Annons

För ung för seniorboende och en halv miljon i skulder – får ändå ta över mammans kontrakt

Uppsala Efter att mamman gått bort ville dottern bo kvar i lägenheten och ta över hyreskontraktet. Uppsalahem nekade med motiveringen att dottern har skulder på över en halv miljon kronor och inte har åldern inne för 65- plusboende. Men hyresnämnden resonerade annorlunda och låter nu dottern få bo kvar i lägenheten.
Man i rutig skjorta står lutad mot ett balkongräcke. I bakgrunden stadsmiljö.
Foto: Petra Marandi Roos/Monika Steczkó
Hyresgästföreningens jurist Erik Ahlsten företrädde dödsboet i hyresnämnden.

Kvinnan hade bott tillsammans med sin mamma i lägenheten i Uppsala i sju-åtta år. När mamman gick bort ansökte kvinnan om att få ta över kontraktet, vilket hyresvärden Uppsalahem sa nej till. De anser inte att hon har ”skyddsvärt intresse av bostaden” och sa upp henne till den sista augusti i fjol. Detta trots att hon med råge uppfyller det som brukar gälla för att få ta över ett kontrakt – att ha bott tillsammans med kontraktsinnehavaren i minst tre år. 

Skulder på över en halv miljon

Dottern, som är i 50-årsåldern, har skulder registrerade hos Kronofogden på över en halv miljon kronor. Skulderna är inte bostadsrelaterade, men gör ändå att Uppsalahem tycker att hon är olämplig som hyresgäst. Uppsalahem tycker inte heller att kvinnan lever upp till kriterierna för att få bo i lägenheten. Fastigheten är ett 65-plusboende och kvinnan har inte ens fyllt 60 än.

Kronofogden
Kvinnan som vill ta över hyreskontraktet efter sin mamma har skulder till Kronofogden på över en halv miljon kronor.

Fastigheten har dock inte varit 65-plusboende så länge. När Uppsalahem köpte den 2022 var den avsedd för 55 plus och hyrdes ut som ett sådant boende.

Uppsalahem gjorde anpassningar för målgruppen personer över 65 år – som att höja inomhustemperaturen och göra lägenheterna mer lättillgängliga. Lägsta ålder för att få hyra där höjdes då till 65 år.

Annons

Har fast jobb

I början på januari i år var ärendet uppe i hyresnämnden. Kvinnans juridiska ombud var Erik Ahlsten från Hyresgästföreningen.

Som argument framförde han att kvinnan har fast anställning och ska ansöka om skuldsanering. Han tyckte även att de hyresvillkor som gällde när hon flyttade in – 55 plus, ska gälla även nu.

– Det finns inget i själva avtalet som säger att det finns några särskilda villkor för att bo där. Uppsalahem har inte heller gjort några särskilda anpassningar för att man till exempel lättare ska kunna ta sig fram med en rollator, utan det är en helt vanlig lägenhet, säger han.

Annons

Hyresnämnden ställer sig på hyresgästens sida och låter henne bo kvar. De håller med om att samma hyresvillkor som när kvinnan flyttade in bör gälla – det vill säga att man ska ha fyllt 55 år. Angående skulden konstaterar hyresnämnden att den visserligen är stor. Men eftersom den inte har något med boende att göra bör Uppsalahem acceptera henne som hyresgäst, tycker nämnden.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.
Fakta: Överlåtelse av hyreskontrakt

Du som ska överlåta bostaden ska ha haft gemensamt hushåll med den närstående som ska ta över. Ni ska dessutom ha använt lägenheten gemensamt.

Ni ska ha bott tillsammans under en minst tre år, men ibland kan det räcka med kortare tid. Ett exempel på det är om hyresgästen oväntat går bort och det står klart att ni annars skulle ha bott tillsammans i cirka tre år eller längre.

Den som ska ta över lägenheten ska vara godtagbar som hyresgäst, det vill säga vara skötsam och kunna betala hyran.

Källa: Sveriges domstolar

Läs också Därför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss” Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös Nytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskön Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.