Folkrörelsen fortsätter minska
2014 rapporterade Hem & Hyra om allt färre aktiva i Hyresgästföreningen. På tio år, 2003–2013, hade över hälften av antalet förtroendevalda försvunnit i Östergötland och på Gotland. Nu visar nya siffror från i år att nedgången har fortsatt.
Hyresgästföreningen är fortfarande en av landets största folkrörelser med över en halv miljon medlemmar. I dag finns det cirka 9 800 förtroendevalda runt om i landet som exempelvis förhandlar hyror, driver frågor i bostadsområden eller inom bostadspolitik.
Men de senaste femton åren har de blivit allt färre. Sedan 2003 har antalet förtroendevalda i landet minskat med cirka 6 500 personer, en nedgång med 66 procent. I Östergötland fanns det över 800 förtroendevalda 2003. För fem år sedan var de knappt 400 och i år är skaran nere på drygt 200 stycken. Samma utveckling går att se på Gotland, med en nedgång på 63 procent, där cirka 100 personer lämnat sina uppdrag.
Enligt Hyresgästföreningen kan åldern vara en förklaring till nedgången. I region Sydost, som består av Östergötland, Gotland, Blekinge, Kronoberg, Kalmar och Jönköpings län, är medelåldern 61 år och av gruppen på cirka 950 förtroendevalda är det bara 31 stycken som är under 30 år.
– Det har funnits en naturlig avgång. Många av oss som håller på är ålderstigna och det är påfyllningen som vi har legat efter med, förklarar Anita Andersson Landegren, ordförande i Hyresgästföreningen i Norrköping, Söderköping och Finspång.
Trots den negativa utvecklingen ser ändå Hyresgästföreningen hoppfullt på situationen.
– Jag känner ingen oro faktiskt. Jag tycker det finns en ljusning. Det har bildats fler lokala föreningar nu, nere på Höglandet och på Gotland och lite här och var faktiskt. Det gäller att öppna upp för nya, det är A och O, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen i region Sydost.
Vad är det som gjort att ni lyckats på dessa platser?
– Vi är ute, så enkelt är det. Man hittar inga nya förtroendevalda på kontoret, de finns ute i bostadsområdena. Det gäller att vara ute mer. Det gäller att skapa förutsättningar för det, att man inte skapar en massa byråkrati så att man låser fast folk på kontoren, förklarar Björn Johansson.
Enligt Johansson arbetar regionen mer aktivt med att få fler förtroendevalda, särskilt yngre och personer med annan etnisk bakgrund. I våras bildade regionstyrelsen en arbetsgrupp som ska ge förslag på åtgärder.
– Vi ska bland annat prova att ha årsmöten via nätet. Förslagsvis på ett ställe där det inte finns någon föreningsstyrelse i dag. Det är spännande att prova och kanske kan leda till att andra vill engagera sig, säger Björn Johansson.
Hur tror du läget ser ut om fem år?
– Jag hoppas att vi blivit fler, det måste vi bli.