Annons

Förbättrad utemiljö med hjälp av VR-teknik

Karlstad Med hjälp av VR kommer hyresgäster i Kronoparken i Karlstad få chansen att påverka utemiljön i sitt bostadsområde. Hyresgästföreningens satsar 100 000 kronor på den nya tekniken som man hoppas ska leda till bättre boendeinflytande.
Foto: Agera Games
Hyresgästföreningen i Värmland har fått 100 000 kronor för att utveckla VR-teknik för bättre boendeinflytande.

Hyresgästföreningen i Karlstad är först ut av landets föreningar att utveckla VR-teknik som ska ge bättre hyresgästinflyttande.

Med hjälp av tekniken kan man till exempel visa hur ett område eller en lägenhet skulle kunna se ut efter renovering. Men tekniken kan också användas för att titta på områden ur trygghetssynpunkt eller användas vid hyresförhandlingar.

– Det är bara fantasin och ekonomin som sätter gränser för vad detta kan användas till. Vi har tusen idéer på hur det här kan utvecklas men nu måste vi bromsa lite och testa på riktigt innan vi går vidare, säger Elisabeth Myr som är verksamhetsutvecklare i Karlstad.

Och provas ska det. Bostadsområdet Kronoparken kommer vara först ut när hyresgästerna hos den privata hyresvärden Willhem erbjuds möjlighet att lämna synpunkter på utformningen av utemiljön i området.

– Vi fick vetskap om att Willhem ska satsa stort på utemiljön i området och erbjöd oss att vara med. Vi har fotat miljöerna på tre gårdar och där kommer man kunna scanna en QR-kod för att antingen titta i sin mobil eller med Cardboard-glasögon, säger Elisabeth Myr.

Miljön som ses via QR-koden eller webbadressen (se faktaruta nedan) kommer den här gången att vara ganska avskalad och inte presentera färdiga förslag, utan med teknikens hjälp lägga på olika förändringslager som Hyresgästföreningen i Karlstad och företaget Agera Games i Karlstad tagit fram.

– Det här är inte bara en kul grej utan är tänkt att stimulera boende att se alternativ och utifrån det komma med åsikter. Fördelen med den nya tekniken är att den är helt bildbaserad. Det spelar ingen roll vilket språk du talar eller om du kan läsa en planritning utan det här blir mer tillgängligt, säger Albin Ahlstedt Grafman som är utvecklare på Agera Games.

Dessutom ska tekniken gå att använda för alla som har en vanlig smartphone, så det krävs inte några dyra VR-glasögon.

Av de 100 000 kronor som satsas på projektet, kommer hälften från region Mitt som förutom Värmland består av länen Dalarna, Södermanland och Örebro. De övriga 50 000 kronorna kommer från Hyresgästföreningens riksförbund.

Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren hoppas att erfarenheterna från projektet i Karlstad ska kunna användas av föreningar i resten av landet.

–  Det är väldigt spännande med det VR projekt som nu pågår i Karlstad, vi måste testa och se hur teknik kan användas för att underlätta boendes engagemang och möjlighet att påverka sitt bostadsområde. Det vi lär oss i Karlstad kan vi sedan ta med oss i vårt utvecklingsarbete i hela landet. Hyresgästföreningen jobbar med att hitta nya arbetssätt för att vara en modern folkrörelse som fångar upp människors engagemang och en viktig del i det är att använda ny teknik och våga prova nya saker, säger Jonas Nygren.

Hem & Hyra har försökt nå hyresvärden Willhem men utan att lyckas.

Fakta: VR - Virtual reality

VR är engelska och är en förkortning av Virtual reality – virtuell verklighet – som med datateknik simulerar verkliga eller påhittade miljöer.

AR är engelska och är en förkortning av augmented reality – förstärkt verklighet. Tekniken fungerar genom att öka uppfattningen om den nuvarande verkligheten till skillnad från VR som ersätter den verkliga världen med en simulerad.

Källa: Wikipedia

Här kan du testa att kolla runt på de aktuella gårdarna i Kronoparken med din mobil och till exempel cardboard glasögon:

https://www.agera360.com/hgf/karlstad/flojt-och-fagottgatan

  • Gå till upplevelsen via länken
  • Klicka på symbolen för VR-läge
  • Placera telefonen i ”glasögonen”
  • Sätt på glasögonen och titta runt!

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.