Förbundsstyrelsen: Även SD ska bjudas in
Hyresgästföreningen har haft en kluven inställning till Sverigedemokraterna. Lobbyarbete har riktats mot alla riksdagspartier utom SD och i annonskampanjen ”Tjoho” förra våren var alla partier med – utom SD.
Kritiken lät inte vänta på sig och eftersom Hyresgästföreningen får olika frågor om sin inställning till politiska partier har förbundsstyrelsen nu tagit fram ett slags vägledning.
Den slår fast att alla partier ska behandlas lika. Förbundsordförande Marie Linder vill dock inte kalla det för en svängning i frågan.
– Att Sverigedemokraterna inte fanns med i den annonsen berodde på att de inte hade redovisat någon bostadspolitik. Annonsen gick ut på att peppa politikerna till att driva igenom de förslag de hade och som vi tyckte var bra. Sverigedemokraterna hade ingen politik att stoppa in, säger hon.
Vägledningen kan däremot leda till förändringar lokalt, enligt Marie Linder. Om Hyresgästföreningen till exempel ordnar en bostadspolitisk debatt i en kommun så ska alla partier i kommunfullmäktige få delta framöver.
– Man har gjort lite olika med det i olika delar av landet tidigare. Vi har landat i att om ett parti finns i kommunfullmäktige så är det viktigt att kunna få höra vad det partiet tycker i bostadsfrågan och därför ska de bjudas in.
Gäller det även mer extrema partier, där de är invalda?
– Ja, men man måste också alltid väga in vår värdegrund som säger att man inte ska diskriminera någon. Om de har gjort uttalanden som diskriminerar människor kan det vara ett hinder, säger Marie Linder.
Partibeteckning ska inte heller spela någon roll för vem som kan bli förtroendevald inom Hyresgästföreninen, men alla företrädare måste följa föreningens stadgar, värdegrund och de etiska reglerna fullt ut, påpekar förbundsordföranden. De handlar bland annat om att alla ska ha rätt till en god bostad och att inte göra skillnad på människor på grund av sexuell läggning, etnisk härkomst eller annat.
– Om någon förtroendevald uppfattas som diskriminerande, så är det viktigt att ta en diskussion om det lokalt. Jag tror det görs, men inte så mycket som skulle behövas, säger Marie Linder.
Ur förbundsstyrelsens vägledning i frågor som berör partipolitik:
”Föreningen tar inte ställning för eller emot något parti.”
”I sakfrågor vill vi framför allt arbeta med organisationer och personer som delar våra värderingar och mål om allas rätt till en god bostad.”
”Medlemmarna väljer de representanter de själva vill på våra årsmöten. Men för att kunna företräda Hyresgästföreningen får man inte diskriminera någon på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder och man måste följa våra etiska regler. ”
Sedan 2010 finns rekommenderas de lokala hyresgästföreningarna att inte upplåta lokalerna till politiska partier för deras partiverksamhet.