Föräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphuset
En vinterkväll körs en 17-åring hem till föräldrarna av uniformerad polis. Han har omhändertagits vid ett hyreshus i närheten, där ett polisingripande slutat med att ett ungdomsgäng kastat sten mot polisbilen.
Det är inte första gången som 17-åringen är inblandad i stök i sina hemkvarter, i ett av Göteborgs särskilt utsatta områden. Men patrullen som kör hem honom konstaterar att föräldrarna inte verkar ta situationen på allvar.
Hem & Hyra har tidigare berättat om hur tonårssonens beteende till slut fått hyresvärden att säga upp föräldrarna. Men hyresnämnden stoppade uppsägningen, bland annat eftersom sonen inte hade åtalats för några brott. Hyresnämnden ansåg inte att bevisningen höll utan valde i stället att tro på familjens berättelse.
När målet nu avgjorts i hovrätten är läget ett annat. Parallellt med prövningen i hyresnämnden har problemen kring familjen nämligen fortsatt.
Vid två tillfällen har tonårssonen hotat grannar i föräldrarnas trappuppgång med att han ska bränna ner deras hem. Vid flera tillfällen har han också spottat på grannarnas lägenhetsdörrar.
I höstas gav sig den unge mannen på en besökare som skulle hälsa på en anhörig i det aktuella trapphuset. Besökaren fick ta emot ett flertal slag och sparkar, även efter att ha fallit till marken.
Dömd för misshandel och olaga hot
I vintras dömdes tonårssonen till fängelse i Göteborgs tingsrätt för en rad brott, bland annat misshandeln samt för två fall av ofredande och två fall av olaga hot riktade mot grannar. Domen tar också upp övergrepp i rättssak gentemot trygghetschefen på det bostadsbolag som föräldrarna hyr av.
Enligt hovrätten handlar detta om särskilt allvarliga störningar i boendet. ”Grannarna är så oroliga att de inte vågar gå ut med soporna eller för att röka på gården på grund av NNs beteende”, beskriver hyresvärden i hovrättens beslut.
Hyresvärden har också kunnat visa att sonen haft fri tillgång till husets allmänna utrymmen, tvärtemot vad hans pappa har bedyrat. Han har hängt med kompisar i husets källare, och inpasseringsloggar visar att den elektroniska taggen han använt hör till föräldrarnas lägenhet.
Föräldrarna menar att de har haft en besvärlig situation med sin son. De har pratat med både polis och hyresvärd om sonens agerande, och skickat honom utomlands en tid för att få bort honom från hans gäng.
Men när han kom hem fortsatte problemen. Då fick han flytta hem till släktingar på andra håll i stan. Men sonen dök ändå upp hemma i sitt gamla bostadsområde, och föräldrarna har inte velat neka honom att då och då komma hem för att äta middag.
Hur sonen kommit över en nyckel vet de inte, men enligt pappan finns risk finns att han har fått tag i den på ett otillbörligt sätt.
Nu vräks föräldrarna med omedelbar verkan
Hovrätten valde att hålla muntlig förhandling, vilket är ovanligt när det gäller hyresfall. Pappan fick chans att komma till tals på nytt. Hovrätten har också hört flera vittnen, dock inga grannar eftersom de är rädda att råka illa ut.
Och nu visar det sig att brottmålsdomen om misshandel, ofredande och olaga hot i föräldrarnas trapphus blir för mycket. Hovrätten river upp hyresnämndens friande beslut, och godkänner att föräldrarna vräks.
Mamman får heller inte överta kontraktet, eftersom hovrätten ser en påtaglig risk att störningarna bara skulle fortsätta. Därmed måste familjen flytta genast.
Pappan har sagt att föräldrarna tagit sitt ansvar genom att få sonen att flytta ut. Men domstolen anser det bevisat att sonen har tillåtits vara i lägenheten i större utsträckning än vad pappan har medgett.
Både grannar och fastighetsägare har ofta sett honom vid huset, och polisen har gjort flera tillslag mot lägenheten för att få tag i sonen. Pappan har fått flera varningar från både polis och hyresvärd och till slut blivit uppsagd, och ändå har ytterligare händelser inträffat efter det. Han anses därmed inte ha tagit sitt tillsynsansvar.
Domen kan inte överklagas.
- Enligt hyreslagen får en hyresgäst inte utsätta omgivningen för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller försämra grannarnas bostadsmiljö i en utsträckning som de inte rimligen ska behöva tåla.
- Hyresgästen ansvarar för alla som hör till det egna hushållet. Det gäller även besökare, inneboende och folk som är där för att utföra arbete för hyresgästens räkning.
Förra sommaren öppnade den tidigare S-regeringen upp för hårdare lagar mot hyresgäster genom en utredning.
Sedan dess har Tidöpartierna med justitieminister Gunnar Strömmer (M) i spetsen skärpt direktivet ytterligare. Nu ska utredningen även undersöka möjligheterna att vräka föräldrar till barn under 18 år som begår brott där de bor. Tidigare gällde utredningen endast vuxna.
Som lagen är skriven i dag krävs att brott klassas som störningar för att hyresgäster ska kunna förlora hyreskontrakt, eller att själva lägenheten använts som ett verktyg i pågående brottslighet. Utredningen tittar nu på brottslighet som sker i hela bostadsområden.
Hem & Hyra har i en granskning spanat in i framtiden och hittat hushållen som är i riskzonen. Läs mer här.
Ett färdigt förslag på eventuella lagändringar ska lämnas över till regeringen i höst.