Annons

Föreningar kan kräva avgift för uthyrning i andra hand

Nyheter Första gången blev de nedröstade - nu vill regeringen på nytt göra det lättare att hyra ut bostadsrätter. I gengäld kan bostadsrättsföreningen ta ut en särskild avgift.

I sin budgetproposition för 2013 presenterade regeringen flera förslag som skulle göra det lättare och mer lönsamt för privatpersoner att hyra ut sina bostadsrätter.

Ett av förslagen har redan blivit verklighet: att man får lov att räkna in marknadsvärdet och kostnader för lägenheten när andrahandshyran ska sättas. Lagändringen har, som Hem & Hyra beskrivit, lett till att det blivit påtagligt dyrare att hyra i andra hand.

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Ett av regeringens förslag gick dock bet: att bostadsrättsinnehavare ska få rätt att hyra ut i andra hand utan föreningens tillstånd.

Under gårdagen överlämnade regeringen en omarbetad lagrådsremiss.

I remissen vidhåller regeringen att det ska vara enklare att hyra ut sin bostadsrätt och föreslår att det ska räcka med att innehavaren ska ha skäl för sin uthyrning – inte beaktansvärda skäl som lagtexten tidigare lytt.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

Vid ett nej från bostadsrättsföreningen ska uthyraren kunna vända sig till hyresnämnden för att få upplåtelsen godkänd.

Annons

Som kompensation för bostadsrättsföreningarnas försvagade ställning föreslår regeringen att de ska ha rätt att ta ut en avgift från innehavaren av lägenheten, i förhållande till hur många kalendermånader bostaden hyrs ut.

Avgiften får motsvara maximalt tio procent av prisbasbeloppet, vilket i dagens läge innebär 4 400 kronor per år. Reglerna för avgiften är dessutom stenhårda. Dröjer bostadsrättshavaren längre än en vecka efter förfallodagen att betala kan styrelsen tvinga personen att flytta från sin bostadsrätt.

Läs ocksåPopsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhetBilden är en split. Den vänstra bilden visar ett brevinkast. Den högra bilden visar en allmän gata i Spanien.

De nya reglerna gör det även möjligt för bostadsrättsinnehavare som tänkt flytta bort en längre tid att hyra ut, och gör det fritt fram att hyra ut till ”närstående” personer.

Orsaken till att regeringen vill mjuka upp reglerna för andrahandsuthyrning är att bostadsbristen försvårar för unga människor att finna ett första hem, samtidigt som människor har svårt att söka sig till en annan ort – vilket försvårar för företag som vill rekrytera.

– Med ett enklare regelverk kan vi se till att en så stor del av bostäderna som möjligt kommer till nytta, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD).

Annons

Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman är skeptisk inför lagförslaget. När det inte ens längre krävs väsentligt skäl att hyra ut blir huvudskälet till att hyra ut att man vill tjäna sig en hacka, resonerar hon.

– Antalet lägenheter kommer visserligen att öka. I takt med att människor ser att de finns pengar att hämta kommer de att utnyttja detta faktum. Det sorgliga är att det är att det alltid finns någon som får betala, och exemplen har visat att det än en gång är de som har svårast att ta sig in på bostadsmarknaden som får betala mest.

Lagen förslås gälla från 1 juli 2014.

Läs också Massuppsägningen kom som en chock – hyresgästen Tobias: ”Visste inte ens att jag hyrde av mellanhand” Bor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.