Annons

Förbjöd kvinna sällskap och öl hemma – läxas upp rejält av JO

Nyheter Inget nattligt sällskap, ingen alkohol – och påtvingade hembesök med drogkontroller. Det var bara några några av kraven som kvinnan var tvungen att acceptera för att få lov att flytta in. Nu får Södermalms stadsdelsnämnd allvarlig kritik av JO.
Justitieombudsmannen Thomas Norling ser mycket allvarligt på hur dåligt insatt Södermalms stadsdelsnämnd varit i lagar och regler.

Kvinnan i Stockholm hade varit hemlös en längre tid när hon för två år sedan erbjöds en så kallad träningslägenhet. En typ av boende för personer som behöver stöd från socialtjänsten för att klara av att ha ett eget hem.

Målet var att kvinnan skulle vänja sig vid ett självständigt boende, för att i framtiden få chans till en ordinarie bostad.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

Men erbjudandet hade en rad stenhårda villkor. För att hon skulle få flytta in i lägenheten krävde Södermalms stadsdelsnämnd att hon skrev under en särskild överenskommelse.

Avtalet innebar bland annat krav på nykterhetskontroller och hembesök samt att hon var i kontakt med läkare och inte slarvade med medicineringen. Hon fick heller inte lov att ha någon annan boende hos sig – och någon alkohol fick inte förekomma i lägenheten.

Om hon inte följde kraven riskerade hon att förlora bostaden, uppgav socialtjänsten.

Läs ocksåMisshandlade grannen – sägs upp efter 40 år i husetHyreslagen och ett trapphus

Man får inte tvinga en hyresgäst

Kvinnan insåg själv att villkoren var i tuffaste laget och valde att göra en anmälan till Justitieombudsmannen, JO. Nu har granskningen avslutats – och stadsdelsnämnden får frän kritik för sitt agerande.

Stora delar av kraven står i strid med regeringsformens bestämmelser och saknar stöd i lagen, fastslår JO. Att tvinga en människa till läkarkontakt och medicinering strider mot patientens rätt till självbestämmande, och det är heller inte tillåtet att påtvinga någon drogtest eller hembesök.

”Det finns inte någon bestämmelse som ger socialtjänsten rätt att gå in i en enskilds bostad, oavsett vad syftet med detta skulle vara”, skriver JO.

Annons
Läs ocksåFastighetsskötare hotade misshandlad kvinna: "Kommer se till att du står utan bostad"
Ingen får lov att gå in i din lägenhet utan tillåtelse

Det är heller inte möjligt för en myndighet att begränsa rätten för anhöriga att hälsa på – och att neka någon rätt till samvaro i hemmet kan strida mot Europakonventionen.

Därtill har alla enligt hyreslagen rätt att ha inneboende – en lag som övertrumfar alla andra tänkbara bestämmelser.

– Min granskning tyder på att nämnden saknar tillräcklig kunskap om regelverket. Jag ser med allvar på bristerna i detta avseende, konstaterar justitieombudsmannen Thomas Norling.

”Skulle inte ha funnits med”

Även Södermalms stadsdelsnämnd medger att villkoren i överenskommelsen varit för skarpt formulerade – då de tolkats som absoluta krav för att bo kvar. Något som inte är förenligt med svensk lag.

”Planen kan ge intryck av att hyreskontraktet kan sägas upp bland annat vid misskött medicinering. Villkoren i dessa delar skulle rätteligen inte ha funnits med”, skriver nämnden.

Även Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg är förvånad över att en svensk myndighet inte har bättre koll på vilka lagar som gäller.

– Även om avsikten är god, att man vill hjälpa någon att klara sitt boende, måste man iaktta gällande regler. Kanske finns det andra, mer lämpliga sätt att ställa krav på personer med missbruksproblematik.

Annons
Vänd dig till försäkringsbolaget, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen
Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Grundläggande rättigheter

Hon understryker att den här typen av ”specialregler” är ogiltiga även under ordinarie omständigheter. En hyresgäst har alltid en uppsättning grundläggande rättigheter – som inte går att förhandla bort.

– En hyresvärd kan inte teckna vilka avtal som helst, hyreslagen är tvingande till hyresgästens fördel. Problemet är att folk kanske inte känner till detta och känner sig tvingade att följa reglerna.

Två saker som vissa värdar ibland vill försöka förbjuda är inneboende och husdjur. Men här väger alltså hyreslagen tyngst – även om man signerat ett avtal.

– Många känner kanske press att de måste skriva på, för att lägenheten annars går till någon annan. Men i den mån det är möjligt ska du alltid försöka ta reda på så mycket du kan om dina rättigheter innan, säger Susanna Skogsberg.

Om värden vill inskränka din lagstadgade frihet som hyresgäst eller till och med hotar med vräkning går det att vända sig till hyresnämnden.

Fakta: Några av dina rättigheter
  • Du har rätt att neka din hyresvärd tillträde till lägenheten om inte besöket föranmälts innan.
  • Du har rätt till inneboende utan att be om lov.
  • Besök från anhöriga kan inte begränsas – och du har rätt till respekt för privat- och familjeliv.
  • Du har rätt att ha husdjur såsom katt, hund, fåglar eller liknande – om inte huset är avsett för allergiker.
  • Du har rätt att sätta personlig prägel på bostaden genom att till exempel måla om – ifall du är förstahandshyresgäst.

Källa: Hyresgästföreningen, JO

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.