Flyttade utomlands – värden får ändå inte säga upp henne

De första åren i lägenheten i centrala Göteborg är oproblematiska. Men så slår pandemin till. Hyresgästen, en kvinna i 80-årsåldern, blir allt mer isolerad. Väggarna kryper inåt i den lilla ettan högt upp i huset, särskilt som hon har svårt att ta sig upp och ner i husets smala spiraltrappa.
Till slut blir situationen alltför mentalt påfrestande. Covidhösten 2020 reser kvinnan utomlands för att vänta ut pandemin tillsammans med sin särbo i hans hem. Flytten är inte tänkt att vara permanent. Men hon blir kvar, i flera år.
Under tiden växer högen av post innanför brevinkastet hemma i Göteborg. Till slut får värden tips av en entreprenör som gör jobb i hyreshuset. Värden bedömer att ettan är övergiven och ringer upp kvinnan. Först då inser fastighetsägaren att hon vistas utomlands.
Kvar utomlands av hälsoskäl
I själva verket är den äldre kvinnan just då inlagd på sjukhus i landet där hon numera bor. Efter utlandsflytten har hon drabbats av flera utdragna sjukdomar som krävt långvarig vård. Även hennes sambo dras med allvarliga hälsoproblem.
Kvinnan ordnar så att en granne och en släkting får nycklar till lägenheten och kan ta hand om post och annat praktiskt. Men värden tycker inte att det räcker. Fastighetsägaren är orolig för vad som händer om det uppstår problem i lägenheten när ingen är där och kan felanmäla.
Kvinnan är svår att nå på de kontaktuppgifter hon lämnat. Därför är det krångligt att komma åt bostaden, till exempel när värden behöver byta brandvarnare och spola avloppsstammar.
Registrerad som utvandrad hos Skatteverket
Till slut skriver sig kvinnan som utvandrad i Skatteverkets folkbokföringsregister. Då får värden nog. Om ingen bor i lägenheten vore det bättre att få hyra ut den åt någon som behöver bostaden bättre, anser bolaget. Därför sägs kvinnan upp.
– Det är viktigt för oss att den som hyr en bostad av oss också bor i lägenheten, av såväl etiska som praktiska skäl, uppger värden när fallet når hyresnämnden.
Den äldre kvinnan tar hjälp av Hyresgästföreningen för att föra sin talan. Hon säger att hon till slut blev tvungen att skriva sig i det andra landet för att få tillgång till sjukvårdsförsäkring där.
Ändringen i folkbokföringen var också nödvändig för att följa lagen.
Utvandrad – men planerar att flytta tillbaka
Men registreringen om utvandring betyder inte att hon inte tänkt komma tillbaka hem till sin lägenhet igen. Kvinnan och hennes sambo planerar tvärtom att vistas mer i Göteborg framöver, framhåller hennes ombud.
Ettan är hennes enda permanenta boende, och hon har inte löst sin boendesituation på något annat sätt. Ombudet hävdar att kvinnan riskerar att bli hemlös om hon mister lägenheten i Sverige. Den är hennes enda skyddsnät om något skulle hända och hon plötsligt skulle bli ensam.
Hyresnämnden konstaterar att kvinnan mycket riktigt bott utomlands i över fyra år. Besöken i Göteborgslägenheten har varit få och korta. Normalt är det tillräckligt för att mista hyreskontraktet.
Hänvisar till ålder och hälsotillstånd
Men i just det här fallet ser hyresnämnden ändå skäl att göra ett undantag för den äldre kvinnan.
– Mot bakgrund av hennes och sambons ålder och hälsa kan det inte uteslutas att hon också kommer att flytta tillbaka permanent till prövningslägenheten, skriver hyresnämnden enhälligt i sitt beslut.
Eftersom kvinnan ordnat så att folk tittar till lägenheten med jämna mellanrum tycker hyresnämnden att hon tagit tillräckligt stort ansvar för att vårda lägenheten.
Beslutet kan fortfarande komma att överklagas.