Annons

Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet”

Älvkarleby Högre hyreskrav, kraftigt minskat underhåll och stoppade stamrenoveringar. De höga räntorna på banklån slår hårt mot bostadsbolagen – och i förlängningen får hyresgästerna ta smällen. Älvkarlebyhus är ett av bolagen som nu försöker hitta sätt att få in mer pengar.
Nathalie Lundberg, halvkroppsporträtt, står med vit vinterjacka och långt hår på sin oskottade parkeringsplats som hon har sagt upp. I bakgrunden till höger en P-skylt, till vänster ett höghus med sol på, i mitten två träd och en envåningsbyggnad. Längre bak bostadshuset i tegel. Höjda parkeringsavgifter är ett av många sätt ränteläget påverkar hyresgästers vardag.
Foto: Petra Marandi Roos
Nathalie Lundberg i Skutskär sa upp sin parkeringsplats när Älvkarlebyhus mer än dubblade avgiften. Höjningen är ett exempel på att bostadsbolagen nu vänder på varje krona för att klara höga räntor och inflation.

”Vad får vi för dessa 100%-höjningar.”, ”Jag sa upp min P-plats. Accepterar inte en höjning på det dubbla…”

Känslorna var upprörda i en lokal Face­book-grupp när Älvkarlebyhus meddelade att de mer än dubblar avgiften för parkeringsplatser med uttag för motorvärmare och inför avgift för alla parkeringar.

Läs ocksåVärden måste fräscha upp köket – eller betala 40 000 kronor

Nathalie Lundberg i Skutskär är en av dem som sa upp sin parkeringsplats när hon fick veta att avgiften skulle ­höjas från 149 till 300 kronor i månaden.

– Det kändes väldigt överdrivet med 300 kronor. Jag har en granne jag brukar prata med och hon tyckte också att det var förjävligt. Hon vet inte hur hon ska göra med sin parkering, säger Nathalie.

Hon jobbar själv inom hemtjänsten och håller på att ta körkort. Hennes bil står nu tillfälligt hos en kompis och sen ska hon flytta den till sin pappa.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Älvkarlebyhus överväger fler avgifter

Håkan Karlsson, vd, Älvkarlebyhus, porträttfoto i mörk kavaj och ljus skjorta, kortklippt cendrefärgat hår. Det höga ränteläget har gjort att Älvkarlebyhus bland annat försöker få in pengar genom höjda parkeringsavgifter.
Håkan Karlsson, vd, Älvkarlebyhus.

Avgiftshöjningen är en direkt följd av de höga räntorna på lån. När ­kostnaderna ökar och Älvkarlebyhus inte får in motsvarande belopp på ­hyreshöjningar försöker de hitta andra inkomstkällor, säger Håkan Karlsson, vd på Älvkarlebyhus. Parkeringsavgifter får de sätta fritt, utan förhandling. Bolaget överväger också att börja ta betalt för fler tjänster.

– Det kan handla om saker vi gjort gratis för hyresgäster, som byte av en glödlampa eller liknande, som vi ­kanske kan få in någon peng på, säger han.

Annons

Älvkarlebyhus jakt på fler inkomstkällor är bara ett exempel på hur ränte­läget påverkar hyresgästers vardag. Ju längre tid som går med höga räntor, desto fler och mer dramatiska konsekvenser kommer det att få.

Läs ocksåDubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”Tvådelad bild: Porträttfoto på Magnus Lager i färgglad rutig skjorta, Hoforshus-skylt på en tegelfasad med fönster. Hyreshöjning Hoforshus 2025

Många minskar underhållet på grund av räntorna

I den enkätundersökning Hem & Hyra har skickat ut till alla kommunala bostadsbolag i Sverige hör Gavlegårdarna, Glada Hudikhem, Faxeholmen, Hoforshus och Nordanstigs Bostäder i Gävleborg, Uppsalahem, Tierpsbyggen och Roslagsbostäder i Uppland och Mimer och Köpings Bostads i Västmanland till dem som svarat att de redan minskat sitt underhåll, eller kommer att göra det.

Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen
Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, tycker inte att hyresgästerna ska behöva drabbas av sämre underhåll.

Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, tycker inte att hyre­sgästerna ska behöva ta smällen för ränteläget genom sämre underhåll.

– Underhåll är något som ingår i ­hyran och som hyresgästerna har ­betalat till. Däremot kan jag förstå om upprustningar skjuts upp något år på grund av kostnadsläget, det är en annan sak, ­säger han.

Mimer har halverat underhållsbudgeten

Bland de bolag som har svarat på Hem & Hyras enkät har Mimer i ­Västerås den femte största låneskulden i landet, 6,8 miljarder kronor. Även sett till skuld per kvadratmeter lägenhet ­ligger Mimer ­relativt högt. Bolaget har nu ­pausat starten av alla nyproduktions- och ­renoveringsprojekt och färdigställer enbart de pågående. Dessutom har Mimer i princip halverat sin underhållsbudget.

Mikael Källqvist, vd på Mimer, står i svart tröja över blå skjorta och med kortklippt grått hår framför en port i glas och metall, i bakgrunden en ljusgul fasad och en trottoar. De höga räntorna har slagit hårt mot Mimer, som bland annat halverat sin underhållsbudget och pausat renoveringsprojekt,
Mikael Källqvist, vd på Mimer i Västerås, säger att bolaget investerade i nybyggen och renoveringsprojekt under åren med låga räntor.

Varför har ni inte stått bättre ­rustade efter de ekonomiskt goda tiderna?
– För att vi har investerat mycket. Under tio år har vi i snitt byggt 170 ­lägenheter om året. Och vi hade ett stort underhållsbehov som vi till stor del har tagit tag i, säger Mikael Källqvist, vd på Mimer, och fortsätter:

Annons

– När jag satt med på hyresför­handlingarna under en rad år förde jag fram argumentet, att är det inte bra om vi har ett lite högre hyresuttag nu, så att vi är bättre rustade när räntan går upp? Men det argumentet avvisades.

Höga räntor bakom Glada Hudikhems minusresultat

Stefan Söderlund, vd, Glada Hudikhem, porträttbild på ansiktet. Han har vit skjorta, grått bakåtkammat hår, är solbränd och ler. I bakgrunden en aprikosfärgad putsad husvägg. Glada Hudikhem gjorde medvetet ett minusresultat 2023 med anledning av räntekostnaderna och inflationen, men kommer behöva skära ner på underhållsbudgeten under 2024.
Stefan Söderlund, vd, Glada Hudikhem.

Glada Hudikhems vd Stefan Söderlund framhåller att hyresgästerna fått valuta för de tidigare låga räntorna.

– Vi nyttjade de goda åren till att återinvestera i våra fastigheter. I princip allting har gått tillbaka till fastigheterna och hyresgästerna, säger han.

Glada Hudikhems räntekostnader för 2023 landade på nästan 23,4 miljoner kronor. 2022 låg de på 9,8 miljoner. Det innebär att det ser ut som att bolaget gör ett minusresultat 2023 på omkring 8,1 miljoner (bokslutet är inte färdigt ännu, så siffran är en uppskattning). Vad Stefan Söderlund känner till har det inte hänt tidigare att bolaget gått back.

– Vi hade i uppdrag från styrelsen att inte försöka kompensera oss genom ­hyror fullt ut och ligga kvar med underhållsåtgärder i paritet med tidigare år, väl medvetna om att det skulle leda till att vi fick ett negativt resultat 2023. Men 2024 är vi tvungna att dra ner på underhållet för att möta kostnads­ökningarna. Sen beror det ju också på hur hyresförhandlingarna går, säger han.

Fakta: Snabb höjning av räntan

Riksbankens styrränta, som i sin tur påverkar räntor för alla lån i Sverige, ökade under 2023 från 2,5 procent i januari till 4 procent i december. Så sent som i början av maj 2022 låg styrräntan på 0 procent.

Fakta: Hyresvärdarnas lån
Bostadsbolag Lån totalt      Lån per kvm
Mimer, Västerås 6,8 miljarder     7 750 kronor
Uppsalahem 6,5 miljarder     5 400 kronor
Gavlegårdarna 3,4 miljarder     3 164 kronor
Roslagsbostäder, Norrtälje 955 miljoner     6 510 kronor
Håbohus 929 miljoner     9 547 kronor
Tierpsbyggen 865 miljoner     7 135 kronor
Köpings Bostads 821 miljoner     3 197 kronor
Glada Hudikhem 818 miljoner     2 578 kronor
Faxeholmen 774 miljoner     4 523 kronor
Sandvikenhus 750 miljoner     2 790 kronor
Östhammarshem 559 miljoner     4 745 kronor
Ljusdalshem 402 miljoner     3 114 kronor
Aefab, Ovanåker 360 miljoner     3 602 kronor
Hoforshus 314 miljoner     inget svar
Älvkarlebyhus 185 miljoner     2 075 kronor
Nordanstigs Bostäder 179 miljoner     3 217 kronor
Kungsör Fastighets 160 miljoner     2 468 kronor
Fakta: Så gjorde vi undersökningen

En enkät skickades ut till alla kommunala bostadsbolag och -stiftelser i Sverige i november 2023. Omkring 40 procent av bolagen svarade. I tabellen ovan redovisas svar som kom in från bolag och stiftelser i Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län, samt Norrtälje kommun.

Läs också 30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller" Så mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.