Annons

Föräldrar hotas av vräkning efter sonens blåljussabotage

Göteborg Tonårssonen och hans gäng sprider oro i stadsdelen och grips gång på gång av polis. Värden har svarat med att säga upp hans föräldrar. Hittills har pappans argument räddat familjens hem, men värden ger inte upp.
Polisutryckning med påslagna blåljus.
Foto: Anders Paulsson

Mitt i vintern rycker polisen ut till ett hyreshus i ett av Göteborgs särskilt utsatta områden. Ett ungdomsgäng väsnas och skräpar ner, och vägrar lämna platsen trots polisens uppmaning. Plötsligt kastar någon en sten mot polisbilen. Kvällen slutar med att en 17-åring körs hem av uniformerad ordningsmakt. Senare konstaterar patrullen att föräldrarna inte verkar ta situationen på allvar.

Några veckor senare är det oroligt i stadsdelen igen. Flera bilar brinner. 17-åringen är där. Tillsammans med flera andra kastar han saker på väktare som jobbar åt hyresvärden. Han bedöms utgöra en allvarlig fara för den allmänna ordningen och grips av polis.

Läs ocksåUppgav falska uppgifter – måste flytta och blir av med all kötid

Därefter inträffar fler incidenter på kort tid.

  • Tonåringen grips på nytt, även denna gång i närheten av sitt föräldrahem. Han försöker slita sig loss och knuffar på poliserna, som gör en anmälan om våldsamt motstånd.
  • Han försöker skjuta ner polisens drönare med en fotboll, och vägrar lyda polisens uppmaning om att lämna området.
  • Fastighetsägarens väktare nekar tonåringen och några andra ungdomar att komma in i ett hyreshus där väktarna vet att de inte bor. En hotfull situation uppstår, väktarna måste trycka undan ungdomarna för att freda sig. När en av väktarna tillkallar polis säger en av tonåringarna att han är beväpnad.
17-åringen ska ha försökt skjuta ner polisens drönare med en fotboll. Bilden föreställer inte samma drönare.

Två dagar senare sitter 17-åringens pappa i möte med hyresvärden. Han får veta att hans son varit pådrivande i blåljussabotage, skadegörelse och hot mot värdens personal. Pappan får en skriftlig anmodan om att se till att det inte händer igen, eftersom han som hyresgäst är ansvarig för dem som bor i hans hushåll.

Senare, när hyreskontraktet blivit en fråga för hyresnämnden, ska pappan förklara att mötet fick honom att inse allvaret i anklagelserna. Föräldrarna bestämmer att sonen måste lämna familjens lägenhet. Enligt dem flyttar han ut framåt sommaren, till en släkting inne i stan.

Läs ocksåHyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvarBilden visar en bok av hyreslagen, en silhuettbild av en man och en skärmdump från mannens p-bot. Bilden är ett montage.

Hotar att skjuta ihjäl en polis

Ett tag är det lugnt, ända till tidig höst. Då grips tonårssonen på nytt av polis, i föräldrarnas kvarter. Han blir arg och säger att han ”ska döda och skjuta en polisman” i samband med ingripande.

En vecka senare ertappas han och några kompisar när de hanterar droger i ett av trapphusen. En hyresgäst med två små barn hamnar mitt i situationen och är enligt värdens personal ”väldigt stressad och påtagligt rädd för ungdomarna”. När personalen går därifrån för att ringa polis säger tonårssonen: ”Kommer polisen nu, då vet jag att det är du, då hittar jag dig”. Åklagare inleder senare en förundersökning om bland annat övergrepp i rättssak.

Annons
Polisen ingriper gång på gång.

Och så där fortsätter det. Tonårssonen stoppas gång på gång, av polis och fastighetsägare. I oktober söker han och en kompis självmant upp hyresvärdens personal. De vill veta varför bolaget ringer polisen hela tiden, och hävdar att det är samma person varje gång. Sonen säger att personen i fråga ska passa sig, att han kan lämna en bomb vid personens hemadress och att sådana är enkla att köpa på nätet.

Sedan får föräldrarna en uppsägning i brevlådan. Enligt dem är sonen fortfarande utflyttad. Vid det här laget är han visserligen tillbaka i sin gamla stadsdel, men han bor en bit bort. Föräldrarna kontaktar Hyresgästföreningen för att få hjälp att behålla lägenheten, som varit familjens hem under sonens hela uppväxt.

Grips hemma hos föräldrarna

Innan hyresnämnden hinner pröva frågan åker polisen ut på ett nytt larm, till föräldrarnas eget hyreshus. De hittar droger avsedda för försäljning i cykelrummet, och misstänker den unge mannen. Polisen hittar honom uppe i föräldrarnas lägenhet. Han förhörs och tas in till polishuset, men släpps snart.

Samma kväll krossas grannens fönster både på fram- och baksidan. Grannen tror att det är sonens verk. Senare ska ynglingen ha spottat på grannens dörr ett flertal gånger och kallat grannen ”jävla golare”. Han uppges också ha hotat att bränna ner grannens hem.

Läs ocksåViktigt brev går inte att hitta - vd tvingas betala anställds hyrorHänder som håller sedlar och översiktsbild över Malmö.
Grannens rutor krossades på båda sidor om huset. Vem som gjorde det är inte klarlagt.
Grannens rutor krossades på båda sidor om huset. Vem som gjorde det är inte klarlagt.

När det blir dags för sammanträde i hyresnämnden kämpar föräldrarna för att ändå få behålla sin lägenhet. Pappan vet att sonen haft mycket samröre med polisen, och att det ofta skett i närheten av familjens hemadress.

Men sonen har bekanta i ett hus ett par hundra meter bort, och där är det inte lätt för pappan att styra hans beteende. Sonen har inte stört någon av familjens egna grannar, enligt pappan. Han säger också att föräldrarna sökt hjälp hos sociala myndigheter för sin son. De fick en kontaktperson, men därefter ska inget mer ha hänt.

Annons

Hälsar bara på för att äta middag

Föräldrarna säger sig ha tagit väldigt allvarligt på varningarna från polisen och hyresvärden. Därför har sonen inga egna nycklar till deras lägenhet. Han hälsar bara på ibland, för att äta middag. Så var det den där dagen i våras när polisen kom och grep sonen i deras hem.

Enligt pappan krossades grannens fönster medan sonen fortfarande satt i polishuset. Vad hans vänner eventuellt gör kan han som pappa inte ta ansvar för. Sonen är heller inte åtalad. Med hjälp av Hyresgästföreningen menar föräldrarna att de gjort vad de kunnat för att stävja stöket.

Hyresvärden argumenterar å sin sida för att tonårssonen orsakat upprepade och allvarliga störningar för både grannar och värdens personal. Men hyresnämnden tycker inte att bevisningen håller, särskilt som både sonen och föräldrarna protesterar mot beskrivningen. Nämnden tror på familjens berättelse.

Eftersom de flesta händelserna har skett en bit bort från föräldrarnas lägenhet anser hyresnämnden att föräldrarna inte bär något hyresrättsligt ansvar för sonens agerande. De har vidtagit rättelse genom att få sonen att flytta ut, och får alltså bo kvar tills vidare.

Hur det verkligen blir är dock ännu inte avgjort. Beslutet är överklagat till Svea hovrätt.

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Allt vanligare att hyresgäster överger lägenheter: ”Fanns bara skräp, en tv och en mikro kvar”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.