgästföreningen region Stockholm
Mikael Areskog, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, hjälpte en hyresgäst att kräva tillbaka 183 000 kronor från sin tidigare hyresvärd.

Bilder visar smuts och trasiga möbler

På familjens kontrakt stod det att de hyrde lägenheten av ett företag som ägs av den 58-åriga mannen, och inte av mannen direkt. Både hyresnämnden och hovrätten tolkar det som att mannen hyrt ut lägenheten till sitt företag, som i sin tur hyrt ut till familjen. Det gör att familjen kan kräva tillbaka pengar.

Frågan återstod hur mycket familjen betalat för mycket i hyra.

När familjen flyttade in var lägenheten i ett sjaskigt skick, visar bilder som familjen själva tagit. På bilderna syns en nedsolkad mikrovågsugn, skadat golv, skåp med mörka fläckar och en ostädad dusch. Handdukar och lakan skulle ingå i hyran. Men några handdukar fanns inte och lakanen var smutsiga, vilket gjorde att familjen tvingades köpa nya, enligt deras ombud.

”Jätteglad och tacksam”

En liknande lägenhet i samma område har en förhandlad hyra på 5 503 kronor. Det vore en rimlig hyra även för källarlägenheten, enligt rätten. Det sparsamma möblemanget gör att värden inte kan göra något hyrespåslag för möbler, enligt både hyresnämnden och hovrätten. Inklusive el och internet beräknas den skäliga hyran då landa på 6 253 kronor i månaden.

Det gör att kvinnan och hennes familj som betalade 14 000 kronor i hyra varje månad nu får tillbaka 7 747 kronor per månad under nästan två års tid. Det ger en totalsumma på183 190,50 kronor.

Annons

– Hon blev jätteglad och tacksam verkligen, säger Mikael Areskog.

Det är relativt ovanligt att få tillbaka ett så pass stort belopp, förklarar han vidare.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – klassas som svartuthyrare: ”De har skapat ett problem som inte finns”

– Det var en enormt stor överhyra, under två års tid.

Hem & Hyra har sökt den 58-åriga mannens ombud, som inte velat ställa upp på en intervju.

Fakta: Så får du tillbaka överhyra
  • Den som hyr ut sin hyreslägenhet fullt möblerat får som mest lägga på 15 procent, sett till förstahandshyran. Till detta tillkommer extrakostnader för exempelvis parkering, bredband eller elektricitet som andrahandshyresgästen ska stå för.
  • Den som har betalat för mycket kan i efterhand få tillbaka pengar. Man måste då vända sig till domstol inom tre månader från tidpunkten då man lämnat lägenheten. På det sättet är det möjligt att få tillbaka överhyra för som mest 24 månader bakåt i tiden.
  • Hyresgäster som vill få tillbaka pengar måste vända sig till hyresnämnden för att få sin sak prövad. Medlemmar i Hyresgästföreningen kan få juridisk hjälp med att driva sitt återbetalningskrav i nämnden. Man kan även vända sig till en privat jurist, eller driva kravet på egen hand.
  • För att du ska kunna få tillbaka pengar är det viktigt att det finns bevis på vad som har hänt. Dokument som är bra att ha är ditt andrahandskontrakt, något som visar vad förstahandshyran ligger på och dokumentation av överföringar via bank eller Swish som visar vad du faktiskt har betalat i hyra.
Läs också Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.