Annons

Föräldrarna skapar trygghet i Ryd

Linköping Bränder och rån gjorde stadsdelen Ryd i Linköping till en otrygg plats. Hem & Hyra träffar föräldrarna som tog upp kampen för sina kvarter. Varje helg ger de sig ut i mörkret.

Det är skymning i bostadsområdet Ryd en blåsig och regnig dag. I en för samtalet lånad lokal hos Stångåstaden sitter några hyresgäster och berättar om vad de gör för att skapa trygghet där de bor. De engagerade sig för några år sedan efter oroligheter i området.

– Det var ett stormöte med polisen som beskrev alla händelser. Vi tänkte – vad kan vi göra i samhället och hur kan man lugna ner i området. Vi började nattvandra, berättar Nuro Hassan Mohamed.

Läs ocksåSexbarnsfamilj hotades med vräkning - av kommunen som fixat kontraktetEfter ett tufft år står det klart att Jimmy och barnen får bo kvar – på prov.

Hon och andra vuxna började spontant att tillsammans röra sig ute på kvällar och nätter. De ville veta vad som pågick utomhus efter mörkrets inbrott.

– Sedan bildade vi Ryds föräldraförening som hjälper och jobbar för ungdomar och barn, med till exempel aktiviteter som fotboll eller basket. Vi gör nattvandringar här i Ryd tre dagar i veckan. På fredag, lördag och söndag. På sommaren går vi ibland hela veckan, för ungdomarna har sommarlov, berättar Abdirahman Haji Ismail som är ordförande i Ryds föräldraförening.

Det handlar om uppsökande arbete där de möter ungdomarna i deras vardag och skapar relationer. Nattvandrarnas roll är att vara stabila vuxna förebilder och ha ett samarbete med polis, skola och socialtjänst om de ser att unga far illa. De visar intresse för ungdomarna genom att prata med dem.

Läs ocksåHemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?"Krossat glas med blod på fönsterkarmen och två hander i handfängsel där en hand är i ett bandage med blod på.

– I början var det jättesvårt, eftersom det är något nytt man testar, men vi fortsatte att prata och det kändes som att vi kom närmare ungdomarna. Nu känner de oss och de känner sig trygga när vi är där, säger Nuro Hassan Mohamed.

Nattvandrarna menar att många vuxna är ovetande om vad som händer i Ryd och föreningen pratar även med föräldrar.

Annons

– Vi kan inte nå alla men några i alla fall. Vi säger till dem att kom till centrum, kom och se vad ditt barn gör, säger Nuro Hassan Mohamed.

Läs ocksåKändispolisen Nadim Ghazale tröttnade på att "släcka bränder" – blev nattvandrarchefNadim Ghazale, före detta polis som nu blivit verksamhetschef för Nattvandring.nu.
Det blivit mindre stökigt i Ryd, tycker Noru Hassan Mohamed.

Nattvandrarna lämnar värmen inomhus och ger sig ut. Ju närmare Ryds centrum de kommer, desto fler människor är i rörelse. Nuro Hassan Mohamed blir stående med några unga killar och pratar. Det märks att hon och de andra nattvandrarna är väl profilerade bland ungdomarna. De hejar och vinkar åt många.

Föreningen vill kunna ordna läxhjälp och ha en plats där ungdomar kan komma in i värmen.

– Ungdomarna vill träffa varandra, men det finns ingenstans hemma för de bor trångt och de hänger utomhus på olika ställen i stället. Men vi har ingen lokal, säger Nuro Hassan Mohamed och berättar att de har bett om hjälp av politiker och det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden.

Anando Mesic på Stångåstaden är stadsdelsutvecklare i Ryd. Han menar att bolaget jobbar för att hitta en lösning.

– Frågan står på agendan och vi tittar på alla alternativ som finns. Vi kommer lösa det på sikt, men hur och när vet vi inte just nu, säger Anando Mesic.

Annons

Bostadsbolaget satsar också på trygghet och har anställt ett antal trygghetsvärdar, varav några också är nattvandrare i föräldraföreningen. Grupperna är ute växelvis. Anando Mesic tror att flera olika insatser tillsammans har ökat trivseln i området.

– Nattvandrarna betyder att vi har flera ögon ute. Föreningen är ett väldigt bra initiativ och man ser att de är villiga att förändra något, säger Anando Mesic.

Nuro Hassan Mohamed är en av nattvandrarna som också är anställd av Stångåstaden som trygghetsvärd.

– Det känns att vi gemensamt har lyckats med mycket. Jag tycker att Ryd har blivit mycket, mycket lugnare, säger hon och ler.

Fakta: Prisad förening
  • Föräldraföreningen Ryd fick 2018 Tryggvepriset, som delas ut av den kommunala hyresvärden Stångåstaden. Linköpings kommun, Hyresgästföreningen, polisen och räddningstjänst står också bakom priset.
  • Det delas ut årligen sedan 2001 på Tryggves namnsdag 25 september.
  • Utmärkelsen går till någon eller några som bidrar till att skapa trygghet i bostadsområdena.
Fakta: Det här gör föreningen
  • Föräldraföreningen i Ryd nattvandrar varje helg, mellan klockan 20 och 01. Sommartid är föräldrarna ute på nattvandring även under veckorna.
  • De vandrar mellan husen, i källarutrymmen och i Ryds centrum. Syftet är ett tryggare område.
  • Nattvandrarna skapar relationer med ungdomar som de möter ute kvällstid.
Fakta: Tips för nattvandrare
  • Skapa ett schema med flera personer som turas om att nattvandra.
  • Ha en lokal där ni kan träffas och värma er.
  • Gå alltid flera i grupp, minst två personer.
  • Använd reflexväst för att synas i mörkret.
  • Bygg nätverk med ungdomar, men även med till exempel skola, polis och socialen.
Läs också Beordrade attack med handgranat – nu kan hyresgästen tvingas ut: ”Sprider otrygghet” Alice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.