Förbo kan dela ut miljoner

Västra Götaland Ska bostadsbolaget Förbo betala ut 20 miljoner kronor till sina ägare? Ja, tycker politikerna i Mölndal. Nej, säger deras kollegor i Härryda. Nu hänger det på kommunfullmäktige i Lerum och Kungälv hur det blir.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Förbo ägs gemensamt av Härryda, Kungälvs, Lerums och Mölndals kommuner.

I år finns ett förslag från kommunernas kommunalråd om att bolaget ska dela ut 20 miljoner av sina vinstpengar till ägarna.

Läs ocksåKommunerna mjölkar bostadsbolagen – över en halv miljard i värdeöverföringarPengar från allmännyttiga bostadsbolag går bland annat till övervakningskameror och simhall.

Normalt sett tillåts inte så stora vinstöverföringar, men lagen ger möjlighet till undantag för så kallade bostadssociala ändamål. I det här fallet bland annat att bygga tillfälliga bostäder för nyanlända invandrare.

Ska förslaget bli verklighet måste dock en majoritet av ägarna ställa sig bakom det.

Hittills har kommunfullmäktige i Mölndals kommun (som äger 27,6 procent av Förbo) röstat ja.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

Men på sitt sammanträde den 26 mars röstade Härryda kommunfullmäktige nej. Härryda äger 42 procent av Förbo och är största delägare.

Det borgerliga kommunstyret var för ett vinstuttag, men C bröt allianslinjen och röstade nej tillsammans med S, MP, V och SD

Patrik Linde är kommunalråd för S i Härryda.

Läs ocksåHyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

– Det stora problemet i vår kommun är bristen på bostäder. Då tycker vi det är dumt att plocka ut pengar, det är bättre att Förbo använder de pengarna till att bygga mer, säger Patrik Linde.

Nu återstår att se hur Lerum (21,4 procent) och Kungälv (9 procent) ställer sig.

Patrik Linde menar att det är tveksamt om Förbo kan genomföra vinstöverföringen även om det blir ja, med tanke på att den största delägaren sagt nej.

Men Anders Halldén (L), styrelseordförande i Förbo och även han kommunpolitiker i Härryda, håller inte med.

– När fullmäktige i alla fyra kommunerna har röstat får vi sätta oss och titta över det här. Enligt aktiebolagslagen räcker enkel majoritet (50 procent). Om de tre mindre delägarna är för en utdelning så kommer vi att utlysa en extra årsstämma som kan fatta beslut. Däremot är det förstås alltid bekymmersamt med oeniga ägare, det skapar obalans i ett företag, säger Anders Halldén.

20 miljoner kronor är ungefär hundra gånger mer än Förbo normalt delar ut till sina ägare. Trots det menar Anders Halldén att en enskild vinstöverföring är något som bolaget kan hantera och att det inte kommer att drabba några hyresgäster.

– Men om det här skulle bli ett återkommande scenario, där man regelmässigt önskar utdelning varje år, då kommer det att bli svårt att ha en linje för bolaget. Vi tycker att man kan göra bättre saker för pengarna. Den bästa utdelningen till ägarkommunerna är att vi bygger nya bostäder, säger Anders Halldén.

Uttalandet kan ses i ljuset av att Mölndals stad under en lång rad år har plockat ut olagligt mycket pengar ur sitt andra bostadsbolag Mölndalsbostäder. Pengarna har bland annat använts till underhåll av Gunnebo slott.

Hyresgästföreningen har kraftigt motsatt sig det förfarandet, som man anser är en dubbelbeskattning av hyresgästerna. Försök att stoppa uttagen på juridisk väg har dock misslyckats.

LÄS MER:

Hyrespengar går till badhus – här är kommunerna som tömmer sina bolag på miljoner

Läs också Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Var ska alla bo när industriboomen når Mariestad? Hyresgästföreningen är med och leder forskningsprojekt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.