Folkfest när Hyresgästföreningen kampanjade i Munkedal
Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg har satsat stort på den nationella kampanjveckan. Det är massor av evenemang runt om i regionen under hela veckan och på onsdagseftermiddagen var det bland annat Munkedals tur. Här blandas fiskdamm för barnen med kaffeservering för de vuxna. Denis Demirovic har fullt upp med att grilla korv till alla som vill ha. Gert Olsson som skött inköpen är nästan orolig att korvarna inte ska räcka.
– Jag trodde väl aldrig att det skulle komma så många, säger han, och berättar att han packat godispåsar till fiskdammen och sett till att förbereda för kampanjdagen.
– Jag är ju kassör så jag får stå för handlingen, säger han och serverar några kvinnor kaffe och kakor.
Vid tidigare kampanjer har tjänstemännen vid regionkontoret stått för arrangemangen och lokalföreningarna har ställt upp och hjälpt till. Nu har man gjort tvärt om. De lokala hyresgästföreningarna runt om i regionen har fått brev med uppmaningen att komma med önskemål om vad man vill ha hjälp med från regionkontorets personal. Brevet gick ut till 54 lokala hyresgästföreningar och tio arbetsgrupper. 20 nappade och ville gärna ha stöttning för olika arrangemang under kampanjveckan. I Munkedal var det quiz, fiskedamm, korvgrillning och fika. Och det var ett mycket populärt initiativ.
– Ja, det är så kul att se att det kommer så många, säger Anette Thorén, som själv inte varit så aktiv i Hyresgästföreningen tidigare, men som nu är med i arrangörsstaben.
– Jag tycker det är bra att man får lite mer information om vad som händer med vårt boende, och det är kul att jobba tillsammans för sig själv och för sina grannar, säger hon.
Anette Thorén är mycket nöjd med sin hyresvärd, kommunala Munkbo, och säger att bolagets nye vd verkar vara engagerad och visar en vilja att lära sig vad hyresgästerna vill och önskar.
Syftet med kampanjveckan är både att sprida information om Hyresgästföreningen i hela landet, få fler medlemmar och att bilda opinion mot orättvisan för olika boendeformer. Hyresgästföreningen jobbar aktivt, men inte partipolitiskt för att politikerna ska sätta stopp för orättvisorna i bostadspolitiken.
– Totalt ska vi genomföra 1 000 samtal fram till valet och vi har inte specificerat hur många av dem som ska ske under vecka 20. Men vi kommer att nå målet med råge eftersom vi redan kommit upp i det antalet, berättar Anna Tokcan, kommunikatör för Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
– Vårt syfte är att prata med hyresgäster om våra prioriterade valfrågor och betona vikten av att gå och rösta. Men vi passar också på att stärka banden med de förtroendevalda. Det är viktigt att ha med sig att vi driver bostadspolitik för hyrestrygghet och mot bo-orättvisan men Hyresgästföreningen är inte kopplat till något politiskt parti. Vi talar inte om för folk vilket parti de ska rösta på men vi informerar om problem, orättvisor, förslag och lösningar som rör boendet, säger Anna Tokcan.
– Ja, politik är viktigt, säger Adnan Berisha. Jag är inte så insatt, men förstår att jag måste läsa på inför valet i september. Det handlar om mina barns framtid. så det är bra att Hyresgästföreningen ordnar en sådan här dag.
Och Adam Martinsson höll med. Han berättar att han tycker att de som hyr sitt boende måste få samma rättigheter som de som äger sina lägenheter.
– Det är ju inte klokt att det är så orättvist, säger han och skakar på huvudet.
Hyresgäster har också chansen att ta upp egna problem i sitt boende och Hyresgästföreningens representanter ordnar då kontakt med rätt personer inom organisationen, så att hyresgästerna ska få rätt svar.
Nioårige Ahmed Mohammed brydde sig inte så mycket om bostadspolitiken eller hyresgästfrågor, men han var nöjd med evenemanget som gav honom chans att träffa kompisarna på gården, spela lite fotboll och dessutom dra upp en godispåse i fiskdammen.
–Ja, det var nog bra att vi la lappar i brevlådorna istället för att bara sätta upp dem i trappuppgångarna, säger Anette Thorén. Där är det så lätt att missa dem. Nu tror jag att alla här i området har sett brevet och det visar sig ju att många ville komma. Det är jättekul att se.
För att ha rösträtt i kommunval måste man vara införd i röstlängden för den specifika kommunens val. Alla svenska, isländska, norska och EU-lands medborgare som har fyllt 18 år senast på valdagen förs per automatik in i röstlängden för valet i den kommun där de är folkbokförda 30 dagar innan valet. Detta gäller även medborgare i andra länder och statslösa som har fyllt 18 år senast på valdagen, som varit folkbokförda i Sverige tre år i följd före valdagen och som nu är folkbokförda i kommunen