Förfalskade hyresbetalningar och ockerhyra – Renée får tillbaka över 44 000
– De var bara ute efter att tjäna pengar på oss. Vi betalade 11 000 kronor i månaden, berättar Renée som numera hyr en annan lägenhet.
Den förhandlade förstahandshyran låg på drygt 6 800 kronor så hon betalade drygt 4 000 kronor för mycket varje månad för lägenheten i Vallentuna.
– Det här är fulspel. De satte det i system i huset. Jag tyckte inte att de skulle komma undan med det här.
Renée hyrde av en person och skickade pengar till en annan. Det gick aldrig att prata direkt med hyresvärden. Huset kallar hon ett slarvbygge som inte underhålls.
– Det är High Chaparral. Ägarna köpte det här billigt för att det var så nedgånget. De ville renovera och sälja fastigheten för att tjäna pengar på den.
Lägenheterna har i flera fall hyrts ut i andrahand och två kvinnor verkar ha lånat ut sina namn. Båda bor i bostadsrätt i Norrköping och har aldrig synts till på adressen. En av ägarna till fastigheten brukar komma körande i sin Mercedes, berättar hyresgäster i huset.
Förutom överhyran så fick Renée kämpa för att få tillbaka de 33 000 kronor som hon hade lämnat i deposition.
– Jag fick hota med polis och allting. Bara för att få det jag hade rätt till.
Hon fick till slut tillbaka pengarna, två månader efter att hon flyttat ut. Sedan återstod hennes krav att få tillbaka de 44 890 kronor som hon betalat för mycket på ett år. Hon tog ärendet till hyresnämnden.
– I rätten kunde de inte motbevisa i någon punkt. De kom med hittepågrejer, för att försöka komma undan.
I det kontrakt som lämnats till hyresnämnden stämmer inte uthyrarens personnummer. Den kvinna Renée hyrt av påstod att hon själv betalat 11 000 kronor i förstahandshyra.
Susann Wikström, chefsjurist Hyresgästföreningen region Stockholm, berättar att förstahandshyresgästen klippt ihop något slags kontoutdrag.
– Man har tagit betalningar som Renée Hellberg gjort. Det här är osant intygande. Skenkontrakt och förfalskade hyresbetalningar som man vill använda i bedrägligt syfte. De kommer med de här dokumenten och kvittona till hyresnämnden och då blir man minst sagt misstänksam, säger hon.
Hyresnämnden trodde inte på förstahandshyresgästens förklaring. Susann Wikström har också hittat kopplingar mellan fastighetsägaren och uthyraren.
– Man lägger ett pussel och ser vad det finns för beröringspunkter. Fastighetsägaren var i maskopi med uthyraren. Förstahandshyresgästens dotter har engagemang i fastighetsägarens företag.
I september avgjordes ärendet i hyresnämnden och Renée fick rätt, efter nästan två år.
– Det känns skönt att vi vann den striden. Om jag får rätt så kan andra få rätt. Det är viktigt att inte ge sig och att ha alla papper i ordning.
Hennes tips är att våga ta kontakt med grannar och fråga vad de betalar. En del menar att de inte har råd att anmäla någon, men det kostar inte något att gå till hyresnämnden, förklarar hon.
– De drar in duktigt med pengar de här. Många vågar inte säga ifrån. Det är det att det inte finns bostäder. Man känner att man måste ha någonstans att bo. Men det är inte just pengarna som är det viktiga, utan principen, att man inte gör så här.
Kvinnan som hyrt ut lägenheten har sökts för en kommentar men inte återkommit. En av ägarna har hört av sig och skriver i hennes ställe att det inte lämnats några felaktiga uppgifter och kallar det falska anklagelser. Hon skriver också att hyresgäster utnyttjar systemet när de kräver återbetalning av hyra.