Företrädare i dubbla roller
Ett område i Göteborg där frågan ställts på sin spets är Långströmsgatan på Hisingen. Där har fastighetsägaren Balders renoveringsplaner orsakat stora protester.
Några av styrelsemedlemmarna i den lokala hyresgästföreningen är även aktivister i nätverket Stå upp för Långströmsgatan.
Nätverket krävde stenhårt ett nollalternativ efter renovering. Men Hyresgästföreningen gick med på en uppgörelse som innebar minst 15 procents hyreshöjning. Detta gav upphov till en svekdebatt.
Magnus Nilsson är kassör i den lokala hyresgästföreningen. Han betonar att han är positiv till fria nätverk och att kampen förs på två fronter.
Samtidigt tror han att det ofta kan vara svårt för både hyresgäster och fastighetsägare att veta i vilken roll som dubbelorganiserade förtroendevalda uttalar sig.
– Balder förstod att vi var två olika grupper, men de tyckte det var märkligt att ena stunden kunde det sägas en sak vid förhandlingsbordet, nästa stund gick några av oss förtroendevalda ut och sade något helt annat offentligt. Det blir mixade budskap, säger Magnus Nilsson.
Styrelsekollegan Tiina Svensson är en av de dubbelorganiserade. Hon är fortfarande besviken på uppgörelsen med Balder, men menar att det finns fördelar med att sitta med i två forum samtidigt.
– Jag har fått mer kunskap om regler och lagar genom Hyresgästföreningen, säger Tiina Svensson.
Kunskapen har hon kunnat förmedla till sina grannar genom nätverket, som hon upplever har mer direktkontakt med de boende.
– Jag har funderat på att lämna Hyresgästföreningen, men tycker att jag ändå kan påverka mer där och framföra vad hyresgästerna vill, säger Tiina Svensson.
Är nätverket en revolt mot Hyresgästföreningen?
– Nej, vi för samma talan. Men nätverket är mer av en kamporganisation, säger Tiina Svensson.
Mattias Axelsson är aktiv både i Hyresgästföreningen och i Alla ska kunna bo kvar. Han ingår också i en strategigrupp direkt under regionstyrelsen i Västra Sverige. Den ska komma med förslag om hur Hyresgästföreningen bäst ska arbeta ihop med fristående grupper.
– I ett idealiskt tillstånd kan vi jobba mot samma mål med olika metoder, säger Mattias Axelsson.
Han menar att de fria grupperna och Hyresgästföreningen kompletterar varandra och att båda nivåerna behövs.
– Hyresgästföreningen är en mer formell organisation. De kan inte frånträda förhandlingsöverenskommelser som gjorts. Lokala nätverk kan vara mer radikala. De som bor i ett område har dessutom full koll på det, så man får både bättre lokalkännedom och större legitimitet när det gäller att företräda de boende, säger Mattias Axelsson.
Han och andra dubbelorganiserade kan hjälpa till att driva på Hyresgästföreningen, anser Axelsson. Men han håller samtidigt med om att det kan bli rörigt för medlemmarna om man inte ser upp.
– Det kan finnas en risk för sammanblandning, man måste vara tydlig. För mig är det väldigt viktigt att markera om jag representerar Alla ska kunna bo kvar eller Hyresgästföreningen, säger Mattias Axelsson.
Det sämsta som kan hända är att det uppstår revirpinkande och inbördes konflikter, anser han. Han får medhåll av Ronny Bengtsson, regionstyrelsens representant i strategigruppen.
– Vi behöver någon form av samarbetskod. Framför allt måste vi informera varann så det inte blir onödiga motsättningar på grund av okunskap, säger han
”Pappa var hängiven kommunist” – politisk mångfald inget nytt