FN-rapportör ger Akelius svidande kritik
De var först i Sverige med att i stor skala ägna sig åt så kallade konceptrenoveringar. Det vill säga att topprenovera lägenheter så fort en hyresgäst flyttar. På så vis har Akelius, och många andra större privata bostadsbolag, kunnat höja både hyran och värdet på fastigheterna kraftigt, visar en granskning som Hem & Hyra gjorde i höstas. Det handlar om miljarder.
Numera har Akelius sålt många av sina fastigheter i Sverige för att ägna sig åt att köpa och renovera bostäder i internationella storstäder.
Deras sätt att behandla hyresgäster får nu svidande kritik av Leilani Farha, som besökte Sverige i höstas och var uppdrag som FN-rapportör vi får följa i filmen Push.
”Akelius bryter mot mänskliga rättigheter med sin aggressiva modell för att driva upp vinsterna. De har skapat en fientlig miljö för sina hyresgäster genom en allvarlig försämring av bostadsförhållandena, högre hyror och ökad risk eller hot om utkastning”, skriver Leilani Farha i ett pressmeddelande.
I dag Akelius har 44 000 lägenheter, varav cirka 12 000 i Sverige. Leilani Farha berättar om hur renoveringarna på vissa håll i världen lämnat människor som bor på osäkra byggplatser i månader och ibland utan rinnande vatten och centralvärme. ”Vissa hyresgäster har också blivit hotade med utkastning för att möjliggöra ytterligare renoveringar,” säger Leilani Farha.
Att Akelius också gjort sig kända för att skänka stora summor till välgörenhet, blidkar inte FN-rapportören. ”Akelius affärsmodell trampar på mänskliga rättigheter och minskar möjligheterna till att hitta en hyresrätt med överkomlig hyra”, skriver Leilani Farha, som inom kort lämnar sitt uppdrag.
Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, berättar att man inom kort kommer släppa en utredning där man kartlagt fenomenet konceptrenoveringar i Sverige.
– Hyresgästers rätt att bo är såväl en mänsklig rättighet som en social rättighet enligt svensk lag. Det borde sättas in krafttag mot aktörer som hotar denna rättighet, säger Erik Elmgren.