Annons

FN-rapportören: Sveriges regering är för passiv

Nyheter Hon har varnat den svenska regeringen för fastighetsägaren Hembla. I dag fick FN-rapportören Leilani Farha se och höra hur hyresgästerna i de slitna husen i Husby utanför Stockholm har det.
Foto: Kristina Sahlén
Kämpar mot storfinansen. FNs rapportör Leilani Farha kämpar för att bostaden ska bli en social rättighet världen över. I dag var hon Husby i nordvästra Stockholm för att se hur hyresgästerna hos kritiserade värden Hembla har det.

Hon reser jorden runt för att göra bostaden till en mänsklig rättighet och inte bara en handelsvara. I dag besökte FN-rapportören Leilani Farha från Kanada miljonprogramsområdet Husby i nordvästra Stockholm. Här finns hyresvärden Hembla, som gjort sig kända för att totalrenovera tomma lägenheter för att kunna höja hyran med uppemot 50 procent, medan sedvanligt underhåll hos befintliga hyresgäster kan dröja i månader.

– Det är total katastrof här ute. Folk är chockade! Det kan dröja 2-3 månader att få en mögelsanering i badrummet. Men om man väljer att låta renovera så är hantverkarna på plats mer eller mindre direkt, säger hyresgästen Eva Kaneteg.

Läs också"Fastighetsspekulation på fattigas bekostnad"
Luttrad. Hyresgästen Eva Kaneteg har bott i Husby i 43 år. ”Jag trivs bra och jag vill inte flytta från Husby, men jag vill flytta från Hembla”, säger hon.

Det är just detta agerande som Leilani Farha varnat för. I ett brev till den svenska regeringen tidigare i år så uttryckte hon sin oro för att Blackstone, som då ägde aktiemajoriteten i Hembla, blivit så stora i Sverige. Blackstone har gjort sig kända för att köpa upp fastighetsbestånd, ofta i så kallade utsatta områden, renovera lägenheterna för att sedan höja hyrorna markant. Det riskerar att påverka den sociala bostadspolitiken negativt, skrev Leilani Farha. I det en sida korta svaret skriver bostadsminister Per Bolund (MP) bland annat: ”Jag välkomnar kritiken men kan försäkra att Sveriges regering har en nära bevakning över situationen för låginkomsthushåll på bostadsmarknaden”

– Svaret från den svenska regeringen var kortfattat och passivt. Jämfört med exempelvis Irland och Spanien som i tiosidiga svar förklarade sin sociala bostadspolitik, säger Leilani Farha, till Hem & Hyra

Sedan brevet skrevs har Blackstone sålt sin aktiemajoritet i tyska Vonovia. Med sig från Sverige och hyresgästerna fick de en vinst på omkring sex miljarder kronor – på mindre än fem år. Ett bevis på att politikerna borde reagera, enligt FN-rapportören.

Annons
Läs ocksåFN-rapportörer varnar för Hembla som fastighetsägare

– Det behövs en nationell strategi för rättigheten att ha någonstans att bo till en överkomlig kostnad. Hyrorna måste sättas i relation till människors inkomster, inte marknaden. Kapitalets makt är stark, men det är också människornas.

Knackade på. Leilani Farha fick bland annat se hur eftersatt det inre underhållet är i lägenheter som inte konceptrenoverats.

Under rundvandringen i Husby fick Leilani Fahra se exempel på vilket skick som lägenheter som inte renoverats är i. Kakel som ramlat ner på en hyresgästs spis och där hyresgästen skaffat en annan spis själv, råttor som springer i området, samtidigt som oljudet av bilandet av betong hörs över gården. Ännu en lägenhet renoveras och hyran kommer att höjas kraftigt. Även om Hemblas metoder är kritiserade begås inget brott mot lagar eller avtal.

– Kanske måste lagarna ändras så att människors rättigheter får större betydelse än rätten att tjäna maximalt med pengar.

Läs ocksåStora löften när Malmö ansluter sig till global bostadsrörelse
Underhåll var god dröj. I en av lägenheterna hade kakel rasat ner i köket. Spishällen gick sönder och då fick hyresgästen skaffa en annan spis själv.

Fenomenet är inget nytt och inget unikt för Sverige. Fastighetsspekulation på de fattigast bekostnad sker över hela världen. Om detta handlar filmen Push, av filmaren och hyresgästen Fredrik Gertten. I filmen får vi följa Leilani Farhas arbete för att bostaden ska bli en mänsklig rättighet. Efter besöket i Husby åkte sällskapet vidare till riksdagen för att visa Push för riksdagens ledamöter.

Annons

Efter folkliga protester är exempelvis Danmark och Tyskland på gång med politiska beslut för att stoppa kraftiga hyreshöjningar. I Sverige finns varken några sådana planer eller protester.

– Var är aktivismen i Sverige. Jag ser den i andra länder, frågar sig Leilani Farha.

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.