Annons

Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: ”Nedbrytande”

Nyheter Hotfulla mejl, kameraövervakning och miljonrenoveringar som ingen vill ha. Bostadsrättsföreningen Odenpalatset i Stockholm försöker göra sig av med hyresgäster på flera olika sätt. Bakom allt döljer sig ett investeringsbolag.
Joakim Nyström, Viyada Sungrung och Gunilla Forslund anser att Brf Odenpalatset medvetet försöker få dem att flytta.
Foto: Johan Fyrk, Ida Karlsson, Anders G Warne
Joakim Nyström, Viyada Sungrung och Gunilla Forslund anser att Brf Odenpalatset medvetet försöker få dem att flytta.

Gunilla Forslund flackar med blicken och drar med fingrarna över skärmen på sin mobiltelefon. Sedan läser hon mejlet från ordföranden i bostadsrättsföreningen, där hon misstänks för misshandel och uppmanas att ändra sitt beteende. Annars riskerar hon att vräkas.

– Det känns otryggt och obehagligt att bo här, säger hon.

Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

Fyra gånger så vanligt med vräkningsförsök

I Hem & Hyras granskning om hyresgäster som bor kvar i bostadsrättsföreningar efter ombildning blir det snabbt tydligt att det finns problem för dem som inte köper sitt boende. Våra siffror visar att det är nära fyra gånger så vanligt att de tas till hyresnämnden för att vräkas än vanliga hyresgäster.

Odengatan 60. Här kan flera hyresgäster tvingas till hög hyra efter en renovering.
Odengatan 60. Här kan flera hyresgäster tvingas till hög hyra efter en renovering. Foto: Johan Fyrk

Och när vi tittar vidare på olika tvister där bostadsrättsföreningar vill vräka hyresgäster är det en förening som sticker ut: Odenpalatset i centrala Stockholm, som bildades i slutet av 2019 . Där finns 150 lägenheter  i tre olika fastigheter. Efter ombildningen har lägenhet efter lägenhet blivit till bostadsrätt och 2021 omvandlades 39 hyresrätter . Enligt den senaste årsredovisningen är nu bara 36 av lägenheterna hyresrätter.

Odenpalatset och ett bolag  som man tagit över har fram till i dag försökt vräka 19 hyresgäster i hyresnämnden.  Utöver det har det pågått flera andra processer mot hyresgäster. Föreningen har stoppat lägenhetsbyten och i tre mål har Odenpalatset velat renovera mot hyresgästernas vilja. Sammanlagt 43 nuvarande och tidigare hyresgäster har velat stoppa renoveringarna  för att slippa hyreshöjningar.

Läs ocksåDärför får kvinnan inte hyra ut till hockeyproffs trots "låga krav"En hockeyrink i bakgrunden och två händer i förgrunden. En hand håller ett par nycklar som symboliserar andrahandsuthyrning. Nycklarna är överkryssade.
Gunilla Forslund har fått uppgifter om att hennes månadshyra kan öka med fyra tusen kronor. "Livet skulle bli tråkigt. Jag skulle inte ha råd att göra någonting då", säger hon.
Gunilla Forslund har fått uppgifter om att hennes månadshyra kan öka med fyra tusen kronor. ”Livet skulle bli tråkigt. Jag skulle inte ha råd att göra någonting då”, säger hon. Foto: Johan Fyrk

Hem & Hyra har pratat med flera hyresgäster som på olika sätt tvistar med Odenpalatset. Alla anser att renoveringarna, de stoppade bytena och vräkningshoten görs av en enda anledning: för att få bort hyresgäster och få in pengar via försäljning.

Viyada och Anders övervakades

Vi har tidigare berättat om hyresgästen Viyada Sungrung, som Odenpalatset i hemlighet övervakade och ville säga upp från sitt förstahandskontrakt. Odenpalatset hade anlitat en person som skuggat henne och använde hennes in- och utpasseringar i porten som bevis för att hon inte bott i lägenheten. Men Viyada hade visst bott i sin lägenhet, något som bevisades i rätten och hon fick därför behålla kontraktet.

Vi pratar med ”Anders”, som även han har fått besked om vräkning och anklagas för att inte bo i sin hyreslägenhet. Anders berättar att han jobbar och bor i Stockholm, tillbringar veckodagarna i lägenheten och de helger han kan på Gotland med sin partner och parets gemensamma son.

Läs ocksåNekas hyra ut i andra hand: "Affärsrörelse att hyra ut till hockeyspelare"En Ai-genereradbild föreställandes två händer, två nycklar och en ishall med en klubba och puck.

Odenpalatset har med hjälp av en kamera i porten och ett inpasseringssystem  övervakat Anders och hävdade i hyresnämnden att han inte bott tillräckligt mycket i sin lägenhet – och att han bland annat hyrt ut den till ett äldre par som fångats på bild av kameran.

Men Anders förklarar att paret är hans föräldrar, som städade lägenheten en helg vid en renovering efter en vattenskada. Hyresnämnden trodde inte på Odenpalatsets version och lät Anders bo kvar, men föreningen har överklagat ärendet  för att bli av med honom. Rättsprocesserna har tagit tid och kraft och påverkat Anders och familjen hårt. Han vill därför inte medverka med sitt riktiga namn.

– Det här tar på en psykiskt och det blir nedbrytande. Jag känner mig övervakad, ovälkommen. Det känns olustigt att bo här med allt ljug de håller på med, säger Anders och berättar att representanter för Odenpalatset har kontaktat hans grannar för att de ska berätta hur ofta han befinner sig i lägenheten.

Har du funderat på att ge upp och flytta?

– Ja, jag känner ju inte alls för att vara här längre. Men jag sitter i en rävsax eftersom jag måste ha någonstans att bo.

Gunilla Forslund bjuder på fika i sin trerummare på Surbrunnsgatan, en annan av de lägenheter som ännu inte gjorts om till bostadsrätt.

Annons

– Titta här, säger hon och pekar på de luggslitna tapeterna som hon försökt täcka över med teckningar från barnbarnen.

Det här tar på en psykiskt och det blir nedbrytande. Jag känner mig övervakad, ovälkommen.

Anders, hyresgäst i Odenpalatset

Hon suckar och berättar om ett trasigt skåp i badrummet som hon fixat själv och visar golvet som är i stort behov av att slipas. Underhållet brister och Gunilla säger att hon inte fått någon hjälp under flera år. Men i stället för att måla om och slipa golv vill Odenpalatset i samband med ett stambyte göra en stor helrenovering med bland annat nya kök och badrum och golv, samt nya innertak i hallen.

Tillsammans med grannarna försöker Gunilla, som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen, stoppa renoveringen. Grannarna är nöjda med vanligt underhåll och rädda för en kraftig hyreshöjning som tvingar flera av dem att flytta.

– Jag har pratat med många äldre som säger att de inte kommer att ha råd att bo kvar. Det här är katastrof för dem, säger Monicka Sparrman, juridiskt ombud för hyresgästerna i Odenpalatset i renoveringsmålen.

Viyada Sungrung
Bostadsrättsföreningen ville ställa Viyada Sungrung på gatan – värden gjorde hemlig kartläggning i över ett år. Foto: Ida Karlsson

Hon förklarar att hyran kan höjas med flera tusen kronor om renoveringarna genomförs. Viyada Sungrung, hon som skuggades, säger att hon kan tvingas flytta vid en kraftig hyreshöjning.

– Det skulle vara omöjligt att bo kvar. Vi har vunnit i rätten men de hittar på nya saker för att de vill ha lägenheterna, säger hon.

Mejl med hotfull ton

Gunilla Forslund är övertygad om att renoveringarna planeras just för att tvinga bort dem. Hon har tidigare klagat på dålig ventilation och hög ljudvolym från bottenplan, i en uthyrd lokal där ungdomar betalade för att spela datorspel. Efter klagomålen fick Gunilla ett mejl där ordföranden i Odenpalatset bland annat skrev så här: ”Jag vill här med anmana dig att omedelbart ändra ditt beteende … Du ska ha angripit och slagit person hos hyresgästen … Om du fortsätter att inte agera på ett skötsamt sätt så kan detta leda till att du förverkar din hyresrätt. Kanske är lägenhet inget för dig?”

Gunilla hävdar att anklagelserna är helt tagna ur luften. Hon har heller aldrig blivit åtalad för eller kontaktad om någon misshandel, men säger att det kändes väldigt obehagligt när hon fick mejlet, som hon uppfattade som ett hot.

Joakim Nyströms juridiska ombud anser att Odenpalatsets renovering inte skulle höja, utan sänka, standarden i Joakims lägenhet. Foto: Anders G Warne

Joakim Nyström bor på Odengatan och vi besöker honom i hans topprenoverade vindsvåning. Han är själv i byggbranschen och har med tidigare hyresvärds tillstånd bekostat en komplett renovering av den ljusa lägenheten. Han visar runt i det platsbyggda köket med ekparkett och spotlights och badrummet med exklusivt kakel. Men Odenpalatset vill riva ut både kök och badrum i samband med ett stambyte av hyresrätterna.

– Flera av dem är topprenoverade och värderade till flera miljoner. Då tycker vi inte att det behöver genomföras någon renovering, säger Monicka Sparrman.

”Det är fulspel”

Besiktningsprotokoll från certifierade experter visar att en renovering i Joakims lägenhet varken är tekniskt eller ekonomiskt befogad. Han har tillsammans med och åtta andra hyresgäster på adressen protesterat och vill att man i stället gör en så kallad relining för att renovera ledningarna , vilket skulle leda till att man slapp stora kostnader och undvek en kraftig hyreshöjning.

Hyresgästerna anser att deras lägenheter är i bra skick och inte kräver någon renovering.

Trots att en ledamot i hyresnämnden opponerade sig, fick Odenpalatset rätt att göra renoveringen i hyresrätterna på Odengatan.  Domen har överklagats.

Annons

– Det här är en uppenbar renovräkning, säger Joakim Nyström.

– Det är fulspel. De vill bli av med hyresgästerna för att kunna sälja lägenheterna och få intäkter. De tar ju ingen hänsyn till hyresgästerna, säger Monicka Sparrman.

Joakim Nyström har gjort en helrenovering av lägenheten, bland annat med exklusivt kakel i badrummet. Foto: Anders G Warne

Det finns en möjlig förklaring till att bostadsrättsföreningen verkar vilja bli av med så många hyresgäster som möjligt. När Odenpalatset bildades fick man ett mångmiljonlån av investeringsbolaget Katinla AB. I Odenpalatsets ekonomiska plan  framgår att lånet betalas tillbaka när hyresrätter säljs vid ombildning till bostadsrätt.

Investeringsbolag kontrollerar föreningen

Enligt senaste årsredovisningen  är skulden till Katinla 202 miljoner kronor, så det krävs flera försäljningar innan skulden är betalad. Katinla gör en bra affär eftersom man köper till insatspris, alltså så mycket lägenheterna var värda 2019.

I Odenpalatsets stadgar står  att Katinla har ”rätt att utse alla styrelseledamöter utom två som väljs på föreningsstämman”.

Denna rätt har man utnyttjat och enligt Odenpalatsets senaste årsredovisning sitter Katinlas två styrelseledamöter även i styrelsen för Odenpalatset.

Det hela innebär med andra ord att investeringsbolaget har kontroll över bostadsrättsföreningen.

Gunnar Drougge sitter både i Katinlas styrelse och är ordförande i Odenpalatset. Det är han som skickade mejlet om att Gunilla Forslund skulle ändra sitt beteende.

Ensam kvar. Hem & Hyra granskar situationen för hyresgäster i bostadsrättsföreningar.
Ensam kvar. Hem & Hyra granskar situationen för hyresgäster i bostadsrättsföreningar.

Hem & Hyra har fått ta del av ett inspelat samtal med Gunnar Drougge och en lägenhetsspekulant. I samtalet, som kommer att användas som bevisning i rätten, säger Gunnar Drougge: ”På Odengatan vill vi byta rören för där är det så många hyresgäster som hyr och då har vi ju möjlighet att riva upp deras badrum och höja hyrorna och då kommer det bli bostadsrätter, då vill de inte bo kvar.” Efter ett långt skratt tillägger han: ”Det där har jag aldrig sagt.”

”Sätt att öka intäkterna”

– Det är väldigt graverande. Jag har aldrig stött på den typen av uttalanden och anser att det tyder på dålig människosyn, säger Monicka Sparrman, som anser att samtalet och mejlet Gunilla Forsman förstärker bilden av att det finns ett vinstintresse.

– Renoveringen är bara ett sätt för att bli av med hyresgästerna och öka intäkterna till Katinla.

Gunnar Drougge avböjer en intervju med Hem & Hyra och skriver i sms att han i stället rekommenderar tidningen att närvara vid de rättsliga processerna: ”Vi följer domstolens utslag. Generellt så driver vi inget som saknar grund. Därför vill vi inte i dagsläget kommentera något ärende. Det kan lätt misstolkas om det tas ur sitt sammanhang och i värsta fall äventyra en rättvis bedömning.”

Läs också Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa” Åtta grader i badrummet – när Sebastian klagade skickade värden en uppsägning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.